Στην κορυφή των International Opera Awards 2013

Κορυφαία διεθνής βράβευση για τον Γιώργο Πέτρου

ΑΘΗΝΑ 24/04/2013


Στην κορυφή των Διεθνών Βραβείων Όπερας της χρονιάς 2013 (International Opera Awards 2013), βρέθηκε ο "Αλεσσάντρο" του Γ.Φ. Χαίντελ με την Καμεράτα, Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής (σε όργανα εποχής) και τον αρχιμουσικό Γιώργο Πέτρου, κερδίζοντας το πρώτο βραβείο στην κατηγορία "καλύτερη ηχογράφηση όπερας της χρονιάς" στη λαμπρή τελετή που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της περασμένης Δευτέρας στο ξενοδοχείο Hilton Park Lane της βρετανικής πρωτεύουσας.

Πρόκειται για τα πρώτα βραβεία "Opera Awards" που απονέμονται από το ομώνυμο Ίδρυμα, το οποίο δημιουργήθηκε το 2012 από τον Χάρυ Χάιμαν, μέγα λάτρη της όπερας και διευθύνοντα σύμβουλο του Ομίλου NEXUS, και τον εκδότη του περιοδικού OPERA, Τζον Άλισον.

Περισσότερες από 1.500 ήταν οι υποψηφιότητες από 41 χώρες για τα πρώτα αυτά βραβεία που φιλοδοξούν να γίνουν τα Όσκαρ του κόσμου της όπερας.

Στην κατηγορία "καλύτερη ηχογράφηση όπερας", η κριτική επιτροπή την οποία αποτελούσαν ειδικοί της όπερας, κριτικοί και ερμηνευτές, είχε να επιλέξει ανάμεσα στον "Alessandro" του Γ.Φ. Χαίντελ υπό τον Γιώργο Πέτρου και τα έργα "La finta giardinera" του Μότσαρτ με αρχιμουσικό τον Ρενέ Τζέικομπς, "Suor Angelica" του Πουτσίνι υπό τον Αντρίς Νέλσον, "The Bartered Bride" του Σμέτανα με τον Γίρι Μπελοχλάβεκ και "Artaserse" του Βίντσι με τον Ντιέγκο Φασολις.

Τα βραβεία στις άλλες κατηγορίες απέσπασαν, μεταξύ άλλων, ο τενόρος Τζόνας Κάουφμαν (βραβείο καλύτερου ερμηνευτή και βραβείο κοινού), η σοπράνο Νίνα Στέμμε (βραβείο καλύτερης ερμηνεύτριας), ο Αντόνιο Παπάνο (καλύτερος αρχιμουσικός), ο Ντμίτρι Τσερνιάκοφ (βραβείο σκηνοθεσίας), ο Άντονι ΜακΝτόναλντ (βραβείο σκηνογραφίας) και η Μπούκι Σιφ (βραβείο ενδυματολογίας).

Το βραβείο του καλύτερου φεστιβάλ όπερας απέσπασε το Φεστιβάλ του Ζάλτσμπουργκ, αυτό του καλύτερου λυρικού θεάτρου η Όπερα της Φρανκφούρτης, καλύτερη ορχήστρα όπερας αναδείχθηκε η Ορχήστρα της Μετροπόλιταν της Νέας Υόρκης, καλύτερη χορωδία αυτή της Όπερας του Κέιπ Ταόυν, ενώ στον σερ Τζορτζ Κρίστι απονεμήθηκε βραβείο για το σύνολο του καλλιτεχνικής του προσφοράς. Το βραβείο για την ηχογράφηση του "Alessandro" παρέλαβε εκπρόσωπος της δισκογραφικής εταιρείας DECCA.

Η κορυφαία βράβευση που απέσπασε ο "Alessandro" αποτελεί επισφράγισμα της διεθνούς απήχησης, την οποία έχει η ηχογράφηση της όπερας που ετοιμάζεται να κατακτήσει και τη σκηνή, ξεκινώντας μια μεγάλη ευρωπαϊκή περιοδεία. Οι προετοιμασίες για τη σκηνική μεταφορά της αριστουργηματικής όπερας του Χαίντελ που θα παρουσιαστεί και στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών στις 28 & 30 Ιουνίου, σε σκηνοθεσία της διάσημης Αμερικανίδας Λουσίντα Τσάιλντς έχουν ήδη ξεκινήσει.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ο δημιουργός του «Πίτερ Παν» Τζέιμς Μπάρι

Ο αδάμαστος αρχηγός των Απάτσι, Τζερόνιμο

Ο θρυλικός βρετανός κομμωτής Βιντάλ Σασούν