Ελληνικά Πανεπιστήμια «ψηφίζουν» οι Γερμανοί νέοι επιστήμονες
ΚΕΡΔΙΖΕΙ ΕΔΑΦΟΣ Η ΕΡΕΥΝΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ
Ισάξια των γερμανικών αποδεικνύονται σε επιστημονική επάρκεια τα ελληνικά ερευνητικά ιδρύματα, όπως προκύπτει και από το ενδιαφέρον Γερμανών νέων επιστημόνων να έλθουν στην Ελλάδα, προκειμένου να διευρύνουν τις ακαδημαϊκές τους γνώσεις και να συμμετάσχουν σε ερευνητικά προγράμματα, που υλοποιούν ελληνικά πανεπιστημιακά ιδρύματα.“Υπάρχουν προοπτικές για την έρευνα στην Ελλάδα και είναι αρκετοί οι Γερμανοί νέοι επιστήμονες που έρχονται στη χώρα για ερευνητικά προγράμματα, κάτι που δεν είναι ευρέως γνωστό” λέει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο Αλεξάντερ Ρόγκενκαμπ, διευθυντής του Ενημερωτικού Κέντρου Αθηνών της Γερμανικής Υπηρεσίας Ακαδημαϊκών Ανταλλαγών (DAAD), τού μεγαλύτερου -διεθνώς- φορέα χορήγησης υποτροφιών, στο πλαίσιο των διεθνών ανταλλαγών φοιτητών και επιστημόνων.
Όπως εξηγεί ο κ. Ρόγκενκαμπ “διαπιστώνουμε ότι τα ελληνικά πανεπιστήμια, παρ' όλες τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν, βγάζουν πολύ καλούς και ικανούς φοιτητές” κάτι που, όπως διευκρινίζει, αποτυπώνεται και στο περιεχόμενο των αιτήσεών τους για τη συνέχιση των σπουδών τους στο εξωτερικό και για τη χορήγηση υποτροφιών.
Γερμανοί ερευνητές στην Ελλάδα
Σύμφωνα με στοιχεία της DAAD, το 2013, έτος για το οποίο υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία, στο πλαίσιο συνεργασιών με ελληνικά πανεπιστήμια ήλθαν στην Ελλάδα, με υποτροφίες, 253 Γερμανοί ερευνητές, χωρίς να μπορούν να υπολογιστούν εκείνοι που ήλθαν στη χώρα χωρίς την οικονομική υποστήριξη της υπηρεσίας.
Επίσης, τον περασμένο Σεπτέμβριο, 33 φοιτητές μαζί με καθηγητές των Πανεπιστημίων του Siegen και του Πειραιά, είχαν την ευκαιρία να περάσουν μια έντονη εβδομάδα διεργασιών στο Πανεπιστήμιο Πειραιά και να εξετάσουν από κοινού το φαινόμενο της κρίσης στην Ευρώπη, κάτω από διάφορες επιστημονικές προσεγγίσεις.
Σήμερα, η DAAD υλοποιεί 11 προγράμματα συνεργασίας γερμανικών Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων με ελληνικά, εκ των οποίων τρία αφορούν το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (τμήματα Νομικής, Πολιτικών Μηχανικών, Διεθνών Σχέσεων) και ένα το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας (Τμήμα Πολιτικών Επιστημών).
Οι ερευνητικοί τομείς στην Ελλάδα, για τους οποίους οι Γερμανοί επιστήμονες εκδηλώνουν την προτίμησή τους, είναι αυτοί που σχετίζονται με βιολογικές επιστήμες, τη μηχανική, αλλά και τις κλασικές σπουδές. Μάλιστα, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Ρόγκενκαμπ, “ανέκαθεν υπήρχε μεγάλο ενδιαφέρον για την αρχαία Ελλάδα και η εξέλιξη των ανασκαφικών εργασιών στην Αμφίπολη παρακολουθείται στενά και με ζωηρό ενδιαφέρον, που αναμένεται να διατηρηθεί”.
Οι Έλληνες ερευνητές στη Γερμανία
Ο τομέας της Μηχανικής, οι ανθρωπιστικές επιστήμες, η Ιατρική και η Νομική, είναι αντίστοιχα τομείς στους οποίους οι Έλληνες νέοι επιστήμονες επιδιώκουν να διευρύνουν το επιστημονικό τους πεδίο, πηγαίνοντας στη Γερμανία.
Η Γερμανία προσφέρει σε υποψήφιους διδάκτορες, μεταδιδακτορικούς ερευνητές και καταξιωμένους επιστήμονες πολλές δυνατότητες για έρευνα και μετεκπαίδευση σε πανεπιστήμια, εξωπανεπιστημιακά ερευνητικά κέντρα αλλά και στη βιομηχανία, σημειώνει ο κ. Ρογκενκαμπ, προσθέτοντας ότι το ενδιαφέρον των Ελλήνων, με βάση τις αιτήσεις που κατατίθενται για τη συμμετοχή στα προγράμματα σπουδών, είναι μεγάλο, όπως προκύπτει και από τον αριθμό των αιτήσεων, που από το 2011 στο 2012 και αντίστοιχα από το 2012 στο 2013 αυξήθηκε κατά 100%.
Μέσω της DAAD υπάρχουν διάφορα προγράμματα διαθέσιμα, για όλους τους κλάδους, που απευθύνονται σε φοιτητές, ερευνητές και καθηγητές. Ένα μεγάλο ποσοστό των Ελλήνων σπουδαστών υποστηρίζεται οικονομικά με υποτροφίες της DAAD, που χρηματοδοτείται από τον γερμανικό κρατικό προϋπολογισμό. “Θέλουμε να βοηθήσουμε, όχι μόνο δίνοντας περισσότερες υποτροφίες, αλλά και προωθώντας περισσότερα κοινά ερευνητικά προγράμματα μεταξύ ελληνικών και γερμανικών πανεπιστημίων” σημειώνει ο κ. Ρόγκενκαμπ.
Όσον αφορά τη μελλοντική τύχη των Ελλήνων ερευνητών στη Γερμανία, ο κ. Ρόγκενκαμπ σημειώνει ότι οι περισσότεροι από τους υπότροφους επιστρέφουν κάποια στιγμή στην Ελλάδα, εξηγώντας ότι ούτως ή άλλως τα προγράμματα που υλοποιεί η DAAD προωθούν την ανταλλαγή με προοπτική την επιστροφή.
Ο κ. Ρόγκενκαμπ θα μιλήσει για “το ερευνητικό τοπίο της Γερμανίας και τις υποτροφίες της DAAD”, σε ημερίδα με θέμα “Έρευνα στη Γερμανία”, που διοργανώνουν στη Θεσσαλονίκη, την Πέμπτη 6 Νοεμβρίου 2014, το ΑΠΘ και το Ενημερωτικό Κέντρο (IC) της Γερμανικής Υπηρεσίας Ακαδημαϊκών Ανταλλαγών.
Την εκδήλωση θα χαιρετίσουν ο Πρύτανης του ΑΠΘ, Καθηγητής Περικλής Μήτκας, ο Γενικός Πρόξενος της Γερμανίας στη Θεσσαλονίκη Δρ. Ινγκο Βον Βος και ο Πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Υποτρόφων της DAAD Ελλάδας Παναγιώτης Λαδάς.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου