Dorothy Hodgkin: Αποκάλυψε τη μοριακή δομή πενικιλίνης και ινσουλίνης!

                    

| 00:46 - 12 Μαΐου 2014
H Dorothy Mary Hodgkin (12 Μαΐου 1910 με 29 Ιουλίου 1994), ήταν Βρετανίδα χημικός, που ασχολήθηκε με την ανάπτυξη της κρυσταλλογραφίας των πρωτεϊνών ή κρυσταλλογραφίας ακτίνων Χ.
Η κρυσταλλογραφία ακτίνων-Χ είναι ένα εργαλείο που χρησιμοποιείται για τον καθορισμό της ατομικής και μοριακής δομής ενός κρυστάλλου. Με κατάληλες μετρήσεις ένας κρυσταλλογράφος μπορεί να παράγει μια τρισδιάστατη εικόνα της πυκνότητας των ηλεκτρονίων εντός του κρυστάλλου. Από αυτή την πυκνότητα ηλεκτρονίων, μπορούν να καθοριστούν οι μέσες θέσεις των ατόμων στον κρύσταλλο από τις οποίες μπορούμε να εξάγουμε πολύ χρήσιμες πληροφορίες.
Perierga.gr - Dorothy Hodgkin: Μια μεγάλη Βρετανίδα χημικός
Το 1948 η Dorothy Hodgkin και οι συνάδελφοί της, πήραν την πρώτη X-ray φωτογραφία της βιταμίνης Β12, μία από τις πιο πολύπλοκες μη πρωτεϊνούχες ενώσεις. Το 1969 ολοκλήρωσε μια παρόμοια τρισδιάστατη ανάλυση της ινσουλίνης. Για το έργο της κέρδισε το βραβείο Νόμπελ Χημείας το 1964. Ήταν μόλις η τρίτη γυναίκα που έλαβε το βραβείο αυτό. Το 1965 έγινε η δεύτερη γυναίκα έλαβε ποτέ το Order of Merit, σημαντικό τίτλο τιμής στη Βρετανία.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ο δημιουργός του «Πίτερ Παν» Τζέιμς Μπάρι

Ο αδάμαστος αρχηγός των Απάτσι, Τζερόνιμο

Ο θρυλικός βρετανός κομμωτής Βιντάλ Σασούν