Ενώνουν τις δυνάμεις τους για τις μέλισσες...

ΑΘΗΝΑ 31/03/2013


Ο γερμανικός όμιλος χημικών και φαρμακευτικών προϊόντων Bayer και ο ελβετικός Syngenta παρουσίασαν ένα "σχέδιο δράσης" για τις μέλισσες, εναλλακτικό της απαγόρευσης φυτοφαρμάκων που παράγουν και τα οποία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιθυμεί να απαγορεύσει.

Το σχέδιο των Bayer και Syngenta, που επικαλείται τη βελτίωση των συνθηκών ζωής των μελισσών, έχει στόχο να "βγάλει από το αδιέξοδο στους κόλπους της ΕΕ το θέμα για την υγεία των μελισσών", αναφέρει ο γερμανικός όμιλος σε ανακοίνωσή του.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέλει να απαγορεύσει για δύο χρόνια τη χρήση αρκετών φυτοφαρμάκων, θανατηφόρων για τις μέλισσες σε τέσσερις τύπους καλλιεργειών: το καλαμπόκι, την ελαιοκράμβη, τον ηλίανθο και το βαμβάκι.

Βασίζεται σε μια πολύ αρνητική γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA).

Η πρόταση που ζητεί τη διετή απαγόρευση της χρήσης νεονικοτινοειδών, τα οποία ευθύνονται για τη μείωση του αριθμού των μελισσών αυτή, απορρίφθηκε στα μέσα Μαρτίου από τα περισσότερα κράτη μέλη, αλλά η Επιτροπή ανακοίνωσε νέα ψηφοφορία την άνοιξη ελπίζοντας ότι η πρόταση αυτή θα τεθεί σε σχέση την 1η Ιουλίου.

Τα τρία επικίνδυνα νεονικοτινοειδή υπάρχουν στα φυτοφάρμακα που παράγουν οι Bayer και Syngenta.

Σύμφωνα με τον Τζον Άτκιν, τον γενικό διευθυντή της Syngenta, που αναφέρεται στην ανακοίνωση, μια απαγόρευση των νεονικοτιονοειδών "δεν θα έσωζε ούτε μια μέλισσα".

"Είναι καιρός σήμερα όλος ο κόσμος να επικεντρωθεί στην καταπολέμηση των πραγματικών αιτιών της μείωσης του πληθυσμού των μελισσών. Είμαστε πεπεισμένοι για την ασφάλεια των προϊόντων μας και αγωνιζόμαστε εδώ και καιρό για τη βελτίωση του πλαισίου περιβάλλοντος των μελισσών. Σε αυτή τη βάση στηρίζεται το σχέδιό μας", εξήγησε.

Το σχέδιο δράσης δομείται μεταξύ άλλων στην επέκταση των καλλιεργήσιμων εδαφών με πλούσια φυτά σε γύρη, ώστε να δίδεται στις μέλισσες ο απαραίτητος χώρος και η τροφή, καθώς και σε ένα πρόγραμμα ελέγχου της υγείας των μελισσών, συμπεριλαμβανομένων και ελέγχων για ίχνη υπολειμμάτων νεονικοτινοειδών.

Άλλο μέτρο που προτείνεται είναι η επένδυση στην έρευνα και η ανάπτυξη νέων λύσεων για τους βασικούς παράγοντες θνησιμότητας των μελισσών, μεταξύ των οποίων τα παράσιτα και οι ιοί".

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε χθες στην επιθεώρηση Nature Communications, φυτοφάρμακα που χρησιμοποιούνται στις καλλιέργειες ή στις κυψέλες διαταράσσουν τη νευρική λειτουργία των μελισσών προσβάλλοντας κυρίως τις ικανότητές τους της μνήμης και του προσανατολισμού.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Χρειάζονται τουλάχιστον 20 χρόνια για να αναπληρωθούν οι 1 εκατ. χαμένες θέσεις εργασίας

Ο δημιουργός του «Πίτερ Παν» Τζέιμς Μπάρι

Ο αδάμαστος αρχηγός των Απάτσι, Τζερόνιμο