Στο Νομικό Συμβούλιο το κατοχικό δάνειο

ΑΘΗΝΑ 09/04/2013

Στον Πρόεδρο του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους Φωκίωνα Γεωργακόπουλο, διαβίβασε ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος την απόρρητη έκθεση της Ομάδας Εργασίας του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, για την έρευνα των αρχείων που αναφέρονται στον Α’ και Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΥΠΕΞ, η έκθεση εστάλη στο Πρόεδρο του Νομικού Συμβουλίου, προκειμένου να γίνει νομική επεξεργασία, αξιολόγηση και στοιχειοθέτηση των αξιώσεων του Ελληνικού Δημοσίου και να υποβάλει σχετική γνωμοδότηση.

Σημειώνεται ότι ο φάκελος σχηματίστηκε από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, αρμοδιότητας του υπουργείου Οικονομικών και στη συνέχεια εστάλη στο υπουργείο Εξωτερικών. Για το θέμα πραγματοποιήθηκαν δύο συναντήσεις.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Spiegel με αφορμή έρευνα της εφημερίδας "Το Βήμα" η αποπληρωμή του αναγκαστικού κατοχικού δανείου και η καταβολή των πολεμικών επανορθώσεων θα κάλυπτε ένα μεγάλο μέρος του δημόσιου χρέους.

Συγκεκριμένα υπολογίζεται ότι η Γερμανία χρωστά στην Ελλάδα 108 δισ. ευρώ για την ανοικοδόμηση των κατεστραμμένων υποδομών και 54 δισ. για το κατοχικό "δάνειο". Το συνολικό ποσό αντιστοιχεί σε 80% του σημερινού ΑΕΠ της Ελλάδας.

Σύμφωνα με το Spiegel, η γερμανική κυβέρνηση θεωρεί ότι δεν τίθεται πλέον θέμα αποζημιώσεων. Από την άλλη πλευρά η ελληνική "πατάει φρένο" καθώς θεωρεί ότι το θέμα είναι εξαιρετικά ευαίσθητο και φοβάται ότι θα μπορούσε να βλάψει τις σχέσεις της με τον πιο σημαντικό δανειστή της Ευρώπης.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ο αδάμαστος αρχηγός των Απάτσι, Τζερόνιμο

Ο δημιουργός του «Πίτερ Παν» Τζέιμς Μπάρι

Ο θρυλικός βρετανός κομμωτής Βιντάλ Σασούν