Κάνουμε, για λίγο ακόμα, τους χαζούς

 

 

 

από την  ΡΙΚΑ ΒΑΓΙΑΝΗ

«Λοταρίες με τις αποδείξεις». «Εκατό δόσεις ναι μεν αλλά». «Περαίωση». Συνεντεύξεις. Προσλήψεις. Κι άλλες συνεντεύξεις. Φωτογραφήσεις. Κι άλλες προσλήψεις. Θεσμοί. Κλιμάκια. Γερμανικά. Ελληνικά. Κι άλλες συνεντεύξεις... «Δεν καταλαβαίνω πια τι λένε», παραπονέθηκε η κυρία δίπλα μου στην αναμονή για τον γιατρό - η τηλεόραση έπαιζε σε κάποια ενημερωτική ζώνη. «Οι λέξεις είναι ελληνικές, τα πρόσωπα γνωστά, αλλά το μυαλό μου δεν καταγράφει τίποτα, δεν καταλαβαίνω τίποτα». Είχαμε προλάβει να ανταλλάξουμε λίγα λόγια. Την είχα ακούσει να μιλάει στο τηλέφωνο. Εδινε παραγγελίες, ισοστάθμιζε στα λόγια της εντολές, τιμολόγια, αριθμούς, διαστάσεις, κωδικούς φορτωτικών, ποιότητες υλικών. «Μια έξυπνη άξια γυναίκα» την καμάρωνα από μέσα μου.
«Δεν καταλαβαίνω τίποτα πια, η τηλεόραση μου φαίνεται πως κάνει θόρυβο μόνο», μουρμούρισε στενοχωρημένα. Δυστυχώς, το εννοούσε. Ενας άνθρωπος στην ακμή του ένιωθε μειονεκτικά επειδή δεν καταλάβαινε αυτά που έλεγαν οι πολιτικοί προσκεκλημένοι στην τηλεόραση... «Δεν είσαι εσύ το βλαμμένο της παρέας», ήθελα να της πω, «δεν είσαι εσύ η χαζή που δεν καταλαβαίνει τους έξυπνους. Εσύ είσαι η χρήσιμη, που δεν την αντιλαμβάνονται οι άχρηστοι. Είσαι ο ζωντανός οργανισμός, ένα κύτταρο που παράγει και αναπαράγεται υγιώς, που ξέρει να ακολουθήσει νοερά μια φορτωτική από το Χάλιφαξ στο Αμβούργο, και την ίδια ώρα είναι στον γιατρό, φροντίζει παιδί και ανταλλάσσει συνταγές και κρυφά μέρη στον Σαρωνικό με μια άγνωστη».
Μετά κατάλαβα ότι δεν θα τη βοηθούσα. Οτι ίσως είναι καλύτερα για εκείνη, για μένα, για άλλους να κάνουμε -για λίγο ακόμα- τους χαζούς. Μόνο που και οι «έξυπνοι» καλό είναι να μη μας παίρνουν σαν δεδομένους χάνους. Να κρατάνε και μια πισινή ότι ναι μεν παίζουμε ακόμα, αλλά δεν έχουμε χάψει και αμάσητο το παραμύθι. Για λίγο ακόμα...
  • Γίδι, Μπρατζελίνα, φάε τη σκόνη των Βαρουστράτων! (πληροφορίες, Paris Match, κεντρικό σαλόνι).
  • Κατάθεσε κι εσύ τώρα τη δική σου παλαβή φοροεισπρακτική ιδέα: όλα παίζουν, κανένας πελάτης δεν είναι αρκετά τρελός για μας!

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ο αδάμαστος αρχηγός των Απάτσι, Τζερόνιμο

Ο δημιουργός του «Πίτερ Παν» Τζέιμς Μπάρι

Ο θρυλικός βρετανός κομμωτής Βιντάλ Σασούν