Φωτεινοί ζωγράφοι που έμειναν στη σκιά



Το λεύκωμα «Έλληνες ζωγράφοι» παρουσιάζεται στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
Τετάρτη, 07 Μαΐου 2014 08:40
                      
Ιωάννης Κούτσης, Σπέτσες. Παλιό Λιμάνι, λάδι σε καμβά, 53 x 72,5 εκ. Ιδιωτική συλλογή.
Αξιόλογοι Έλληνες ζωγράφοι της περιόδου 1850 - 1950, οι οποίοι δεν έτυχαν ευρύτερης δημοσιότητας ή, ίσως, δεν την επεδίωξαν, πρωταγωνιστούν μέσα από τα έργα τους στο λεύκωμα, με τίτλο «Έλληνες ζωγράφοι: στο φως του χθες στη σκιά του σήμερα» (Greek painters: exploring the light eluding the limelight).

Το λεύκωμα παρουσιάζεται από το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιδρύματος Παναγιώτη και Έφης Μιχελή, σε μία εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, σήμερα, Τετάρτη 7 Μαΐου, στις 7 το απόγευμα, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.
Για την έκδοση θα μιλήσουν  ο ζωγράφος και Ακαδημαϊκός Παναγιώτης Τέτσης, ο οποίος έχει προλογίσει και το βιβλίο, η γλύπτρια Ναταλία Μελά, ο διευθυντής του Μουσείου Μπενάκη, Άγγελος Δεληβορριάς, η ιστορικός τέχνης Έφη Ανδρεάδη και οι συγγραφείς Μιχαήλ Δουλγερίδης και Αθηνά Ρηγάτου.


Γεώργιος Προκοπίου (1876 - 1940) Αθάνατα στον Αρδηττό.
Σημαντικά έργα, δυσπρόσιτα στο κοινό

Στόχος της δίγλωσσης αυτής έκδοσης (ελληνικά και αγγλικά) είναι η προβολή έργων αξιόλογων Ελλήνων ζωγράφων της περιόδου 1850 - 1950, οι οποίοι έμειναν στη σκιά και το σημαντικότατο έργο τους, διασκορπισμένο σε μικρές ή μεγαλύτερες ιδιωτικές συλλογές και στα «άδυτα» της Εθνικής μας Πινακοθήκης, είναι πλέον δυσπρόσιτο στο κοινό. Στο λεύκωμα, παρουσιάζονται περισσότερα από 100 έργα 62 ζωγράφων, χωρισμένα σε τρεις κατηγορίες τοπίων: θαλασσογραφίες, σπίτια και οικισμοί, τοπιογραφίες, ενώ δεν περιλαμβάνονται προσωπογραφίες και νεκρές φύσεις. Η απουσία έργων των κορυφαίων Ελλήνων ζωγράφων της περιόδου εκείνης οφείλεται στο ότι το έργο τους είναι ήδη γνωστό και προβεβλημένο, καθώς έχει μελετηθεί και
Βάλιας Σεμερτζίδης, Σπίτια, λάδι σε μουσαμά, 56,5 x 44, 5 εκ. Ιδιωτική συλλογή.
αξιολογηθεί πολλές φορές από κριτικούς της τέχνης.

Ένα συμπαγές άθροισμα

Όπως σημειώνει ο ζωγράφος Παναγιώτης Τέτσης στον πρόλογο του βιβλίου: «…Υπάρχει σεβαστός αριθμός καλλιτεχνών, που έχουν έργο άξιο ιδιαίτερης προσοχής, έργο γεμάτο αγάπη και πάθος, για το οποίο, στην εποχή τους, έχαιραν αναγνωρίσεως. Σήμερα, τόσο η έλλειψη, η στενότητα χώρου στην Εθνική Στέγη, όσο και οι νεώτερες και νεότατες κατευθύνσεις στην Τέχνη, έχουν παραγκωνίσει αυτούς τους δημιουργούς, με αποτέλεσμα να είναι στη σκιά, αγνοημένοι, ώσπου κάποια στιγμή, κάποιος νεώτερος ιστορικός τέχνης να ανασύρει κάποιον παραγνωρισμένο και να τον φέρει στο φως.

Και όμως, όλοι τούτοι οι καλλιτέχνες, που εργάσθηκαν με αφοσίωση στην Τέχνη, είναι εκείνοι, που σχηματίζουν τη φυσιογνωμία της Τέχνης στη χώρα μας. Αυτοί οι λησμονημένοι, μαζί με τους εξέχοντες αστέρες. Δεν πρέπει να υποτιμάμε όσους έχουν κάνει και δώσει έργο, που οικοδομεί το πνευματικό κεφάλαιό μας, φτάνει να έχουμε θέληση να τους βγάλουμε από την αφάνεια, επιλέγοντας τα καλύτερα έργα τους. Όλοι μαζί οι καλλιτέχνες είναι ένα συμπαγές άθροισμα, σαν μια οροσειρά που φτάνει σε πυραμίδα με κάποιους Ολύμπους, αλλά και με άλλες ψηλές κορυφές πλάι τους…».

Πληροφορίες
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών - Αίθουσα ΜC2 (επίπεδο Ν. Σκαλκώτας): Βασ. Σοφίας και Κόκκαλη, Αμπελόκηποι - Αθήνα, τηλ.: 210 7282333. naftemporiki.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ο δημιουργός του «Πίτερ Παν» Τζέιμς Μπάρι

Ο αδάμαστος αρχηγός των Απάτσι, Τζερόνιμο

Ο θρυλικός βρετανός κομμωτής Βιντάλ Σασούν