Τράπεζα της Ελλάδος σε κυβέρνηση: Να αντιμετωπιστεί η φοροδιαφυγή -Δεν χρειάζονται άλλοι φόροι

 Τράπεζα της Ελλάδος σε κυβέρνηση: Να αντιμετωπιστεί η φοροδιαφυγή -Δεν χρειάζονται άλλοι φόροι
Φρένο στην φοροεπιδρομή και στην επιβολή νέων φόρων συνιστά στην κυβέρνηση ο διοικητής της ΤτΕ Γιώργος Προβόπουλος και προτείνει την συνέχιση της δημοσιονομικής προσαρμογής μέσω της αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής και της περαιτέρω περικοπής των δαπανών.
Στην ενδιάμεση έκθεση για τη νομισματική πολιτική που θα υποβληθεί στην κυβέρνηση και στη Βουλή την Τρίτη, η ΤτΕ σημειώνει ότι η φοροδοτική ικανότητα των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων που αποτυπώνουν με ειλικρίνεια και συνέπεια την οικονομική τους κατάσταση έχει φτάσει στο ανώτατο όριο. Ωστόσο, επειδή είναι αναγκαία η συνέχιση της δημοσιονομικής προσαρμογής και η παραγωγή πρωτογενών πλεονασμάτων ώστε να καταστεί βιώσιμο το χρέος, η κυβέρνηση θα πρέπει να επικεντρωθεί στην ενίσχυση των εσόδων μέσω της διεύρυνσης της φορολογικής βάσης και της περικοπής δαπανών.
Η ΤτΕ εκτιμά ότι το 2014 μπορεί να είναι έτος ανάκαμψης για πρώτη φορά ύστερα από έξι χρόνια ύφεσης, αλλά υπό προϋποθέσεις:
• τη θετική συμβολή του εξαγωγικού τομέα της οικονομίας καθώς και του τουρισμού,
• την άνοδο των επενδύσεων στον κατασκευαστικό τομέα με αιχμή την επανεκκίνηση των οδικών αξόνων,
• την ταχύτερη αξιοποίηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων και
• την επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων.
Γι' αυτό υπογραμμίζει ότι έχει έρθει η ώρα για την αλλαγή του αναπτυξιακού μοντέλου της χώρας με τη μεταφορά επενδυτικών πόρων σε εξαγωγικούς τομείς της οικονομίας, κάτι που αν πραγματοποιηθεί, μπορεί να δώσει περαιτέρω ώθηση στους ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης.
Σε ό,τι αφορά το τραπεζικό σύστημα, αποτιμάται θετικά η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης, ωστόσο η ΤτΕ υπογραμμίζει την ανάγκη αποδοτικής διαχείρισης των δανείων και την αποφυγή δημιουργίας νέων προβληματικών δανείων. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στο τέλος του περασμένου Ιουνίου διαμορφώνονταν κοντά στο 29,5%. Στην έκθεση υπογραμμίζεται η ανάγκη αποτελεσματικής διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Τέλος, η ΤτΕ αφήνει να εννοηθεί ότι οι χορηγήσεις δανείων από το τραπεζικό σύστημα θα εξακολουθήσουν να είναι περιορισμένες. Γι' αυτό συστήνει τη στροφή και στο δανεισμό μέσω εταιρικών ομολόγων. Στο πλαίσιο αυτό εκτιμά πως θα πρέπει να υπάρξουν βελτιωτικές κινήσεις στο νομοθετικό πλαίσιο, ώστε να διευκολυνθεί η δημιουργία και μιας εγχώριας αγοράς εταιρικών ομολόγων, ειδικά για τις μικρές επιχειρήσεις, που δεν έχουν την ευκολία να απευθυνθούν στις διεθνείς αγορές.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ο αδάμαστος αρχηγός των Απάτσι, Τζερόνιμο

Ο δημιουργός του «Πίτερ Παν» Τζέιμς Μπάρι

Ο θρυλικός βρετανός κομμωτής Βιντάλ Σασούν