Σάλος στην Τουρκία: Και ο Εγκεμέν Μπαγίς στο σκάνδαλο διαφθοράς


O αρμόδιος για ευρωπαϊκά θέματα υπουργός Εγκεμέν ΜπαγίςO αρμόδιος για ευρωπαϊκά θέματα υπουργός Εγκεμέν Μπαγίς

Τους 52 φτάνουν οι συλληφθέντες - Ανάμεσά τους οι γιοι των υπουργών Εσωτερικών, Οικονομίας και Περιβάλλοντος και Πολεοδομίας - Σε εξέλιξη οι έρευνες

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στην Τουρκία αναφορικά με το μέγα σκάνδαλο διαφθοράς που εκθέτει ανεπανόρθωτα τον Ταγίπ Ερντογάν.

Έπειτα από έφοδο στο σπίτι του γενικού διευθυντή της τράπεζας «Halkbank», Σουλεϊμάν Ασλάν, οι αστυνομικοί κατέσχεσαν το ποσό των 4,5 εκατομμυρίων δολαρίων.

Τα χρήματα βρέθηκαν κρυμμένα σε κουτιά παπουτσιών στη βιβλιοθήκη του σπιτιού του Ασλάν, ο οποίος συμπεριλαμβάνεται στους συλληφθέντες. Η σύζυγος του Σουλειμάν, που προσήχθη επίσης χθες, έχει καταγραφεί να λέει: «Έφτασαν τα πράσινα», σε τηλεφωνική συνομιλία που παρακολούθησε η αστυνομία, όπως ανέφεραν δικαστικές πηγές στο πρακτορείο «Doğan».

Εν τω μεταξύ, o γενικός εισαγγελέας της Κωνσταντινούπολης ανακοίνωσε επισήμως τον διορισμό άλλων δύο εισαγγελέων στην ομάδα εκείνων που πραγματοποιούν την έρευνα για να χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση.

Νωρίτερα το πρωί, αντικαταστάθηκαν οι διοικητές πέντε διευθύνσεων στην Ασφάλεια Κωνσταντινούπολης, ενώ ήδη έχουν πραγματοποιηθεί 52 συλλήψεις, εκ των οποίων και γιοι υπουργών.

Σύμφωνα με πληροφορίες που διαρρέουν, στο στόχαστρο της δικαιοσύνης θα  περιληφθούν οι υπουργοί Εσωτερικών, Οικονομίας και Περιβάλλοντος και Πολεοδομίας.



Την ίδια ώρα γίνεται λόγος και για τέταρτο υπουργό για τον οποίο η τουρκική εισαγγελία διαθέτει οπτικό υλικό από τη στιγμή κατά την οποία ο ίδιος παίρνει από επιχειρηματία το ποσό των 1,5 εκατομμυρίων δολαρίων. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο τέταρτος υπουργός είναι ο αρμόδιος για ευρωπαϊκά θέματα υπουργός Εγκεμέν Μπαγίς.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Χουριέτ», η τουρκική εισαγγελία διεξάγει τρεις έρευνες.

Η πρώτη αφορά τις δραστηριότητες του επιχειρηματία Ρεζά Ζαράφ , ο οποίος κατηγορείται για δωροδοκία και για παράνομη εξαγωγή χρυσού στο Ιράν Η δεύτερη έρευνα αφορά το δήμαρχο της συνοικίας Φατίχ της Κωνσταντινούπολης και την άδεια που παρείχε ο δήμος για κατασκευή ξενοδοχείου σε σημείο από όπου περνά η γραμμή μετρό «Μαρμαραϊ» που εγκαινιάστηκε πρόσφατα και σύμφωνα με την έκθεση των ειδικών δεν ήταν κατάλληλη για κατασκευή. Στην υπόθεση φέρονται να εμπλέκονται οι γιοι των υπουργών Εσωτερικών και Οικονομίας.

Η τρίτη υπόθεση αφορά δημόσιες εκτάσεις για τις οποίες οι κατά τόπους δημοτικές αρχές δεν χορηγούσαν άδεια κατασκευής, με αποτέλεσμα να εκδοθούν οι άδειες μετά από δωροδοκία, από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Πολεοδομίας. Στην υπόθεση εμπλέκονται ο γιος του υπουργού Περιβάλλοντος και επιχειρηματίες όπως ο Αλί Αγάογλου ο οποίος δραστηριοποιείται στον κατασκευαστικό κλάδο.

Ερντογάν: Πρόκειται για «βρώμικη επιχείρηση» κατά της κυβέρνησης

Στην πρώτη του αντίδραση μετά τον σάλο που προκάλεσαν οι συλλήψεις συγγενών υπουργών της κυβέρνησης του ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε το απόγευμα της Τετάρτης ότι η εν εξελίξει έρευνα αποτελεί μια «βρώμικη επιχείρηση».

«Καθώς εμείς αγωνιζόμαστε να βάλουμε την Τουρκία στις πρώτες δέκα χώρες στον κόσμο (...) ορισμένοι επιδίδονται σε μια προσπάθεια να σταματήσουν την ταχεία ανάπτυξή μας. Υπάρχουν αυτοί στο εξωτερικό (...) και υπάρχουν παραφυάδες τους εντός της χώρας μας», σημείωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου στην Άγκυρα μαζί με τον Ούγγρο πρωθυπουργό Βίκτορ Ορμπάν και συμπλήρωσε: «Δεν θα αποδεχθούμε αυτούς τους πολιτικούς χειρισμούς».

«Χαλαρός» δηλώνει ο Μπαγίς

Όπως αναφέρεται, οι τρεις εισαγγελείς που ερευνούν την υπόθεση διαφθοράς δεν είχαν ενημερώσει τον πρωθυπουργό, ο οποίος αρνήθηκε να απαντήσει σε σχετικές ερωτήσεις δημοσιογράφων. Περιορίστηκε να σχολιάσει: «Δε θα ήταν σωστό να μιλήσω πριν ολοκληρωθεί η έρευνα».
Βέβαια, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Ικόνιο, ο Τούρκος πρωθυπουργός άφησε να εννοηθεί ότι έχει στηθεί πραγματική συνωμοσία κατά της κυβέρνησης, τονίζοντας ότι εκείνοι που στηρίζονται «από οικονομικά και μιντιακά συμφέροντα δεν μπορούν να αλλάξουν την πορεία της χώρας. Όσοι υποστηρίζονται από σκοτεινούς κύκλους εντός και εκτός της χώρας δεν μπορούν να αλλάξουν την κατεύθυνση της Τουρκίας».
Την ίδια ώρα, λέγεται πως ο Ερντογάν ενημερώθηκε για την υπόθεση, η έρευνα για την οποία φέρεται να διενεργείται τον τελευταίο χρόνο, από δημοσίευμα της Hürriyet, που επικαλέστηκε ανώνυμη πηγή από την Άγκυρα.
Στο μεταξύ, ανάμεσα στους 52 προσαχθέντες βρίσκονται και οι γιοι των υπουργών Εσωτερικών Μουαμέρ Γκιουλέρ, Οικονομίας Ζαφέρ Τσαγλαγιάν και Περιβάλλοντος και Πολεοδομίας Ερντογάν Μπαϊρακτάρ, καθώς και ισχυροί επιχειρηματίες.
Βέβαια, δεν είναι λίγα τα δημοσιεύματα που αναφέρονται στο πρόσωπο του ανθρώπου που κίνησε τα νήματα και συντόνισε τις ενέργειες για το ξέσπασμα του σκανδάλου. Ο λόγος για τον Φετουλάχ Γκιουλέν του πανίσχυρου άνδρα που με έδρα του τις ΗΠΑ συντονίζει ένα διεθνές ισλαμικό κίνημα, έχει ιδρύσει εκπαιδευτικά ιδρύματα σε Αφρική, Μέση Ανατολή, ΗΠΑ και Ασία, έχει στην ιδιοκτησία του τηλεοπτικά δίκτυα, καθώς και την εφημερίζα Zaman και βρέθηκε στο πλευρό του Ερντογάν.
Ωστόσο, η απόφαση του τελευταίου να καταργήσει ιδιωτικά προπαρασκευαστικά σχολεία, τα οποία χρηματοδοτούνται κυρίως από το κίνημα του Γκιουλέν, πυροδότησε την κρίση ανάμεσα στους δύο άνδρες.
Επομένως, πολλοί είναι εκείνοι που βλέπουν στο πρόσωπο του πανίσχυρου ιμάμη, τον άνθρωπο που έβαλε… τρικλοποδιά στον Τούρκο πρωθυπουργό.

Στο μεταξύ επίκειται καρατόμηση δέκα υπουργών που φέρονται να εμπλέκονται στο σκάνδαλο, οι οποίοι αναμένεται να αντικατασταθούν σύντομα.
Όσο για τον αρμόδιο υπουργό για τα ευρωπαϊκά θέματα Εγκεμέν Μπαγίς, περιορίζεται στο να δηλώνει ότι είναι «χαλαρός» σε μία προσπάθεια να εμφανιστεί αμέτοχος στην υπόθεση.
Την ίδια στιγμή, ένας από τους επιχειρηματίες που συνελήφθησαν, είναι και ο Ιρανός αζέρικης καταγωγής, Ρεζά Ζεράμπ, ο οποίος κατηγορείται ότι ενεπλάκη σε παράνομη μεταφορά χρημάτων από το Ιράν, ποσό που αγγίζει τα 87 δισ. ευρώ.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Χρειάζονται τουλάχιστον 20 χρόνια για να αναπληρωθούν οι 1 εκατ. χαμένες θέσεις εργασίας

Ο δημιουργός του «Πίτερ Παν» Τζέιμς Μπάρι

Ο αδάμαστος αρχηγός των Απάτσι, Τζερόνιμο