Tο τεράστιο πρόβλημα διαχείρισης των απορριμμάτων

Επιστολή - κόλαφος Χαν σε Σαμαρά για τις χωματερές

ΑΘΗΝΑ 17/04/2013

Προειδοποίηση ότι η Ελλάδα πετά τεράστια κονδύλια - κυριολεκτικά - στα σκουπίδια, απευθύνει μέσω καταγγελτικής επιστολής του προς τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, ο ευρωπαίος Επίτροπος Γιοχάνες Χαν, επισημαίνοντας το τεράστιο πρόβλημα διαχείρισης των απορριμμάτων.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Τα Νέα η επιστολή αποτελεί "χαστούκι" για τη χώρα μας που έχει βρεθεί πολλές φορές στο στόχαστρο των ευρωπαϊκών αρχών για την τριτοκοσμική κατάσταση με τα σκουπίδια, με πρόστιμα για παράνομες χωματερές, τα οποία συνεχίζουμε να πληρώνουμε και το 2013.

Ο ευρωπαίος Επίτροπος ασκεί κριτική στις ελληνικές κυβερνήσεις για 396 παράνομες χωματερές που υπάρχουν στη χώρα μας, από τις οποίες οι 78 δεν έχουν κλείσει και οι 318 δεν λειτουργούν μεν αλλά δεν έχουν αποκατασταθεί, παρά το γεγονός ότι η χώρα μας έχει παραπεμφθεί γι' αυτές στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Στην επιστολή του αναφέρει ότι "η επικίνδυνη κατάσταση με τις παράνομες χωματερές και η αποτυχία ορθής αντιμετώπισης του προβλήματος, καθώς και οι καθυστερήσεις στην αξιοποίηση κοινοτικών κονδυλίων για νέες υποδομές θέτουν εν αμφιβόλω την ικανότητα και αποδοτικότητα της διοίκησης".

Για την διαχείριση των απορριμμάτων αναφέρει: "Μέχρι στιγμής αντιλαμβανόμαστε ότι δεν έχει γίνει σημαντική πρόοδος εξαιτίας της έλλειψης συντονισμού, των αλληλοεπικαλυπτόμενων αρμοδιοτήτων, καθώς και της απουσίας πολιτικής βούλησης για τη λήψη μέτρων".

Ο Επίτροπος Χαν προειδοποιεί ότι η χώρα μας κινδυνεύει για ακόμη μία φορά να χάσει σημαντικά κονδύλια για έργα διαχείρισης των απορριμμάτων λόγω αντιδράσεων των τοπικών κοινωνιών και κακών χειρισμών εκ μέρους της πολιτείας και υπενθυμίζει ότι το καταληκτικό έτος υλοποίησης των κοινοτικών οδηγιών είναι το 2015.

Τονίζει παράλληλα ότι για όλα τα έργα που αφορούν υποδομές διαχείρισης απορριμμάτων θα πρέπει να υπάρχουν συμβάσεις έως το τέλος του 2013. 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ο δημιουργός του «Πίτερ Παν» Τζέιμς Μπάρι

Ο αδάμαστος αρχηγός των Απάτσι, Τζερόνιμο

Ο θρυλικός βρετανός κομμωτής Βιντάλ Σασούν