Εγκαίνια έκθεσης βυζαντινής τέχνης στις ΗΠΑ

ΑΘΗΝΑ 05/12/2013


Λαμπρή εκδήλωση, με ελληνικό χρώμα, πραγματοποιήθηκε στην Εθνική Πινακοθήκη της Ουάσιγκτον, μέσα στα πλαίσια του εορτασμού των εγκαινίων της έκθεσης «Ουρανός και Γη: βυζαντινή τέχνη από ελληνικές συλλογές».

Η έκθεση άνοιξε για το κοινό στις 6 Οκτωβρίου και τα εγκαίνια είχαν προγραμματιστεί αρχικά για τις 2 Οκτωβρίου, αλλά είχαν ματαιωθεί λόγω διακοπής λειτουργίας της αμερικανικής κυβέρνησης.

Με τη συνοδεία αυλού και την προσφορά πλούσιου ελληνικού μπουφέ, που καθημερινά προσφέρει το εστιατόριο της Πινακοθήκης, λόγω της έκθεσης, οι προσκεκλημένοι περιηγήθηκαν στις αίθουσες με τα μοναδικά εκθέματα που αναδεικνύουν ένα μεγάλο κομμάτι του βυζαντινού πολιτισμού.

Ανάμεσα στους παρευρισκομένους ήταν ο βουλευτής και συμπρόεδρος της Επιτροπής του Κογκρέσου για την Ελλάδα, Γκας Μπιλιράκης, οι βουλευτές 'Αρης Σπηλιωτόπουλος (ΝΔ) και Χρήστος Καραγιαννίδης (ΣΥΡΙΖΑ), ο πρέσβης της Ελλάδας στην Ουάσιγκτον, Χρίστος Παναγόπουλος, ο Σύμβουλος Τύπου και Επικοινωνίας του ΓΤΕ Ουάσιγκτον, Χρήστος Φαϊλάδης, γνωστοί Αμερικανοί δημοσιογράφοι, διπλωμάτες, άνθρωποι των Γραμμάτων και των Τεχνών, χορηγοί της έκθεσης, μέλη της ελληνικής Πρεσβείας και στελέχη της ελληνοαμερικανικής κοινότητας.

Η έκθεση περιλαμβάνει 170 έργα που συνθέτουν την πρώιμη, μέση και ύστερη περίοδο του Βυζαντίου, όπως αυτές αποτυπώνονται στον ελλαδικό χώρο, από τον 4ο έως τον 15ο αιώνα, παρουσιάζοντας ένα πλούσιο απόθεμα από σπάνιες επιγραφικές και νομισματικές μαρτυρίες, χειρόγραφους κώδικες, γλυπτά, αρχιτεκτονικά στοιχεία, μωσαϊκά δάπεδα, ψηφιδωτά, τοιχογραφίες και φορητές εικόνες, έργα μικροτεχνίας και κεραμικής, καθώς και βαρύτιμα υφάσματα.

Την έκθεση διοργανώνει το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, σε συνεργασία με το Μουσείο Μπενάκη, την Εθνική Πινακοθήκη της Ουάσιγκτον και το Μουσείο Γκέτι του Λος 'Αντζελες, όπου και θα μεταφερθεί για την περίοδο από 9 Απριλίου έως 25 Αυγούστου 2014.

Για την προβολή της έκθεσης συμμετέχει ενεργά το Γραφείο Τύπου & Επικοινωνίας της Πρεσβείας της Ελλάδας στην Ουάσιγκτον, τόσο οργανωτικά, με ημερίδα για τα αμερικανικά ΜΜΕ, όσο και επικοινωνιακά με σειρά ενημερωτικών δελτίων και επαφών για τις εκδηλώσεις που διοργανώνονται στο πλαίσιο της έκθεσης, η οποία θα παραμείνει ανοικτή για το κοινό στην αμερικανική πρωτεύουσα έως τις 2 Μαρτίου 2014.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ο αδάμαστος αρχηγός των Απάτσι, Τζερόνιμο

Ανακαλύφθηκε «συνδετικός κρίκος» ανάμεσα σε εγκέφαλο και ανοσοποιητικό

Ο θρυλικός βρετανός κομμωτής Βιντάλ Σασούν