Καταρρέουν τα ταμεία


,
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ


Δημοσιεύτηκε: Κυριακή, 21 Απριλίου 2013 | ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ
 
,
ΤΗΣ ΔΕΣΠΟΙΝΑΣ ΙΩΑΝΝΙΔΟΥ
Εικόνα διάλυσης παρουσιάζουν σήμερα τα ασφαλιστικά ταμεία που καταρρέουν υπό το βάρος των ελλειμμάτων και της αφαίμαξης των αποθεματικών τους μετά το περιβόητο «κούρεμα» των ομολόγων, ενώ η κατάστασή τους επιδεινώνεται ακόμη περισσότερο λόγω της ύφεσης, της ανεργίας, των ελαστικών μορφών απασχόλησης και της αδήλωτης εργασίας. Εφιαλτικές μέρες βιώνουν μεγάλοι ασφαλιστικοί οργανισμοί που με δυσκολία ανταποκρίνονται στις τρέχουσες υποχρεώσεις, ακόμη και στην πληρωμή των συντάξεων, για τις οποίες ο κύκλος των περικοπών δεν έχει κλείσει. Για τις επικουρικές μάλιστα υπάρχει πρόβλεψη για την ανά… τρίμηνο αναπροσαρμογή τους -εννοείται, προς τα κάτω-, ενώ μόνον οι… τυχεροί μπορούν να ελπίζουν στο εφάπαξ.
Τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Πανελλήνια Ομοσπονδία Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής (ΠΟΠΟΚΠ) για την οικονομική θέση των ασφαλιστικών ταμείων είναι απολύτως δραματικά. Μόνο κατά το πρώτο δίμηνο του έτους τα έσοδά τους υποχώρησαν κατά 696 εκατ. ευρώ. Η δε εκτίμηση του ελλείμματος αγγίζει τα 2,5 δισ. ευρώ και για τον ΕΟΠΥΥ το 1,5 δισ. χωρίς να αποκλείεται η περαιτέρω διεύρυνσή του, εάν υπάρξουν αστοχίες στους υπολογισμούς της κυβέρνησης και των διοικήσεων.
Το ΙΚΑ
Τραγική είναι η κατάσταση στο ΙΚΑ, το μεγαλύτερο ασφαλιστικό φορέα της χώρας. Η διοίκησή του αποδύεται κάθε μήνα σε έναν αγώνα δρόμου προκειμένου να εξασφαλίσει τις συντάξεις του μήνα. Το πρώτο δίμηνο του έτους υπήρξε υστέρηση εσόδων κατά 14% σε σχέση με το 2012, ενώ η αρχική εκτίμηση του προϋπολογισμού ήταν της τάξης του 7%. Οι απώλειες του ιδρύματος από την ανασφάλιστη εργασία αγγίζουν το 36% με τις απώλειες για το σύστημα να ξεπερνούν τα 6,5 δισ. ευρώ. Με τις μειώσεις μισθών και θέσεων εργασίας το ΙΚΑ έχει απώλειες άλλα 1,5 δισ. το 2013 (ποσοστιαία, κάθε μονάδα ανεργίας προκαλεί απώλεια εσόδων 250 εκατ.).
Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές από ενεργές επιχειρήσεις ανέρχονται σε 8 δισ. ευρώ και από ανενεργές επιχειρήσεις στα 4,5 δισ. ευρώ. Το ΙΚΑ για τις συντάξεις κάθε μήνα χρειάζεται περί τα 800 εκατ. ευρώ με τον αριθμό των συνταξιούχων να αυξάνεται συνεχώς. Κάθε χρόνο υποβάλλονται περίπου 145.000 αιτήσεις για συνταξιοδότηση.
Ο ΟΑΕΕ
Στον ΟΑΕΕ, σε σύνολο 774.000 ασφαλισμένων το 2012 οι 380.000 ενεργοί ασφαλισμένοι δεν πληρώνουν εισφορές με οφειλές κοντά στα 5,9 δισ. ευρώ από 3 δισ. το 2011. Από τις επιχειρήσεις που διέκοψαν τις εργασίες τους 196.000 ασφαλισμένοι διέκοψαν την ασφάλισή τους στο ταμείο αφήνοντας οφειλές 1,5 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με την ΠΟΠΟΚΠ, τον τελευταίο χρόνο διέκοψαν τις εργασίες τους περίπου 35.000 ασφαλισμένοι στο ταμείο. Ένας στους δύο ελεύθερους επαγγελματίες δεν καταβάλει τις εισφορές του στον ΟΑΕΕ με αποτέλεσμα οι απλήρωτες εισφορές στο Ταμείο να φτάνουν στα 7,4 δισ. από 3,5 δισ. που ήταν το 2009. Στον ΟΑΕΕ το έλλειμμα αναμένεται να φτάσει τα 830 εκατ. ευρώ με δεδομένη τη μείωση των εσόδων από τις εισφορές που έχει υπερβεί το 30%.
Με δεδομένη την οικονομική δυσπραγία των ασφαλισμένων να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, πρόβλημα στον προϋπολογισμό του ταμείου δημιουργεί και η πρόταση για ακύρωση της εισφοράς επί του τζίρου των επιχειρήσεων η οποία είχε ενταχθεί στον προϋπολογισμό του 2013 ποσού 150 εκατ. ή 600 εκατ. ευρώ συνολικά για την περίοδο 2013-2014. Και βέβαια είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο νέας μείωσης των συντάξεων που χορηγεί ο οργανισμός σε 350.000 συνταξιούχους.
Ανά τρίμηνο...
Δύσκολη είναι η κατάσταση και για το νέο ενιαίο επικουρικό ταμείο ΕΤΕΑ που καλύπτει δημόσιο και ιδιωτικό τομέα με 2,5 εκατ. ενεργούς ασφαλισμένους και 1.025.000 συνταξιούχους. Αν προκύψει έλλειμμα, τότε δεν αποκλείεται η αναπροσαρμογή της σύνταξης κάθε τρίμηνο με πρόταση της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής, καθώς το μνημόνιο απαγορεύει κάθε μεταφορά πόρων από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ο δημιουργός του «Πίτερ Παν» Τζέιμς Μπάρι

Ο αδάμαστος αρχηγός των Απάτσι, Τζερόνιμο

Ο θρυλικός βρετανός κομμωτής Βιντάλ Σασούν