Θεσσαλονίκη: Αρχίζει η 11η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου

ΑΘΗΝΑ 08/05/2014



Με τη συμμετοχή 218 εκθετών από 14 χώρες (εκδότες, συγγραφείς, προσωπικότητες) η 11η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου (ΔΕΒ) εξασφάλισε και τη φετινή διοργάνωσή της παρά τους κλυδωνισμούς που υπέστη ο θεσμός με την κατάργηση και τελικά ενσωμάτωση του φορέα υλοποίησής του (του ΕΚΕΒΙ) στο Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού (ΕΙΠ).

Η 11η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου ξεκινά σήμερα (Πέμπτη) στη Θεσσαλονίκη και θα ολοκληρωθεί την ερχόμενη Κυριακή 11 Μαΐου στα περίπτερα 13 και 15 των εγκαταστάσεων της Helexpo.


“Καταφέραμε μέσα σε 40 μόλις μέρες, χάρη στην συνεργασία με το προσωπικό του ΕΚΕΒΙ και τη συσσωρευμένη εμπειρία του, να “στήσουμε” μια μεγάλη έκθεση, συνέχεια των επιτυχημένων εκθέσεων των τελευταίων 10 ετών, το πρόγραμμα και οι συμμετοχές στην οποία αναδεικνύουν έναν πλούτο πολιτισμού. Ο πολιτισμός αυτός εκφράζει και αποτυπώνει την ακμή του ελληνικού πολιτισμού ο οποίος υφίσταται ως ορατή δύναμη της χώρα αντιστρατευόμενος την κρίση και τα προβλήματα που ανεφύησαν τα τελευταία χρόνια στην οικονομία και στο πολιτικό σύστημα” τόνισε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού καθηγητής Χριστόδουλος Γιαλλουρίδης στη διάρκεια της σημερινής παρουσίασης του προγράμματος της 11η ΔΕΒ στη Θεσσαλονίκη.

Παρόντες στην επίσημη παρουσίαση του προγράμματος της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου και στη Θεσσαλονίκη ήταν ο υπουργός Μακεδονίας -Θράκης κ. Θόδωρος Καράογλου ο οποίος και θα κηρύξει σήμερα στις 19.30 τα εγκαίνιά της, ο πρόεδρος της ΔΕΘ – HELEXPO (στους χώρους της οποίας φιλοξενείται η έκθεση) κ. Αναστάσιος Τζήκας, ο αντιπρόεδρος του ΕΙΠ (για το οποίο σύμφωνα με τον κ.Γιαλλουρίδη έχει ήδη δρομολογηθεί η μετονομασία χάριν ευφωνίας σε ΙΕΠ - Ιδρυμα Ελληνικού Πολιτισμού) πρέσβης κ. Παναγιώτης Μακρής, η κ.Ελλη Χρυσίδου, αντιδήμαρχος Πολιτισμού Θεσσαλονίκης, και τα μέλη του Δ.Σ. του ΕΙΠ, καθηγητής κ. Γιάννης Καζάζης και Χαράλαμπος Μπαρμπουνάκης - πρόεδρος του Συνδέσμου Εκδοτών Βόρειας Ελλάδας.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων οι οποίοι μετέφεραν την αγωνία των ανθρώπων του βιβλίου για το μέλλον της διοργάνωσης λόγω των περιορισμένων πόρων χρηματοδότησης (τα κονδύλια προέρχονται από το ΕΣΠΑ 2007-2013) ο υπουργός κ.Θόδωρος Καράογλου αλλά και ο πρόεδρος του ΕΙΠ κ.Γιαλλουρίδης, δεσμεύτηκαν για τη συνέχιση της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου με την ένταξη της διοργάνωσής της στα ΕΣΠΑ της επόμενης περιόδου.

Η φετινή διοργάνωση της 11ης ΔΕΒ έχει ως τιμώμενη χώρα το Ισραήλ. Ο υπεύθυνος πολιτιστικών θεμάτων της Πρεσβείας του Ισραήλ, κ. Ίων Βασιλειάδης, εξήγησε πως το Ισραήλ μέσα από την παρουσία του στην Έκθεση θέλει να κάνει γνωστή στο ελληνικό κοινό όχι μόνο τη λογοτεχνία του, αλλά και πολλές άλλες πτυχές του πολιτισμού, της οικονομίας, της παράδοσης, ακόμα και της γαστρονομίας της χώρας του.

Το θεματικό Αφιέρωμα της 11ης ΔΕΒ έχει τίτλο: «Ευρώπη: ταυτότητα και ετερότητα» και διοργανώνεται με αφορμή την Ελληνική Προεδρία.

Στο πρόγραμμα της έκθεσης εμπεριέχεται: Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης, Φεστιβάλ Κόμικς, τιμητικό αφιέρωμα στον Κύπριο ποιητή Κώστα Μόντη (με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννησή του), τιμητικό αφιέρωμα στον κατ΄ εξοχήν Ευρωπαίο – Έλληνα δημιουργό Δομήνικο Θεοτοκόπουλο (με αφορμή τα 400 χρόνια από το θάνατό του), Παιδική και Εφηβική Γωνιά.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ο δημιουργός του «Πίτερ Παν» Τζέιμς Μπάρι

Ο αδάμαστος αρχηγός των Απάτσι, Τζερόνιμο

Ο θρυλικός βρετανός κομμωτής Βιντάλ Σασούν