Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Λυρικό καλοκαίρι σε απρόσμενους χώρους

                      Λυρικό καλοκαίρι σε απρόσμενους χώρους
Μπορεί στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού η Εθνική Λυρική Σκηνή να "ανοίξει" τα δύο δυνατά καλοκαιρινά της "χαρτιά", παρουσιάζοντας τις δύο μεγάλες θερινές παραγωγές όπερας, όμως η παρουσία της το φετινό καλοκαίρι εξακτινώνεται σε όλη την Αθήνα, τόσο στην ιστορική της έδρα όσο και σε χώρους όπου σπάνια εμφανίζονται καλλιτεχνικά σύνολα, όπως είναι το Καλλιμάρμαρο ή ο αρχαιολογικός χώρος του Ολυμπιείου.
Ειδικότερα, σύμφωνα με το καλοκαιρινό πρόγραμμα που ανακοινώθηκε χθες, η ΕΛΣ θα βρεθεί στο Ηρώδειο στις αρχές Ιουνίου (11, 13-15), στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών, όπου θα παρουσιαστεί η όπερα του Μότσαρτ Ντον Τζοβάνι, στην πρώτη επί ελληνικού εδάφους σκηνοθεσία όπερας του Γιάννη Χουβαρδά, σε μουσική διεύθυνση Λουκά Καρυτινού, ενώ στο τέλος του Ιουλίου (27, 29-31) το ελληνορωμαϊκό ωδείο θα πλημμυρίσει από τη μουσική που έγραψε ο Βέρντι για την οπερατική προσαρμογή του σαιξπηρικού Οθέλλο, σε σκηνοθεσία, αυτή τη φορά, του διεθνούς φήμης Ευρωπαίου σκηνοθέτη και σκηνογράφου Γιάννη Κόκκου, με τον καλλιτεχνικό διευθυντή της ΕΛΣ Μύρωνα Μιχαηλίδη στο πόντιουμ.
Όμως... η μουσική δεν τελειώνει στο Ηρώδειο, φέτος, για το λυρικό μας θέατρο. Σε έναν χώρο όπου σπάνια παρουσιάζονται πολιτιστικά θεάματα, που όμως όταν πέφτει το φως μετατρέπεται σε έναν από τους πιο μαγευτικούς χώρους της Αθήνας, το Καλλιμάρμαρο, θα παρουσιάσει, έπειτα από πολλά χρόνια, μια καλοκαιρινή παραγωγή μπαλέτου, με το έργο του Μίκη Θεοδωράκη Ζορμπάς, στη χορογραφία του Λόρκα Μασίν, στις 29 Ιουνίου.
Παράλληλα, στις 8 Ιουλίου, η ΕΛΣ θα παρουσιάσει μια μεγάλη ανοιχτή συναυλία με ελεύθερη είσοδο για το κοινό, στους Στύλους Ολυμπίου Διός, με τίτλο Όπερα α λα Γκρέκα. Πρόκειται για μια αναδρομή στην ίδια την ιστορία της Λυρικής Σκηνής, καθώς θα παρουσιαστούν άριες, ντουέτα και χορωδιακά από τις πιο γνωστές όπερες στην ελληνική γλώσσα, στην οποία έως τα μέσα της δεκαετίας του '70 παρουσιάζονταν μεταφρασμένα τα έργα του ρεπερτορίου...
Επιπλέον, θα συνεχιστεί σε γειτονιές της Αττικής η περιοδεία του Ντον Τζοβάνι "τσέπης" που παρουσιάζει η Όπερα της Βαλίτσας, σε σκηνοθεσία Αλέξανδρου Ευκλείδη, με σταθμούς σε Σπάτα (1/6), Δημοτικό Θέατρο Πειραιά (21/6), Μάνδρα (27/6), Μέγαρα (29/6), Μαρούσι (2/7) και  Μέγαρο Δουκίσσης Πλακεντίας, Πεντέλη (6/7).
Την ιστορική της έδρα, το Θέατρο Ολύμπια, καταλαμβάνουν για λίγο οι νέοι, καθώς οι σπουδαστές του Όπερα Στούντιο θα παρουσιάσουν την όπερα του Μπαλντασάρε Γκαλούπι Ένας άντρας για όλες (20, 22/6), ενώ θα παρουσιάσουν επίσης τη δουλειά τους η Ανώτερη Επαγγελματική Σχολή Χορού (4-5/7) και οι νέοι χορογράφοι του Μπαλέτου της ΕΛΣ (11-12/7).
Τέλος, η νέα όπερα του Γιώργου Κουμεντάκη Η Φόνισσα, που θα παρουσιαστεί τον ερχόμενο Νοέμβριο, θα ξεκινήσει το ταξίδι της από τη Σκιάθο, στις 6 Ιουλίου, όπου, με αφορμή το συμπόσιο για το έργο του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, οι κάτοικοι και οι επισκέπτες του νησιού μάλιστα θα έχουν την ευκαιρία να "γευτούν" πρώτοι αποσπάσματα από το νέο έργο.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ο δημιουργός του «Πίτερ Παν» Τζέιμς Μπάρι

Ο αδάμαστος αρχηγός των Απάτσι, Τζερόνιμο

Ο θρυλικός βρετανός κομμωτής Βιντάλ Σασούν