Max Kriegleder: Το επόμενο μεγάλο βήμα είναι να φέρουμε τα ρομπότ πιο κοντά στην καθημερινότητά μας

                    
Ο ερευνητής ρομποτικής Max Kriegleder με αφορμή την ομιλία του στο TEDx Athens μας δίνει τα φώτα του γύρω από τον τρόπο επικοινωνίας και συνεργασίας των ρομπότ


Ο Max Kriegleder είναι ερευνητής ρομποτικής στο Institute for Dynamic Systems and Control στο ETH της Ζυρίχης, στην Ελβετία.  Μελετά τα "συστήματα κατανεμημένης δυναμικής", τις περιπτώσεις εκείνες δηλαδή όπου αυτόνομα ρομπότ συνεργάζονται για να ολοκληρώσουν μια κοινή εργασία, ώστε να γίνει πιο ευέλικτα και αποτελεσματικά. Με άλλα λόγια, η έρευνά του δίνει τη δυνατότητα στα ρομπότ – μέσω υπολογιστών και αισθητήρων – να συνεργάζονται σε διαφορετικά πλαίσια.
Γενικά, η έρευνά του περιστρέφεται γύρω από τον τρόπο επικοινωνίας και συνεργασίας των ρομπότ, είτε βρίσκονται στο έδαφος, είτε εν πτήσει.
Είναι περισσότερο γνωστός για την έρευνα γύρω από το Distributed Flight Array, μια συναρμολογούμενη ρομποτική πλατφόρμα που μας εξηγεί παρακάτω πως λειτουργεί, μια μέρα πριν την ομιλία του στο TEDx Athens 2014.
"Το Distributed Flight Array είναι ένα ιπτάμενο όχημα το οποίο αποτελείται από πολλαπλές αυτόνομες μονάδες, όπου η καθεμία έχει έλικες που τις βοηθούν να πετάνε και μαγνήτες για να συνδέονται μεταξύ τους. Μπορούν να κινηθούν στο έδαφος, να ενωθούν όλα μαζί, και να πετάξουν ενωμένα και συντονισμένα μεταξύ τους, “επικοινωνώντας” αυτόματα χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση", μας εξηγεί και τονίζει πως "το εντυπωσιακό είναι πως έχει σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο ώστε μια ενιαία μονάδα να μην μπορεί να πετάξει μόνη της. Μόνο όταν ενωθούν όλα μαζί, μπορούν να πετάξουν. Είναι μια εντυπωσιακή πλατφόρμα η οποία περιγράφει την δυνατότητα συνεργασίας των ρομποτικών μονάδων και τη χρησιμοποιούμε ως κίνητρο έρευνας πάνω στα διανεμόμενα ρομποτικά συστήματα".

                       
Όπως δείχνει και το βίντεο, το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό. Βλέπουμε τα οφέλη των "συνεργαζόμενων ρομποτικών μονάδων". Κάθε ένα από τα μεμονωμένα οχήματα μπορεί να παράγει αρκετή ώθηση για να απογειωθεί, αλλά η πτήση του είναι ασταθής και ανεξέλεγκτη. Μέσω της συνεργασίας, όμως, αυτές οι σχετικά απλές ενότητες εξελίσσονται σε ένα "όχημα" με πολλούς έλικες, ικανό για συντονισμένη πτήση.
 
*Ποιο είναι το μικρότερο ρομπότ που μπορεί να κατασκευαστεί και ποια θα μπορούσε να είναι η χρήση του;
Υπάρχει μια ομάδα στο Πανεπιστήμιό μου που ερευνά ρομπότ στη νανοκλίμακα, όπου ένα νανόμετρο είναι ένα μικρό κλάμα της ανθρώπινης τρίχας για παράδειγμα. Ένα τέτοιο μικροσκοπικό ρομπότ θα μπορούσαμε ίσως να το τοποθετήσουμε στο κυκλοφοριακό μας σύστημα και μέσω αυτού να χορηγήσουμε στον ανθρώπινο οργανισμό φάρμακα ακριβώς εκεί που είναι το πρόβλημα υγείας.
*Ποιά είναι η άποψή σας για τα drones που προσφάτως έχουν γίνει περιζήτητα; Έχουν φτάσει στο σημείο να γυρίζουν μέχρι και ταινίες χρησιμοποιώντας τα
Νομίζω ότι είναι σπουδαία και μας δείχνουν τη δυναμική των θετικών επιπτώσεων που μπορούν να έχουν στη ζωή μας. Όπως αναφερθήκατε στις ταινίες, μπορούμε μέσω των drones να έχουμε εκπληκτικές λήψεις από γωνίες που δεν μπορούσαμε μέχρι σήμερα. Από την άλλη πλευρά, και οι δημοσιογράφοι για παράδειγμα, όπως εσείς θα μπορούσατε να τα χρησιμοποιήσετε για να τραβήξετε εκπληκτικά πλάνα μιας διαμαρτυρίας ή να καταγράψετε την αστυνομική βία από μια ασφαλή απόσταση.
*Σε ποιον άλλο τομέα μπορούν τα ρομπότ να συνεργαστούν στο μέλλον; Τι άλλο έχει να δει η ανθρωπότητα όσον αφορά τη ρομποτική;
Σε γενικές γραμμές θα δούμε ρομπότ σε εφαρμογές που είναι περιττές και βαρετές για εμάς τους ανθρώπους, όπως είναι η γεωργία, οι επιθεωρήσεις ή γενικά η παράδοση δεμάτων. Επίσης, όποτε μιλάμε για εφαρμογές που απαιτούν γρήγορη και άμεση εξυπηρέτηση είναι πιθανό να δούμε τη χρήση και συνεργασία πολλαπλών ρομπότ για την ολοκλήρωσή τους. Οι εν λόγω εφαρμογές θα επηρεάσουν την ανθρωπότητα καθώς θα αλλάξει το παιχνίδι από την άποψη της αποτελεσματικότητας αλλά το ευρύ κοινό πιθανόν να μην το καταλάβει αυτό άμεσα. Το επόμενο μεγάλο βήμα είναι να φέρουμε τα ρομπότ πιο κοντά στη καθημερινότητά μας. Σκεφτείτε δηλαδή αυτόνομα αυτοκίνητα ή παράδοση πακέτων μέσω drones.
Εκτός της ρομποτικής του έρευνας, ο Max Kriegleder σπούδασε Μηχανολόγος Μηχανικός στο Μόναχο της Γερμανίας. Μάλιστα, είναι ακόμη μέλος μιας ομάδας καλλιτεχνών που δημιουργεί διάφορες εγκαταστάσεις σε δημόσιους χώρους και χρησιμοποιεί την πρόσοψη και το εσωτερικό των κτιρίων ως καμβά για προβολές με φώτα.  Η κολεκτίβα αυτή συνεργάστηκε το 2012 με το μουσικό σύνολο Buccinatoris και παρουσίασε τη δουλειά της σε διάφορες παλιές εκκλησίες της Ελβετίας.
"Βρίσκω πολύ ενδιαφέρον το δημόσιο χώρο γιατί συνήθως απλά περνάμε μέσω αυτών όταν προσπαθούμε να πάμε από το A στο Β. Ένας τρόπος για να σπάσουμε τη ρουτίνα, είναι να κάνουμε τους ανθρώπους να γνωρίσουν τι τους περιβάλλει. Οι καλλιτεχνικές εγκαταστάσεις είναι ένας τρόπος να τους κινήσουν τη περιέργεια", μας λέει και συμπληρώνει: " Μου αρέσει ότι οι δημόσιοι χώροι γίνονται ένας μέρος όπου συμμετέχουν και αλληλεπιδρούν οι άνθρωποι".
Τέλος, ερωτηθείς για τις μελλοντικές του κινήσεις, ο Max Kriegleder μας λέει πως είναι ακόμα νωρίς να μιλήσουμε για το μέλλον. "Ας μιλήσουμε για αυτό, όταν έρθει", λέει χαρακτηριστικά.

* Ο Max Kriegleder θα είναι ομιλητής στο πλαίσιο του TEDx Athens 2014, στις 15 Νοεμβρίου.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Χρειάζονται τουλάχιστον 20 χρόνια για να αναπληρωθούν οι 1 εκατ. χαμένες θέσεις εργασίας

Ο δημιουργός του «Πίτερ Παν» Τζέιμς Μπάρι

Ο αδάμαστος αρχηγός των Απάτσι, Τζερόνιμο