Νίκος Δημητράτος: Σημάδεψε με τη φωνή του το «Μάνα μου Ελλάς»


Ο ηθοποιός και τραγουδιστής Νίκος Δημητράτος έφυγε από τη ζωή χθες τα ξημερώματα, έπειτα από εγκεφαλικό επεισόδιο, σε ηλικία 71 ετών. Με τη φωνή του σφράγισε μερικά από τα πιο χαρακτηριστικά τραγούδια του Σταύρου Ξαρχάκου (το «Μάνα μου Ελλάς», για παράδειγμα), ενώ η παρουσία του εδώ και τέσσερις δεκαετίες στο καλλιτεχνικό προσκήνιο υπήρξε σημαντική, αν και όχι και τόσο συχνή.

Ο Νίκος Δημητράτος έπαιξε στο «Ρεμπέτικο», ενώ το 1991 απέσπασε το Κρατικό Βραβείο β’ Ανδρικού Ρόλου για την ερμηνεία του στην ταινία «Αντε Γεια»
Ο Νίκος Δημητράτος έπαιξε στο «Ρεμπέτικο», ενώ το 1991 απέσπασε το Κρατικό Βραβείο β’ Ανδρικού Ρόλου για την ερμηνεία του στην ταινία «Αντε Γεια»
Σεμνός, χαμηλών τόνων και με μια στάση ζωής πολύ συγκεκριμένη κι έξω από τα κυκλώματα, ο Νίκος Δημητράτος δεν είχε την καριέρα που άξιζε στο ταλέντο του.
Πέρα από την καλλιτεχνία, κατά καιρούς αναγκάστηκε να κάνει διάφορες δουλειές προς επιβίωση, χωρίς ωστόσο να εκφράζει, γι' αυτό, πικρία.
Ο Νίκος Δημητράτος γεννήθηκε στις 6 Μαρτίου του 1942 στην Αθήνα.
Σπούδασε σολφέζ, βυζαντινή μουσική, καθώς και θέατρο (στη σχολή του Γρηγόρη Βαφιά). Πρωτοεμφανίστηκε στο σανίδι σε δύο παραστάσεις-σταθμούς κατά την περίοδο της δικτατορίας: στο «Παραμύθι Χωρίς Ονομα» του Ι. Καμπανέλλη με τον θίασο της Νέας Πορείας (1971) και στη συνέχεια στην ιστορική παράσταση «Το Μεγάλο μας Τσίρκο» του Ι. Καμπανέλλη με τον θίασο της Τζ. Καρέζη και του Κ. Καζάκου.
Με αφετηρία την παράσταση «Το Μεγάλο Μας Τσίρκο» ο Νίκος Δημητράτος συμπορεύθηκε καλλιτεχνικά επί σειρά ετών με τον Σταύρο Ξαρχάκο στη δισκογραφία (με κορυφαία τα «Νυν και Αεί» και «Ρεμπέτικο», και τα δύο σε στίχους Νίκου Γκάτσου), στον κινηματογράφο και στο θέατρο.
Στο τραγούδι εμφανίστηκε κατά την εποχή του Νέου Κύματος στις μπουάτ της Πλάκας.
Συνεργάστηκε με σημαντικούς συνθέτες όπως οι Στ. Κουγιουμτζής, Χρ. Λεοντής, Δ. Μούτσης, Ηλ. Ανδριόπουλος, Γ. Χατζηνάσιος, Μ. Πλέσσας, Ν. Μαυρουδής, Δ. Λάγιος, Δ. Παπαδημητρίου, Δ. Λέκκας και Θ. Ξυδιάς.
Παράλληλα συμμετείχε σε συναυλίες και μουσικές παραστάσεις με τραγουδιστές και συνθέτες όπως οι Μάρκος και Στέλιος Βαμβακάρης, Σ. Μπέλλου, Ν. Ξυλούρης, Απ. Καλδάρας, Ελ. Βιτάλη, Θ. Γκαϊφύλλιας, Σ. Λεονάρδου κ.ά.
Πήρε μέρος ως τραγουδιστής και ηθοποιός στην ταινία του Κώστα Φέρρη «Ρεμπέτικο», ενώ ως ηθοποιός συμμετείχε σε αρκετές ταινίες, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται οι βραβευμένες «Κλειστή Στροφή» και «Η Εποχή των Δολοφόνων» του Ν. Γραμματικού, «Ο Τοίχος» του Στ. Παυλίδη, «Σενάριο» του Μαυροειδή, «Δικτάτωρ Καλεί Θανάση» του Π. Γλυκοφρύδη κ.ά. Το 1991 απέσπασε το Κρατικό Βραβείο β' Ανδρικού Ρόλου για την ερμηνεία του στην ταινία «Αντε Γεια» του Γιώργου Τσεμπερόπουλου.
Συνεργάστηκε με τον θίασο του Γ. Μιχαλακόπουλου, με τον Μ. Βολανάκη, έπαιξε και έγραψε τη μουσική για την παράσταση του «Ματωμένου Γάμου» (Φ. Γκ. Λόρκα) στο θέατρο «Στοά», καθώς και στο Παιδικό Στέκι» του Εθνικού Θεάτρου στην παράσταση «Η Χώρα των Πουλιών».
Επαιξε σε σίριαλ όπως «Οι Εμποροι των Εθνών» του Κ. Φέρρη, «Παράξενος Ταξιδιώτης» του Β. Γεωργιάδη, «Πυρ και Μανία» του Αγγ. Πυριόχου, «Μη Φοβάσαι τη Φωτιά» και «Η Ζωή που δεν Εζησα» της Μ. Παπαοικονόμου, «Στρας» των Ελ. Ακρίτα - Γ. Κυρίτση, «Βαμμένος Ηλιος» της Γιοβάννας, «Τζιβαέρι» και «Σημάδι του Ερωτα» του Λ. Καπώνη, «Ανατομία Ενός Εγκλήματος» του Π. Κοκκινόπουλου κ.ά.
Οσον αφορά τη δισκογραφική του παρουσία, εκτός από τη συνεργασία του με τον Σταύρο Ξαρχάκο, υπάρχουν ακόμη κάποιες συμμετοχές: «Ο Καραγκιόζης και οι Βάτραχοι», «Ο Ηλιος ο Ηλιάτορας», «Καπνισμένος Ουρανός», «Χωρίς Παρέα», «Ερωτας Αρχάγγελος», «Carte Postale», «Χωρίς Παρέα», «Sea And Fire».
Η κηδεία του Νίκου Δημητράτου γίνεται σήμερα, στις 14.30, στο Νεκροταφείο του Βύρωνα. Η οικογένειά του επιθυμεί, αντί στεφάνων, προσφορά χρημάτων στη Μη Κυβερνητική Οργάνωση «Κιβωτός του Κόσμου».
ΑΝΤΙΓΟΝΗ ΚΑΡΑΛΗ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ο αδάμαστος αρχηγός των Απάτσι, Τζερόνιμο

Ανακαλύφθηκε «συνδετικός κρίκος» ανάμεσα σε εγκέφαλο και ανοσοποιητικό

Ο θρυλικός βρετανός κομμωτής Βιντάλ Σασούν