Η Βιοχάλκο ετοιμάζει «απόδραση»


Του ΝΙΚΟΥ ΣΑΜΟΪΛΗ 
 samoilis100@gmail.com 

Σημαντικές συναντήσεις με αξιωματούχους της βρετανικής κυβέρνησης πραγματοποίησε πολύ πρόσφατα ο γιος του «πατριάρχη» του Ομίλου της Βιοχάλκο, Νίκου Στασινόπουλου, Μιχάλης, με στόχο τη μεταφορά στο εξωτερικό μέρους της ελληνικής παραγωγής της εταιρείας.
 Οπως αναφέρουν διασταυρωμένες πληροφορίες του «Moneypro», ο κ. Στασινόπουλος συναντήθηκε στο Λονδίνο με τον Vince Cable, υπουργό Επιχειρηματικότητας και Καινοτομίας της Αγγλίας, προκειμένου να συζητήσει το ενδεχόμενο μεταφοράς κάποιων εκ των εν Ελλάδι παραγωγικών μονάδων σε άλλες, που θα «χτιστούν» στα Midlands, στην περιοχή δηλαδή όπου η Βιοχάλκο διαθέτει ήδη ένα εργοστάσιο και συγκεκριμένα στο Bridgnorth, το οποίο εξειδικεύεται στην έλαση αλουμινίου και στην παραγωγή ταινιών λιθογραφίας. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι σκέψεις των στελεχών της διοίκησης επικεντρώνονται αρχικά στη μεταφορά ορισμένων μονάδων του ομίλου που λειτουργούν στα Οινόφυτα Βοιωτίας.
 ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ
 Αυτό που φαίνεται να εξασφάλισε ο κ. Στασινόπουλος από τη βρετανική κυβέρνηση είναι η γενναία επιδότηση του εργασιακού κόστους, αλλά και σημαντικές φοροαπαλλαγές, οι οποίες θα εξαρτηθούν από το ύψος της επένδυσης. Είναι προφανές ότι αυτή η κίνηση, αν και εφόσον ολοκληρωθεί, θα διαδεχθεί τη φυγή της εταιρείας από την Ελλάδα, δηλαδή όταν πριν από περίπου ενάμιση χρόνο μετέφερε την έδρα της στο Βέλγιο και συγκεκριμένα στις Βρυξέλλες, επικαλούμενη την κατάρρευση της αγοράς χάλυβα- χαλκού, αλλά και το αυξημένο ενεργειακό, χρηματοοικονομικό και φορολογικό κόστος, που την οδήγησαν στην καταγραφή σημαντικών ζημιών. 
Κάτι που επιβεβαιώθηκε αμέσως μετά, ως προς αυτό το σκέλος, στην ανακοίνωση των μεγεθών 9μήνου του 2013, από τα οποία προέκυψαν συνολικές ζημίες 91,6 εκατ. ευρώ στις τρεις κύριες θυγατρικές (Σιδενόρ, Χαλκόρ, Ελβάλ). Η «αλλοδαπή» Viohalco ιδρύθηκε ως βελγική Ανώνυμη Εταιρεία τον Μάιο του 2013, στο πλαίσιο των συγχωνεύσεων με τη Βιοχάλκο-Ελληνική Βιομηχανία Χαλκού και Αλουμινίου Α.Ε. και την Cofidin SA.
 Τον Νοέμβριο του ίδιου έτους, η Viohalco εισήχθη στην οργανωμένη αγορά Euronext Brussels, ενώ η Βιοχάλκο-Ελληνική Βιομηχανία Χαλκού και Αλουμινίου Α.Ε. και η Cofidin SA συγχωνεύθηκαν με αυτήν. Τον Φεβρουάριο του 2014, η Viohalco προέβη στη δευτερογενή εισαγωγή των μετοχών της στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Ο Ομιλος της Βιοχάλκο, μεταξύ άλλων, είχε υποστηρίξει τότε ότι η συγχώνευση, που σκοπό είχε τη μεταφορά της έδρας στο Βέλγιο και την εισαγωγή της εταιρείας στο χρηματιστήριο Euronext Brussels, είχε αποκλειστικό στόχο τη βελτίωση της πρόσβασής της στις διεθνείς αγορές κεφαλαίου, επ’ ωφελείαν της διεθνούς ανταγωνιστικότητας και της μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας των θυγατρικών εταιρειών της. 
Δεδομένης της περιορισμένης ρευστότητας από την οποία πληττόταν η ελληνική οικονομία και παρά τη στήριξη που έχει λάβει ο όμιλος από τις ελληνικές τράπεζες, η αναζήτηση πρόσθετων πηγών χρηματοδότησης θεωρήθηκε επιβεβλημένη, προκειμένου να συνεχιστούν απρόσκοπτα οι επενδύσεις των θυγατρικών εταιρειών της και να καλυφθούν σε ανταγωνιστικό κόστος οι αυξημένες ανάγκες κεφαλαίου κίνησης. Ωστόσο, όλες αυτές οι συγχωνεύσεις προκάλεσαν τεράστιες αντιδράσεις στους μικρομετόχους της εταιρείας, καθώς η Βιοχάλκο αρνήθηκε να υποβάλει δημόσιες προτάσεις για τις θυγατρικές της και να τους καταβάλει το σχετικό τίμημα.
 Μάλιστα, η απειθαρχία του ομίλου Βιοχάλκο να υποβάλει δημόσιες προτάσεις ανάγκασε την ελληνική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να του επιβάλει πρόστιμο 230.000 ευρώ, γιατί δεν συμμορφώθηκε με τη νομοθεσία. Ομως είναι προφανές πως ένα πρόστιμο 230.000 ευρώ αποτελεί σταγόνα στον ωκεανό των εκατομμυρίων ευρώ που έπρεπε να καταβληθούν στους μετόχους μειοψηφίας.
 Σε κάθε περίπτωση, είναι σαφές ότι η πρακτική της Βιοχάλκο, ενός εκ των μεγαλύτερων βιομηχανικών ομίλων στην Ελλάδα, αποτέλεσε, μετά και τη φυγή της Coca Cola, ένα ακόμη σοβαρό πλήγμα στη λειτουργία της Κεφαλαιαγοράς και στην επενδυτική εμπιστοσύνη. 
 Οι μονάδες της σε τρεις χώρες
 Ποια και πόσα είναι τα εργοστάσια του Ομίλου Βιοχάλκο που λειτουργούν σήμερα και ποια μπορεί και να μετακομίσουν, αν και εφόσον ολοκληρωθεί το σχέδιο της διοίκησης;
 ΣΙΔΕΝΟΡ 
 Η Σιδενόρ λειτουργεί στη Θεσσαλονίκη εργοστασιακή μονάδα, η οποία δραστηριοποιείται στην παραγωγή προϊόντων χάλυβα σε ποικίλες μορφές, διαστάσεις και ποιοτικά χαρακτηριστικά. 
 ΑΕΙΦΟΡΟΣ
 Οι μονάδες των εταιρειών Αειφόρος στη Θεσσαλονίκη και στον Αλμυρό Μαγνησίας και Aeiforos Bulgaria στο Pernik Βουλγαρίας ανακυκλώνουν τα παραπροϊόντα που προκύπτουν από τις αντίστοιχες παραγωγικές μονάδες στην Ελλάδα και τη Βουλγαρία. Η Αειφόρος παράγει ένα ευρύ φάσμα τελικών προϊόντων για χρήση στην οδοποιία και στη βιομηχανία δομικών υλικών, καθώς και μέταλλα για τη βιομηχανία επεξεργασίας μετάλλων. 
 SOVEL 
 Η Sovel, θυγατρική της Σιδενόρ, απέκτησε το 1996 τα περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας Μεταλλουργική Χάλυψ στον Αλμυρό Μαγνησίας. Το βιομηχανικό συγκρότημα, που περιλαμβάνει χαλυβουργείο, ελασματουργείο, μονάδα παραγωγής πλεγμάτων και βοηθητικές μονάδες, είναι εγκατεστημένο σε συνολική έκταση 1.011 στρεμμάτων. 
 ERLIKON ΚΙΛΚΙΣ
 Το εργοστάσιο της Erlikon στο Κιλκίς είναι παραγωγός ηλεκτροδίων συγκολλήσεων και ελέγχει περίπου τα δύο τρίτα της εγχώριας αγοράς. Επίσης, έχει επεκταθεί στις αγορές των Βαλκανίων, της Βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής. 
ΣΩΛΗΝΟΥΡΓΕΙΑ ΚΟΡΙΝΘΟΥ
 Η εταιρεία δραστηριοποιείται στην παραγωγή χαλυβδοσωλήνων μεσαίας και μεγάλης διαμέτρου για τη μεταφορά πετρελαίου, φυσικού αερίου και νερού, καθώς και στην παραγωγή κοιλοδοκών για τον κλάδο των κατασκευών. Η κύρια παραγωγική μονάδα της είναι εγκατεστημένη στη Βιομηχανική Περιοχή της Θίσβης στη Βοιωτία. 
 ΧΑΛΚΟΡ
 Οι παραγωγικές εγκαταστάσεις του Ομίλου Χαλκόρ στο τέλος του 2010 περιλάμβαναν συνολικά οκτώ εργοστάσια στην Ελλάδα, τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία. 
 ΕΛΒΑΛ
 Η παραγωγική βάση του Ομίλου ΕΛΒΑΛ περιλαμβάνει 10 βασικές βιομηχανικές μονάδες, εκ των οποίων οι οκτώ είναι εγκατεστημένες στην Ελλάδα και δύο στη Μεγάλη Βρετανία και τη Βουλγαρία.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ο αδάμαστος αρχηγός των Απάτσι, Τζερόνιμο

Ο δημιουργός του «Πίτερ Παν» Τζέιμς Μπάρι

Ο θρυλικός βρετανός κομμωτής Βιντάλ Σασούν