Λάρισα: 4ήμερο αφιέρωμα στον Θόδωρο Αγγελόπουλο

ΑΘΗΝΑ 29/03/2015

 
Τετραήμερο αφιέρωμα στη μνήμη του βραβευμένου Έλληνα σκηνοθέτη και σεναριογράφου Θόδωρου Αγγελόπουλου, διοργανώνει η Κινηματογραφική Λέσχη Λάρισας, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας, την αντιδημαρχία Πολιτισμού και Επιστημών του Δήμου Λαρισαίων και το Γαλλικό Ινστιτούτο.

Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν από 30 Μαρτίου έως 2 Απριλίου, στο Χατζηγιάννειο Πνευματικό Κέντρο Λάρισας, υπό τον γενικό τίτλο «πρώτο Πανόραμα Ελληνικού Κινηματογράφου "Θόδωρος Αγγελόπουλος".

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει προβολές ταινιών του μεγάλου δημιουργού («Θίασος», «Το Μετέωρο Βήμα του Πελαργού», «Το βλέμμα του Οδυσσέα») και το τετραήμερο θα κλείσει με τιμητική εκδήλωση μνήμης, στην οποία θα παρευρεθούν οι: Φοίβη Αγγελοπούλου, Χάρης Παπαδόπουλος -πρόεδρος της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών-, Στάθης Βαλούκος -θεωρητικός του Κινηματογράφου), Κώστας Τσιάνος –σκηνοθέτης, καλλιτεχνικός διευθυντής του Θεσσαλικού Θεάτρου και οι ηθοποιοί: Τάνια Παλαιολόγου, Βασίλης Κολοβός, Γιάννης Τότσικας. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα εξελιχθεί και ένα μουσικό ταξίδι στις ταινίες του Θόδωρου Αγγελόπουλου με τους μουσικούς: Μαριάννα Ζάχου-τραγούδι, Θοδωρή Καρκατσέλα-πιάνο, Σπύρος Καβαλλιεράτο-κιθάρα, ενώ το αφιέρωμα θα κλείσει με την προβολή του ντοκιμαντέρ της Μαργαρίτας Μαντά «Ταξίδι στην Αναπαράσταση».

Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός, επεσήμανε, μεταξύ άλλων, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ότι ο Θ. Αγγελόπουλος ήταν ένας από τους πιο προικισμένους, ταλαντούχους και βραβευμένους σκηνοθέτες και η Περιφέρεια θεώρησε χρέος της να στηρίξει τις εκδηλώσεις που είναι αφιερωμένες στη μνήμη του.

Στη σημερινή εξαιρετικά δύσκολη περίοδο που περνούν οι Έλληνες πολίτες, η τέχνη και ο πολιτισμός είναι από τις βασικές πηγές, από τις οποίες μπορούν να αντλήσουν δυνάμεις και να αναπτύξουν ένα σύστημα αντοχής και άμυνας, σχολίασε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας.

Από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος Λαρισαίων Πάνος Σάπκας, τόνισε μεταξύ άλλων: «Για τον Αγγελόπουλο δεν χρειάζεται να πούμε πολλά, είναι παγκόσμια προσωπικότητα».

Η διευθύντρια του Γαλλικού Ινστιτούτου, Χρ. Βουλγαράκη σχολίασε, εξάλλου, ότι ο Θόδωρος Αγγελόπουλος πέραν από τις σπουδές, την καταξίωση και τη διάκριση, ήταν άρρηκτα συνδεδεμένος με τη Γαλλία και υπενθύμισε ότι διακρίθηκε με το μετάλλιο της Λεγεώνας της τιμής και των γραμμάτων.

Ο γραμματέας της Κινηματογραφικής Λέσχης Λάρισας Θάνος Μουκούλης, σχολίασε: «κάνουμε το αφιέρωμα τιμής σε έναν έλληνα σκηνοθέτη που έχει περάσει το όνομά του σε όλο τον κόσμο, τον Θόδωρο Αγγελόπουλο. Επίσης ήταν ένας σκηνοθέτης που είχε φίλους στη Λάρισα κι έρχονταν στη Λάρισα σε κάθε προβολή να μιλήσει και να προλογίσει για την ταινία του. Εμείς αυτό το αφιέρωμα θέλουμε να γίνει θεσμός και να έχει πάντα το όνομα «Θόδωρος Αγγελόπουλος».

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ο αδάμαστος αρχηγός των Απάτσι, Τζερόνιμο

Ο δημιουργός του «Πίτερ Παν» Τζέιμς Μπάρι

Ο θρυλικός βρετανός κομμωτής Βιντάλ Σασούν