Πήγα σε μάγισσες σε χαρτορίχτρες

ΑΠΟΨΕΙΣ



Exit polls και δημοσκοπήσεις


“Καλησπέρα σας κυρίες και κύριοι. Μόνο λίγες ώρες μας χωρίζουν από το να μάθουμε τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα της κρίσιμης εκλογικής αναμέτρησης. Για τις προβλέψεις των αποτελεσμάτων, με το που θα κλείσουν οι κάλπες, στο πάνελ βρίσκονται οι αστρολόγοι Πατερίτσα Λιτσάκη και Νίκος Χορτατοωραίας, η χαρτορίχτρα Κατίνα η Σμυρνιά, ο ψιχουλομάντης Στέλιος Ηλιόσπορος και ο καροτομάντης Χρύσανθος Τσούβαλος...”

Το προτείνω ως εναλλακτική λύση στους δημοσκόπους μετά το πατατράκ της περασμένης Κυριακής. Μια σκέψη καταθέτω βρε αδελφέ, μπας και μας βγει. Αστρολόγοι, χαρτορίχτρες, μάγισσες και οιωνοσκόποι (όχι όμως ψαχούλεμα εντοσθίων και άλλα τέτοια, είναι πολύ σπλάτερ) η εναλλακτική στις προβλέψεις των αποτελεσμάτων. Μη το γελάς καθόλου φίλτατε αναγνώστα μου, οι δημοσκόποι θα έπρεπε να είχαν σκίσει τα πτυχία τους μετά τα άλλα ντ άλλων exit poll της 18ης Μαΐου. Συγγνώμη κιόλας, αλλά αυτό δεν ήταν exit poll ήταν exit αυτογκόλ από τα αποδυτήρια. Έπειτα από αυτό, την Κυριακή και στις εθνικές εκλογές όποτε κι αν γίνουν Πιτ Παπαδάκης δαγκωτό.

Δεν είναι λίγοι αυτοί που λένε ότι το εκλογικό σώμα του ΣΥΡΙΖΑ είναι κινούμενη άμμος και ότι οι εκλογείς παραπλάνησαν τους εξιτογκαλοπτζίδες, δε νομίζω όμως ότι τέτοιες δικαιολογίες είναι ικανοποιητικές για να εξηγήσουν το μέγεθος της αποτυχίας. Tότε ας επικαλεστούμε τη βοήθεια των ουράνιων σωμάτων και ας μασήσουμε και κανά φυλλαράκι δάφνης (ή έστω καμιά Trident με γεύση δυόσμο). Τα λάθη και οι αδυναμίες είναι συγγνωστά και μέσα στο παιχνίδι, αλλά μέχρι ενός ορίου.

Οι δημοσκόποι πρέπει να διαφυλάξουν πρώτα – πρώτα το κύρος τους, γιατί προσεγγίζουν με ταχύτητα ιαπωνικής λοκομοτίβας το σταθμό “Ανυποληψία” στον οποίο ο λαός έχει καταχωνιάσει τους πολιτικούς, και αν θέλετε και το δικό μας σινάφι, τους δημοσιογράφους. Και η ανακοίνωσή τους μετά από σχετική επιστολή του υπουργού Εσωτερικών δεν βοήθησε ιδιαίτερα, καθώς δεν κατέδειξε ιδιαίτερη αντίληψη της ευθύνης τους έναντι της κοινής γνώμης. “Τo exit poll είναι έρευνα που βασίζεται σε δείγμα. Οι έρευνες παράγουν κατά προσέγγιση εκτιμήσεις της πραγματικότητας” αναφέρουν. Ορθώς· “κατά προσέγγιση”. Τι δεν καταλαβαίνεις;

Πρόσθεσε εδώ αναγνώστα μου και τις δημοσκοπήσεις που κοσμούν ιστοσελίδες και εφημερίδες και καταλαβαίνεις ότι ο κλάδος δεν διάγει και την καλύτερη του περίοδο... Μια εταιρεία που κάνει δημοσκόπηση για εφημερίδα (ή ιστοσελίδα) προσκείμενη στον ΣΥΡΙΖΑ είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα δείξει την Κουμουνδούρου να προηγείται της ΝΔ. Στον αντίποδα, εφημερίδα που υποστηρίζει τη ΝΔ θα δείξει τη Συγγρού να υποστηρίζει τον ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό δεν είναι δημοσκόπηση, αυτό είναι δημοσκοπικό κοστουμάκι κομμένο και ραμμένο κατά παραγγελία, όταν μάλιστα τα ποσοστά των αναποφάσιστων και των ΔΞ/ΔΑ είναι μέχρι το... Θεό. Γι' αυτό όλο και περισσότεροι, όλο και πιο υποψιασμένοι πολίτες δεν δίνουν βάση.

Ίσως εκεί στον Σύλλογο Εταιρειών Δημοσκόπησης και Έρευνας Αγοράς θα πρέπει να δείξουν και διάθεση λίγης αυτοκριτικής. Ίσως θα έπρεπε να πουν ένα μεγάλο “συγγνώμη”, και να εξηγήσουν τι προτίθενται να βελτιώσουν (μεγαλύτερο και πιο αντιπροσωπευτικό δείγμα; καλύτερος σχεδιασμός μιας έρευνας; δεν ξέρω) στις έρευνές τους. Ίσως θα έπρεπε επιτέλους να ερευνήσουν το θέμα των “χρωματισμένων”, “οπαδικών” δημοσκοπήσεων και να κάνουν ένα ξεκαθάρισμα στα κριτήρια που πρέπει να πληροί κάποια εταιρεία για να είναι μέλος τους και ένα ξεσκαρτάρισμα στις εταιρείες δημοσκοπήσεων εντός ή εκτός εισαγωγικών. Ειδάλλως... Πώς το λέει το γνωστό τραγούδι της Γλυκερίας; “Βάζεις φωτιά στο σπίτι μας και θα το κάνεις στάχτη.”

Στο μεταξύ... καλύτερα να πηγαίνουμε σε μάγισσες και χαρτορίχτρες.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ο δημιουργός του «Πίτερ Παν» Τζέιμς Μπάρι

Ο αδάμαστος αρχηγός των Απάτσι, Τζερόνιμο

Ο θρυλικός βρετανός κομμωτής Βιντάλ Σασούν