Αφιερωμένο στην Ελλάδα το ντοκιμαντέρ «Ο Μεγάλος Γύρος» του TV5

  | ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 17:02 |

                   

Ο διεθνής βραχίονας του γαλλικού δικτύου TV5, το TV5Monde, φαίνεται να στρέφει όλο και πιο συχνά το βλέμμα του στην Ελλάδα. Το δορυφορικό γαλλόφωνο πολιτιστικό δίκτυο στο πλαίσιο της σειράς ντοκιμαντέρ «Le Grand Tour» («Ο Μεγάλος Γύρος»), εμπνευσμένη από τον ομότιτλο ταξιδιωτικό θεσμό της βρετανικής αριστοκρατίας του 17ου αιώνα και υιοθετήθηκε σχεδόν αμέσως από την ανώτερη ευρωπαϊκή τάξη της εποχής εκείνης, αφιερώνει ένα επεισόδιο της στην Ελλάδα.

Τότε οι ευρωπαίοι καλλιτέχνες πραγματοποιούσαν τον δικό τους «Μεγάλο Γύρο», προκειμένου να ανακαλύψουν την κληρονομιά διαφόρων πολιτισμών και να εμβαθύνουν τις γνώσεις τους όσον αφορά τους θησαυρούς της αρχαιότητας.

Στην λογική του συγκεκριμένου ταξιδιωτικού θεσμού που γνώρισε μακρά περίοδο ακμής (από το 1660 έως το 1840), κινείται η σειρά ντοκιμαντέρ του γαλλικού δικτύου (μέλους του μπουκέτου καναλιών της Nova και της HOL) που θα προβληθεί και στο πλαίσιο του φεστιβάλ κινηματογράφου και ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης (του οποίου είναι και χορηγός).

Το συγκεκριμένο επεισόδιο του «Μεγάλου Γύρου» συμπυκνώνει ένα οδοιπορικό από τη Θεσσαλονίκη στην Σαντορίνη, περνώντας από τους Δελφούς, την Ολυμπία, την Αθήνα και την Κρήτη, ταξιδεύοντας «στην καρδιά ενός εκ των λίκνων του πολιτισμού μας», όπως αναφέρουν οι δημιουργοί του ντοκιμαντέρ (με διαθέσιμους υπότιτλους στα γαλλικά) και σημειώνουν: «Είτε επρόκειτο για θεούς είτε για ανθρώπους, σημάδεψαν την Ελλάδα μέσω των διαφόρων πόλεων που διηύθυναν, των ιερών που ήταν αφιερωμένα σε αυτούς, των νησιών που προστάτευαν. Μια μυθολογία που διαποτίζει πλέον την χώρα, τις προλήψεις της, τα πιστεύω της. Ευημερούσα γη και πηγή λαχτάρας, η Ελλάδα θα υπομείνει διάφορες εισβολές: την ρωμαϊκή κυριαρχία, την Ενετοκρατία και την οθωμανική κατάκτηση. Περίοδοι κατοχής, οι οποίες έμελλαν να αφήσουν ανεξίτηλα σημάδια στο ελληνικό έδαφος».


* «Ο Μεγάλος Γύρος» («Le Grand Tour»), ντοκιμαντέρ του TV5Monde, με αφιέρωμα και στην Ελλάδα, Κυριακή 12 Νοεμβρίου στις 22.00 (σε επανάληψη, Δευτέρα 17 Νοεμβρίου στις15.00), από τη NOVA και τη HOL.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ο αδάμαστος αρχηγός των Απάτσι, Τζερόνιμο

Ο δημιουργός του «Πίτερ Παν» Τζέιμς Μπάρι

Ο θρυλικός βρετανός κομμωτής Βιντάλ Σασούν