Μουσείο Ακρόπολης: Έθιμα από την αρχαιότητα αναβιώνουν για τα Χριστούγεννα



Δώρα προορισμένα για θεούς και γλυκά με παράδοση χιλιάδων χρόνων

Μουσείο Ακρόπολης: Έθιμα από την αρχαιότητα αναβιώνουν για τα Χριστούγεννα Δώρα προορισμένα για θεούς και γλυκά με παράδοση χιλιάδων χρόνων
Τα φετινά Χριστούγεννα οι λιλιπούτειοι φίλοι του Μουσείου Ακρόπολης θα κατασκευάσουν δώρα προορισμένα για θεούς και γλυκά με παράδοση χιλιάδων χρόνων, ενώ, θα φτιάξουν και πρωτότυπα στολίδια, εμπνευσμένα από τα αντικείμενα του Μουσείου.

Οι γιορτές όμως είναι και υπόθεση ενηλίκων και γι' αυτό το λόγο, στο πρόγραμμα εκδηλώσεων που έχει ετοιμάσει για τη φετινή εορταστική περίοδο, περιλαμβάνει θεματικές παρουσιάσεις για τις «Γιορτές της αρχαίας Αττικής» και χριστουγεννιάτικες και πρωτοχρονιάτικες μουσικές μελωδίες.
Το εορταστικό πρόγραμμα του Μουσείου Ακρόπολης έχει ως εξής:

Παιδικό εργαστήριο «Δώρα για θεούς και ανθρώπους»
Την έννοια του δώρου στην αρχαιότητα και σήμερα, θα μάθουν τα παιδιά, στο παιδικό εργαστήριο «Δώρα για θεούς και ανθρώπους», όπου με τη βοήθεια Αρχαιολόγων - Φροντιστών, θα περιηγηθούν στις αίθουσες του Μουσείου και μέσα από την παρατήρηση των ποικίλων και όμορφων αρχαίων δώρων προς τους θεούς, που κατασκευάστηκαν από υλικά που μένουν στο χρόνο, θα κατασκευάσουν και αυτά δώρα.

Το παιδικό εργαστήριο «Δώρα για θεούς και ανθρώπους», απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 8 - 12 ετών. Για τη συμμετοχή τους, απαιτείται η προμήθεια ειδικού εισιτηρίου, στο συμβολικό αντίτιμο των 2 ευρώ για κάθε παιδί. Σημειώνεται, ότι καθώς ο μέγιστος αριθμός συμμετοχών, είναι 20 παιδιά, θα τηρείται αυστηρά σειρά προτεραιότητας. Διάρκεια εργαστηρίου: 50 λεπτά.

Ημέρες και ώρες εργαστηρίου: Σάββατο 21 Δεκεμβρίου & Σάββατο 28 Δεκεμβρίου, 11:00 π.μ. & 5:00 μ.μ. Κυριακή 22 Δεκεμβρίου & Κυριακή 29 Δεκεμβρίου: 5:00 μ.μ. & 6:00 μ.μ.

Παιδικό εργαστήριο «Η Ειρεσιώνη»
Το έθιμο της Ειρεσιώνης, θα γνωρίσουν οι μικροί επισκέπτες, που θα στολίσουν ένα κλαδί ελιάς, όπως γινόταν στην αρχαία Αθήνα. Επίσης, θα φτιάξουν τα δικά τους στολίδια, εμπνευσμένα από αντικείμενα του Μουσείου.

Το παιδικό εργαστήριο «Η Ειρεσιώνη» απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 7 - 12 ετών. Για τη συμμετοχή τους, απαιτείται η προμήθεια ειδικού εισιτηρίου, στο συμβολικό αντίτιμο των 2 ευρώ για κάθε παιδί. Σημειώνεται, ότι καθώς ο μέγιστος αριθμός συμμετοχών, είναι 25 παιδιά, θα τηρείται αυστηρά σειρά προτεραιότητας. Διάρκεια εργαστηρίου: 45 λεπτά.

Το εργαστήρι πραγματοποιείται από τον Τομέα Ενημέρωσης & Εκπαίδευσης της ΥΣΜΑ.

Ημέρες προγράμματος: Κυριακή 22 Δεκεμβρίου & Κυριακή 29 Δεκεμβρίου, 11:00 π.μ., 12:00 μ.μ., 01:30 μ.μ., 02:30 μ.μ.

Παιδικό εργαστήριο «Φτιάχνουμε αρχαία γλυκίσματα στο Μουσείο»
Την έννοια της προσφοράς εδεσμάτων στην αρχαιότητα, αλλά και τη σχέση της διατροφής με τη γιορτή και την καθημερινότητα, θα ανακαλύψουν τα παιδιά, με τους Αρχαιολόγους - Φροντιστές του Μουσείου. Μαζί τους θα συζητήσουν, μέσα στις αίθουσες του Μουσείου, για δώρα από υλικά που συνήθως δεν μένουν στο χρόνο. Επίσης, μέσα στο χώρο του εστιατορίου, θα κατασκευάσουν, με υλικά της αρχαιότητας, το δικό τους γλύκισμα, ενώ θα γευθούν σύγχρονα εδέσματα με αρχαία υλικά.

Το εργαστήριο απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 7 - 12 ετών. Για τη συμμετοχή τους απαιτείται η προμήθεια ειδικού εισιτηρίου, στο συμβολικό αντίτιμο των 3 ευρώ για κάθε παιδί.  Σημειώνεται, ότι καθώς ο μέγιστος αριθμός συμμετοχών, είναι 15 παιδιά, θα τηρείται αυστηρά σειρά προτεραιότητας. Διάρκεια εργαστηρίου: 1 ώρα και 30 λεπτά.

Ημέρες προγράμματος: Κυριακή 22 Δεκεμβρίου & Κυριακή 29 Δεκεμβρίου, 11:00 π.μ. & 01:00 μ.μ.

Παρουσίαση για ενήλικες με θέμα «Γιορτές της αρχαίας Αττικής»
Ένα ευχάριστο διάλειμμα στη ζωή των αρχαίων, που τους έφερναν κοντά, διαμορφώνοντας την ιδιαίτερη ταυτότητα κάθε περιοχής, ήταν το πλήθος μικρών και μεγάλων γιορτών της αρχαιότητας, αφορμές συχνά για προσευχές, πομπές, προσφορές, χορούς, διαγωνισμούς και φαγοπότι.

Με βάση τα εκθέματα του Μουσείου, οι επισκέπτες μπορούν να συζητήσουν με τους Αρχαιολόγους - Φροντιστές για τη μορφή σημαντικών γιορτών, καθώς και τη σχέση τους με τις εποχές του χρόνου και με ιδιαίτερες στιγμές της ανθρώπινης ζωής.

Σημειώνεται, ότι καθώς ο μέγιστος αριθμός επισκεπτών ανά παρουσίαση, είναι 25 άτομα, θα τηρείται αυστηρά σειρά προτεραιότητας. Δήλωση συμμετοχής με το εισιτήριο ημέρας στο Γραφείο Πληροφοριών στην είσοδο του Μουσείου.

Ημέρες παρουσίασης: Σάββατο 21 Δεκεμβρίου & Σάββατο 28 Δεκεμβρίου, 12:30 μ.μ. & 06:00 μ.μ.

Χριστουγεννιάτικες και Πρωτοχρονιάτικες μελωδίες
Την Κυριακή 22 Δεκεμβρίου, στις 12:00 το μεσημέρι, το Μουσείο θα καλωσορίσει για πρώτη φορά το Μουσικό Σχολείου Ιλίου, με γνωστές χριστουγεννιάτικες μελωδίες και κάλαντα από την Ορχήστρα Πνευστών Οργάνων, στον χώρο του ισογείου.

Επίσης, την Κυριακή 29 Δεκεμβρίου, στις 12:00 το μεσημέρι, οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν γιορτινές μελωδίες από το ιστορικό μουσικό σχήμα της Στρατιωτικής Μουσικής Αθηνών (ΑΣΔΥΣ), υπό την διεύθυνση του αρχιμουσικού Λοχαγού Μιχαήλ Χασούρη, στο ισόγειο του Μουσείου.

Ένα φίδι για καλή χρονιά
Ιδιαίτερο θα είναι το γούρι του Μουσείο για το 2014. Για την ακρίβεια, το φετινό γούρι, θα είναι ένα φίδι! Μπορεί να είναι λίγο ασυνήθιστο, αλλά για τους αρχαίους το φίδι δεν ήταν κάτι αρνητικό, αντιθέτως είχε θετική σημασία, καθώς ήταν ο φύλακας του Ερεχθείου στην Ακρόπολη, ο θεός Δίας Μειλίχιος που αγαπούσε τους ανθρώπους και τους χάριζε πλούτη, αλλά και ο θεραπευτικός συνοδός του Ασκληπιού. Μάλιστα, ένα τέτοιο «καλό φίδι» απεικονίζεται στην στήλη του Σίλωνα, του 4ου αι. π.Χ., από τη νότια πλαγιά της Ακρόπολης.

Υπενθυμίζεται, ότι όπως κάθε χρόνο, το Μουσείο θα παραμείνει κλειστό 25 και 26 Δεκεμβρίου και 1 Ιανουαρίου.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ο αδάμαστος αρχηγός των Απάτσι, Τζερόνιμο

Ο δημιουργός του «Πίτερ Παν» Τζέιμς Μπάρι

Ο θρυλικός βρετανός κομμωτής Βιντάλ Σασούν