Ραντεβού με την Ιστορία δίνουν ESA και Rosetta

ΑΣΤΡΟΦΥΣΙΚΗ
Η ώρα της αλήθειας για τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA) έφτασε. Αύριο, Τετάρτη 12 Νοεμβρίου, στις 09:35 ώρα Κεντρικής Ευρώπης (10.35 ώρα Ελλάδος), έπειτα από δύο δεκαετίες κοπιώδους προετοιμασίας και περίπου 11 χρόνια από την εκτόξευση του διαστημικού σκάφους “Ροζέτα” (Rosetta), η ευρωπαϊκή διαστημική αποστολή θα επιχειρήσει να “γράψει” ιστορία, απελευθερώνοντας το όχημα προσεδάφισής της, "Philae", στην επιφάνεια του κομήτη Τσουριούμοφ-Γκερασιμένκο (67Ρ/Churyumov- Gerasimenko).
Το σήμα που θα επιβεβαιώνει τον διαχωρισμό της διαστημικής συσκευής θα φθάσει στη Γη 28 λεπτά αργότερα, ενώ η προσεδάφισή της στον κομήτη αναμένεται να πραγματοποιηθεί περίπου επτά ώρες αργότερα, με το ραδιοσήμα που θα επιβεβαιώνει την επιτυχία να αναμένεται στη Γη γύρω στις 17:02 CET (18.02 ώρα Ελλάδος).
“Θα είναι μεγάλο κατόρθωμα της ESA, εάν αύριο πάνε όλα καλά και έχουμε μια ομαλή προσεδάφιση. Επιτυχίες αυτού του βαθμού δεν ξεχνιούνται εύκολα και γίνονται σύμβολα συγκρίσεως στο μέλλον. Θα είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της εξερεύνησης του διαστήματος, που μια διαστημική συσκευή κατόρθωσε να προσεδαφισθεί σε έναν κομήτη εις κίνηση με μεγάλη ταχύτητα” λέει, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο καθηγητής της Αστροφυσικής Θανάσης Οικονόμου, βασικός συντελεστής της ευρωπαϊκής διαστημικής αποστολής, καθώς δημιούργησε με την ομάδα του ένα όργανο, το οποίο μεταφέρει το “Rosetta” και το οποίο, με την προσεδάφιση του “Philae” στην επιφάνεια του κομήτη, θα είναι σε θέση, με ειδικά ραδιοσήματα που θα στείλει στα πετρώματά του, να αναλύσει τη χημική του σύσταση, βοηθώντας στην κατανόηση της προέλευσης και εξέλιξης του Ηλιακού Συστήματος.
Ο επιφανής Έλληνας αστροφυσικός, Senior Scientist του Εργαστηρίου Αστροφυσικής και Διαστημικής Έρευνας του Πανεπιστημίου του Σικάγο φθάνει σήμερα στο κέντρο ελέγχου της ESA στη Γερμανία, προκειμένου να παρακολουθήσει την αυριανή απόπειρα προσεδάφισης του “Philae” στον κομήτη.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ο αδάμαστος αρχηγός των Απάτσι, Τζερόνιμο

Ο δημιουργός του «Πίτερ Παν» Τζέιμς Μπάρι

Ο θρυλικός βρετανός κομμωτής Βιντάλ Σασούν