Το απόλυτο μουσικό σύμβολο του 20ού αιώνα!


Ο «βασιλιάς» Έλβις Πρίσλεϊ



Ο άνθρωπος που πούλησε πάνω από 1 δισεκατομμύριο δίσκους στην καριέρα του και έκανε 33 ταινίες έμελλε να γίνει ο πρώτος σουπερστάρ του ροκ & ρολ.

Φιγούρα-σύμβολο για την Αμερική, πήρε στους «δονούμενους γοφούς» του όλο τον συντηρητισμό της δεκαετίας του '50 και τον έκανε μουσική απελευθέρωση.

Ο λευκός Νότιος που τραγουδούσε το περίεργο αυτό κράμα μπλουζ και κάουντρι μουσικής, φιλοτεχνημένη με ήχους γκόσπελ, έμελλε να ενώσει τα δύο άκρα του «χρωματικού» φάσματος της αμερικανικής μουσικής και να την ντύσει με απαράμιλλο σεξουαλικό μαγνητισμό, γινόμενος είδωλο της νεολαίας και πρότυπο για τις κατοπινές γενιές των εξεγερμένων νιάτων.

Για τα χρηστά ήθη της εποχής ήταν βέβαια «χυδαίος και πρόστυχος» ή απλώς «κακή επιρροή», χαρακτηρισμοί που γιγάντωναν απλώς τον μύθο του ως κινητήριος δύναμη της κοινωνικής αλλαγής που ευαγγελιζόταν η μουσική του.

Κι ενώ αναμφίβολα άλλοι καλλιτέχνες προηγήθηκαν του Έλβις στην εξέλιξη του ροκ & ρολ, κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι ο Νότιος ήταν ο «βασιλιάς», με την εικόνα και την επιρροή του να μην έχουν όμοιά τους στη μουσική βιομηχανία.

Από τη γέννησή του στις φτωχογειτονιές του Μισισίπι μέχρι και τον θάνατό του στην έπαυλη του Μέμφις, με ενδιάμεσους σταθμούς τον αγώνα του για επιβίωση και τους θριάμβους του, η βιογραφία του Έλβις είναι πράγματι μια συναρπαστική ιστορία.

Παρά τις δεκαετίες που έχουν περάσει από τον θάνατό του, υπάρχουν ακόμη πράγματα να μάθουμε για τον άνθρωπο που επηρέασε καθοριστικά τις ζωές τόσων πολλών...

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ο δημιουργός του «Πίτερ Παν» Τζέιμς Μπάρι

Ο αδάμαστος αρχηγός των Απάτσι, Τζερόνιμο

Ο θρυλικός βρετανός κομμωτής Βιντάλ Σασούν