Σφίγγει ο κλοιός γύρω από το Βερολίνο

ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΩΝ ΗΠΑ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΣΟΪΜΠΛΕ ΔΕΙΧΝΕΙ ΤΟ ΚΛΙΜΑ



sfiggei-o-kloios-guro-apo-to-verolino
Πληθαίνουν οι φωνές που ασκούν σκληρή κριτική προς το Βερολίνο, για τις επιλογές του στη διαχείριση της κρίσης χρέους της ευρωζώνης. Ο κλοιός φαίνεται να σφίγγει για την Άνγκελα Μέρκελ και τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αφού η λιτότητα που επιβάλλουν αυταρχικά στην ευρωζώνη, απειλεί, πλέον ευθέως την παγκόσμια οικονομία και όπως φαίνεται, η Γερμανία θα βρεθεί σύντομα ενώπιον των ευθυνών της.

Η γερμανικά καθοδηγούμενη απόφαση-πρόκληση για την Κύπρο, με το κούρεμα των καταθέσεων, έχει βυθίσει ξανά την ευρωζώνη στην κρίση χρεών και στο αβέβαιο μέλλον, αφού τα ανοιχτά μέτωπα είναι πολλά, με κίνδυνο να αυξηθούν.

Η κατάσταση στην Πορτογαλία είναι έκρυθμη, αφού παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση του κεντροδεξιού Πέδρο Πάσος Κοέλιου αποτελεί τον «καλό μαθητή» της τρόικας, δρομολογούνται νέες περικοπές, αφού -τι έκπληξη- το περιβόητο πρόγραμμα δεν αποδίδει καρπούς.

Η Ιταλία παραμένει ακέφαλη εξαιτίας της αποδοκιμασίας των πολιτών προς τους εκλεκτούς της Μέρκελ και των Βρυξελλών. Την ίδια ώρα αναζητείται το επόμενο «θύμα» για την «εξυγίανση» του τραπεζικού του συστήματος κι ενώ Ελλάδα και Ισπανία σαρώνονται από τη λιτότητα, η ανεργία ανεβαίνει με γοργούς ρυθμούς σε ολόκληρη τη νομισματική ένωση.
 
Αυτό το παζλ οικονομικής αστάθειας στη Γηραιά Ήπειρο προκαλεί έντονη νευρικότητα στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, με την Ουάσινγκτον να εκφράζει ίσως για πρώτη φορά τόσο έντονα, τη δυσαρέσκειά της για τη γερμανική οικονομική ηγεμονία στην Ευρώπη, αφού βλέπει έναν κίνδυνο επικίνδυνης αποσταθεροποίησης της παγκόσμιας οικονομίας.

Οι δημόσιες επικρίσεις του υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζακ Λου στην κοινή συνέντευξη τύπου με τον γερμανό ομόλογό του, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, στο Βερολίνο, έδειξαν ότι η Ουάσινγκτον έχει αρχίσει και ενοχλείται έντονα από τις «στραγγαλιστικές» πολιτικές λιτότητας που επιβάλλει η Άνγκελα Μέρκελ. Ο Λου σύστησε στο Βερολίνο εμμέσως πλην σαφώς να αλλάξει ρότα, φεύγοντας από τις πολιτικές περικοπών και να στραφεί προς αναπτυξιακές πολιτικές που θα τονώσουν την καταναλωτική ζήτηση.

Στο ίδιο μήκος κύματος ο αμερικανός δισεκατομμυριούχος μεγαλοεπενδυτής, Τζορτζ Σόρος που κάλεσε τη Γερμανία να δεχθεί το ευρωομόλογο (δηλαδή την ανάληψη των χρεών από την ευρωζώνη ως σύνολο) ή αλλιώς να αποχωρήσει από τη νομισματική ένωση. 
 
Αξίζει να σημειωθεί ότι τη χθεσινή ημέρα σημειώθηκε άλλο ένα γεγονός με ιδιαίτερη σημασία, που δείχνει ότι η οικονομική πειθαρχία της Καγκελαρίας έχει αρχίσει να έχει σοβαρό αντίκτυπο και στο εσωτερικό της Γερμανίας. Σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία της χώρας, οι εισαγωγές και οι εξαγωγές κατέγραψαν απρόσμενη μείωση τον Φεβρουάριο.

Η συνεχιζόμενη αποδόμηση των μεσαίων τάξεων στις χώρες της ευρωζώνης εξαιτίας της σιδηράς δημοσιονομικής πειθαρχίας που επιβάλλει το Βερολίνο νομοτελειακά θα οδηγήσει σε βίαιη μείωση των εξαγωγών της, εξέλιξη που θα είναι καταστροφική για την ισχυρότερη οικονομία της νομισματικής ένωσης, που στηρίζεται στη βαριά βιομηχανία της.
 
Μετά την απόφαση-σοκ για τις κυπριακές τράπεζες, που ουσιαστικά δημιούργησε ένα κλίμα ανασφάλειας για τους καταθέτες σε ολόκληρη την ευρωζώνη, το κλίμα δυσπιστίας απέναντι στην γερμανική καθοδήγηση των εξελίξεων στην Ε.Ε. κλιμακώνεται. Η κατάσταση επιδεινώνεται συνεχώς και είναι σίγουρο ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί για πολύ καιρό ακόμη, χωρίς δραματικές επιπτώσεις.
 
Μέρκελ και Σόιμπλε, που δημιούργησαν και συντήρησαν αυτή την νοσηρή κατάσταση, πολύ σύντομα θα βρεθούν ενώπιον των ευθυνών τους. Είτε θα κάνουν πίσω, ρίχνοντας νερό στο κρασί τους με γνώμονα τη διατήρηση της ίδιας της ευρωζώνης και του κοινού νομίσματος, βαδίζοντας προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση είτε θα προχωρήσουν σε τομές που θα αλλάξουν τον οικονομικό χάρτη της Ευρώπης με απρόβλεπτες συνέπειες. Εάν δεν επιλέξουν, οι ίδιες οι εξελίξεις θα τους προλάβουν, με τη μορφή κοινωνικών εκρήξεων, ενός ξεσπάσματος μιας νέας παγκόσμιας κρίσης ή και των δύο.

Ο ευρωσκεπτικισμός, εξάλλου, μεγαλώνει...
 
Βαγγέλης Βιτζηλαίος

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Χρειάζονται τουλάχιστον 20 χρόνια για να αναπληρωθούν οι 1 εκατ. χαμένες θέσεις εργασίας

Ο δημιουργός του «Πίτερ Παν» Τζέιμς Μπάρι

Ο αδάμαστος αρχηγός των Απάτσι, Τζερόνιμο