Η μαγική κινόα
ΑΘΗΝΑ 06/12/2013
Η Κινόα αρχίζει και γίνεται ολοένα και πιο γνωστή. Το souperfood
με την λεπτή υφή και υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτείνες μπορεί να
χρησιμοποιηθεί στη μαγειρική ως υποκατάστατο του ρυζιού και των
ζυμαρικών.
Καλλιεργείται στις Άνδεις για περισσότερα από 5.000 χρόνια κι έχει
χαρακτηριστεί ως «η μητέρα των δημητριακών» ή «ο χρυσός των Ίνκας».
Τεχνικά δεν είναι κόκκος αλλά σπόρος, ωστόσο, χρησιμοποιείται σχεδόν με
τον ίδιο τρόπο όπως όλα τα δημητριακά ολικής αλέσεως.
Υπάρχουν περισσότερες από 1.800 ποικιλίες κινόα αλλά μόλις τρεις
βασικοί τύποι μπορούν να βρεθούν στην αγορά. Η πιο κοινή είναι η λευκή
ποικιλία αλλά με λίγο ψάξιμο μπορείς να βρεις και την κόκκινη ή μαύρη.
Σήμερα η δημοτικότητά της έχει αυξηθεί καθώς ολοένα και
περισσότεροι ανακαλύπτουν τις ευεργετικές της ιδιότητες αλλά και την
ευχάριστη γεύση της. Πηγή πρωτεϊνης και με υψηλή περιεκτικότητα σε
σίδηρο, μαγνήσιο και φυτικές ίνες, η κινόα δεν είναι μόνο ένα από τα πιο
υγιεινά δημητριακά που μπορούμε να έχουμε στο ντουλάπι μας αλλά μια
υπέροχη τροφή που μπορεί να μαγειρευτεί και να δώσει γευστικότατα πιάτα!
Μαγειρεμένη η κινόα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως συνοδευτικό για
ψητά και κοκκινιστά αντί για ρύζι ή μακαρόνια, να ενισχύσει γευστικά τις
σαλάτες και τα ψητά λαχανικά, να φαγωθεί ως πρωινό ή να μετατραπεί σε
γευστικό ελαφρύ γλυκάκι, με την προσθήκη ζάχαρης και φρούτων.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου