Η ιστορία της Σαμοθράκης με σφραγίδα Γαβρά

ΣΤΟ ΛΟΥΒΡΟ

Με τη σφραγίδα του Κώστα Γαβρά, η σύγχρονη Σαμοθράκη και η ιστορία της «συστήνονται» σε 7 εκατ. επισκέπτες από όλο τον κόσμο, μέσα στο Μουσείο του Λούβρου.

           Επειτα από σχεδόν ενός έτους εργασίες συντήρησης, η Νίκη της Σαμοθράκης δεσπόζει ξανά στο κεφαλόσκαλο της μνημειώδους σκάλας Daru στο Λούβρο
Επειτα από σχεδόν ενός έτους εργασίες συντήρησης, η Νίκη της Σαμοθράκης δεσπόζει ξανά στο κεφαλόσκαλο της μνημειώδους σκάλας Daru στο Λούβρο
Με την επιμέλεια του σπουδαίου Ελληνα δημιουργού, η σκηνοθέτις Αγγελική Αριστομενοπούλου ολοκληρώνει τα γυρίσματα ενός 20λεπτου ντοκιμαντέρ, το οποίο θα προβάλλεται στο Μουσείο του Λούβρου, στην πτέρυγα Sully, όπου αυτές τις μέρες φιλοξενείται μια μεγάλη έκθεση αφιερωμένη στη Νίκη της Σαμοθράκης.
Η έκθεση, που έχει τίτλο «The winged Victory of Samothrace, rediscovering a masterpiece» (Η φτερωτή Νίκη της Σαμοθράκης, ανακαλύπτοντας ξανά ένα αριστούργημα) περιλαμβάνει κείμενα, φωτογραφίες και γραφικές απεικονίσεις από την αναστήλωση του εξαιρετικού ευρήματος, καθώς και βίντεο με τρισδιάστατη απεικόνιση από το Ιερό των Μεγάλων Θεών, όπου βρέθηκε.
Με αφορμή την έκθεση αυτή και πριν αυτή ξεκινήσει τη λειτουργία της, το Ελληνικό Πολιτιστικό Κέντρο της Γαλλίας απευθύνθηκε στον Κώστα Γαβρά, ζητώντας του να γίνει ένα ντοκιμαντέρ, με θέμα τη Σαμοθράκη, το οποίο θα προβάλλεται στους χώρους της.
Εκείνος ανέλαβε τη συμβουλευτική επιμέλεια του φιλμ, το οποίο σκηνοθετεί η Α. Αριστομενοπούλου, αλλά οι άσχημες καιρικές συνθήκες και οι συνεχείς βροχοπτώσεις του φετινού χειμώνα δεν επέτρεψαν να είναι έτοιμο στην ώρα του.
«Πρόκειται για ένα καλλιτεχνικό ντοκιμαντέρ που προβάλλει τον τόπο, τα βουνά, τους αρχαιολογικούς χώρους, την ιστορία και τους ανθρώπους της Σαμοθράκης. Θέλουμε να αναδείξουμε το νησί και να το? συστήσουμε στα εκατομμύρια των επισκεπτών του Λούβρου, που βλέπουν τη Νίκη, αλλά δεν γνωρίζουν πού και πώς βρέθηκε», δήλωσε στο «Εθνος» η σκηνοθέτης, Α. Αριστομενοπούλου.
Πριν από λίγες μέρες έγιναν γυρίσματα μέσα στο Μουσείο του Λούβρου και για τις εργασίες συντήρησης του περιώνυμου αγάλματος μιλά ο μηχανικός μελετών στο Τμήμα Ελληνικών, Ετρουσκικών και Ρωμαϊκών Αρχαιοτήτων του μουσείου, Λουντοβίκ Λοζιέ. Το ντοκιμαντέρ ωστόσο δεν θα προλάβει την έκθεση, καθώς θα είναι έτοιμο τον Ιούνιο και η πρώτη προβολή του θα γίνει στο Μουσείο της Ακρόπολης, ενώ η έκθεση στο Λούβρο ολοκληρώνεται στις 15 Ιουνίου. Θα προβάλλεται όμως συνεχώς στο μουσείο από το καλοκαίρι και μετά.
«Οτιδήποτε γίνεται και αφορά την προβολή του νησιού, για μας είναι ιδιαίτερα τιμητικό», μας λέει ο δήμαρχος Σαμοθράκης, Αθανάσιος Βίτσας, αναφερόμενος τόσο στο ντοκιμαντέρ όσο και στην έκθεση. Ειδικά για την τελευταία εκφράζει ένα μικρό παράπονο, «αναμέναμε μία πρόσκληση», λέει χαρακτηριστικά, τη θεωρεί ωστόσο πολύ σημαντική και ενδιαφέρουσα.
Στην πτέρυγα Sully
Επειτα από σχεδόν ενός έτους εργασίες συντήρησης, το κόστος των οποίων καλύφθηκε από δωρεές, η λεπτή σιλουέτα της Νίκης δεσπόζει και πάλι αγέρωχα στο κεφαλόσκαλο της μνημειώδους σκάλας Daru, η οποία -μετά από 32 σκαλοπάτια- οδηγεί στον πρώτο όροφο του Μουσείου του Λούβρου.
Η έκθεση αναπτύσσεται στην πτέρυγα Sully και μέσα από κείμενα, γραφικά, φωτογραφίες και βίντεο ξεδιπλώνεται η ιστορία της Σαμοθράκης, με τα μυστήρια στους θεούς κατά τον 2ο π.Χ. αιώνα, αλλά και η ιστορία του αγάλματος.
Η φτερωτή θεά της Νίκης, που στέκεται πάνω στην πλώρη ενός πλοίου, βρέθηκε στο Ιερό των Μεγάλων Θεών και χρονολογείται στο 190 π.Χ. Εχει ύψος 2,75 μέτρα μαζί με τα φτερά και 5,58 μέτρα μαζί με τη μαρμάρινη πλώρη, πάνω στην οποία είναι στερεωμένη. Ανακαλύφθηκε το 1863 από τον Γάλλο υποπρόξενο στην Αδριανούπολη, Σαρλ Σαμπουαζό, και είναι μία από τρεις φτερωτές θεές που βρέθηκαν στο Ιερό των Μεγάλων Θεών. Πρόκειται για μαρμάρινο γλυπτό, άγνωστου καλλιτέχνη, της ελληνιστικής εποχής και από το 1884 εκτίθεται στο Μουσείο του Λούβρου.
Η ιστορία της συνδέεται με τη μυστηριακή λατρεία των Μεγάλων Θεών και των Καβείριων Μυστηρίων, τελετών προς τιμήν των Καβείρων, πελασγικής ή φοινικικής καταγωγής.
ΜΑΡΙΑ ΡΙΤΖΑΛΕΟΥ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Χρειάζονται τουλάχιστον 20 χρόνια για να αναπληρωθούν οι 1 εκατ. χαμένες θέσεις εργασίας

Ο δημιουργός του «Πίτερ Παν» Τζέιμς Μπάρι

Ο αδάμαστος αρχηγός των Απάτσι, Τζερόνιμο