Ο επιθανάτιος ρόγχος της οδού Σταδίου

ΑΘΗΝΑ 04/03/2013



Οδός Σταδίου: Ο δρόμος που ενώνει τις δύο μεγαλύτερε πλατείες του κέντρου της Αθήνας, την πλατεία Ομονοίας με την πλατεία Συντάγματος όπου βρίσκεται το Ελληνικό κοινοβούλιο.

Ο δρόμος υπάρχει από την αρχαιότητα και έχει πάρει το όνομα του από το αρχαίο Παναθηναϊκό Στάδιο στο οποίο οδηγούσε.

Στις μέρες μας η οδός Σταδίου αντανακλά την σκληρή οικονομική και κοινωνική πραγματικότητα της χώρας.

Συχνά θέατρο διαδηλώσεων και κάποιες φορές βίαιων ταραχών, ο κάποτε ένας από τους εμπορικότερους δρόμους της ελληνικής πρωτεύουσας τον οποίο οι Αθηναίοι επέλεγαν για τα ψώνια τους, δύσκολα θυμίζει τις παλιές καλές μέρες.

Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ, το 2012 έγιναν 5.654 διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα στις οποίες διατέθηκαν συνολικά 171.423 αστυνομικοί. Δηλαδή σε κάθε μέρα του 2012 αντιστοιχούσαν κάτι παραπάνω από 15 πορείες σε όλη τη χώρα. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων, επίκεντρο των διαδηλώσεων ήταν η Σταδίου.

Από τα 88 καταστήματα απομένουν ανοιχτά τα 55, τα περισσότερα από τα οποία δύσκολα τα βγάζουν πέρα.

Από τα είκοσι περίπτερα, ανοιχτά είναι μόλις τα έντεκα, ενώ ο Δήμος Αθηναίων υλοποιεί πρόγραμμα απομάκρυνσης αυτών που έχουν κλείσει.

Θα πίστευε κανείς ότι μοναδική εξαίρεση θα ήταν τα πολυτελή καταστήματα και ξενοδοχεία πέριξ της πλατείας Συντάγματος, της βιτρίνας της πόλης, αλλά όμως ούτε αυτά έχουν παραμείνει αλώβητα καθώς ο τζίρος τους έχει μειωθεί σε πολύ μεγάλο ποσοστό, κάποιοι επιχειρηματίες μιλούν για πτώση 80%.

Άστεγοι, επαίτες και πλανόδιοι μικροπωλητές κάθε ευτελούς είδους συμπληρώνουν την εικόνα.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ο δημιουργός του «Πίτερ Παν» Τζέιμς Μπάρι

Ο αδάμαστος αρχηγός των Απάτσι, Τζερόνιμο

Ο θρυλικός βρετανός κομμωτής Βιντάλ Σασούν