150 χρόνια γιορτάζει το θέατρο «Απόλλων» στην Σύρο

ΑΘΗΝΑ 09/05/2014


Το φεστιβάλ που έγινε θεσμός τα τελευταία δέκα χρόνια, ανοίγει και πάλι τις πύλες του στο κοινό, για να γεμίσει με μαγικές μουσικές στιγμές την Ερμούπολη της Σύρου, από τις 6 έως τις 19 Ιουλίου.

Πρόκειται για το ετήσιο Διεθνές Φεστιβάλ Αιγαίου, που πραγματοποιείται με την υποστήριξη του διεθνούς φήμης μαέστρου Πήτερ Τιμπόρις, σε συνεργασία με τον δήμο Σύρου - Ερμούπολης και τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Πολιτισμού.

Παράλληλα με τον εορτασμό των δέκα χρόνων τού φεστιβάλ, συμπληρώνονται φέτος 150 χρόνια από τα εγκαίνια του θεάτρου «Απόλλων» που πραγματοποιήθηκαν τον Απρίλιο του 1864, με την παρουσίαση του «Rigoletto» του Βέρντι. Ο ενάμισης αιώνας ζωής του θεάτρου θα γιορτασθεί με την ίδια όπερα, υπό τη διεύθυνση του γενικού και καλλιτεχνικού διευθυντή του Φεστιβάλ, μαέστρου Πήτερ Τιμπόρις.

Ιδιαίτερα χαρούμενος για τον φετινό εορτασμό των 10 χρόνων του Διεθνούς Φεστιβάλ Αιγαίου και της επετείου του θεάτρου, δήλωσε ο Ελληνοαμερικανός μαέστρος και μουσικός παραγωγός Πήτερ Τιμπόρις, σε μια φιλική συνάντηση που είχε το μεσημέρι με δημοσιογράφους στο ξενοδοχείο «Μετροπόλιταν». Εξήγησε την επίπονη διαδικασία στο στήσιμο της διοργάνωσης και τόνισε: «Δουλέψαμε για το φεστιβάλ με τις πιο υψηλές προδιαγραφές. Δεν χρειάζεται να γεμίσει το θέατρο, γιατί όταν κρατάς ψηλά το επίπεδο, τότε σίγουρα ο κόσμος θα επηρεαστεί».

«Ευτυχή» χαρακτήρισε τη γνωριμία του με τον μαέστρο, ο δήμαρχος Σύρου, Γιάννης Δεκαβάλλας, ο οποίος περιέγραψε τον ενθουσιασμό του Π. Τιμπόρις, όταν πρωτοαντίκρισε το θέατρο το 1999. «Εγώ» του είπε «θα ανεβάσω έργο όπερας εδώ…!».

Έτσι κι έγινε. Στις 14 Ιουλίου του 2005 το φεστιβάλ ανέβασε την πρώτη του όπερα, τον «Κουρέα της Σεβίλλης» του Ροσίνι και ήταν η πρώτη που φιλοξενήθηκε στο θέατρο «Απόλλων» ύστερα από 105 χρόνια απουσίας. Από τότε ακολούθησαν πολλές άλλες, όπως οι «Καβαλερία Ρουστικάνα», «Ζανέττο», «Ντον Τζιοβάννι», «Τόσκα» και «Κάρμεν».

Ο δήμαρχος Σύρου έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη διοργάνωση μαθημάτων όπερας και κλασικού τραγουδιού για τα παιδιά, - που πραγματοποιούνται παράλληλα με το φεστιβάλ - με πρωτοβουλία και μεγάλη συνεισφορά τής σοπράνο, συζύγου του Πήτερ Τιμπόρις, Eilana Lappalainen, «καθώς» όπως είπε «με αυτή τη διαδικασία, τα παιδιά έρχονται κοντά με την ποιοτική μουσική και την τέχνη γενικότερα».

Το φεστιβάλ, που αναμένεται να προσελκύσει και φέτος περισσότερους από 2.000 επισκέπτες, θα φιλοξενήσει -πέραν του συνόλου των συναυλιών- και την συμφωνική ορχήστρα Pazardzhik της Βουλγαρίας, με μαέστρο τον Grigor Palikarov, ενώ περιλαμβάνει ξεχωριστές μουσικές συναντήσεις με καταξιωμένους καλλιτέχνες από όλον τον κόσμο.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ο δημιουργός του «Πίτερ Παν» Τζέιμς Μπάρι

Ο αδάμαστος αρχηγός των Απάτσι, Τζερόνιμο

Ο θρυλικός βρετανός κομμωτής Βιντάλ Σασούν