Το δημόσιο συμφέρον και ο κ. Τσίπρας
Τ
Ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, είπε μιλώντας χθες στη Βουλή ότι οι προς εκποίηση δημόσιοι οργανισμοί είναι υποκοστολογημένοι. Αν ο κ. Τσίπρας μιλούσε με πραγματικούς ανθρώπους της αγοράς, θα άκουγε ακριβώς το αντίθετο. Το Ταμείο Αξιοποίησης (ΤΑΙΠΕΔ) έκανε ό,τι μπορούσε για να να υπερκοστολογήσει τους οργανισμούς που πουλάει.
Ποιος κοστολογεί έναν οργανισμό; Αν είναι εισηγμένος όπως ο ΟΠΑΠ, προφανώς η αγορά. Η μετοχή του ΟΠΑΠ χθες είχε 7,20. Με 105.000.000 μετοχές συνολικά, ο λογαριασμός είναι προφανής ακόμα και αν πρέπει να τιμολογηθεί η ανάληψη του μανατζμεντ από τον νέο αγοραστή. Ο ΟΠΑΠ δεν είναι μία στρατηγική επιχείρηση, μια λοταρία είναι. Τα κεφάλαια που τον διεκδικούν δεν είναι και τα καλύτερα, αλλά αφού είναι τόσο υποτιμημένος, γιατί δεν ερχονται και άλλα κεφάλαια να διεκδικήσουν έναν οργανισμό που «τυπώνει χρήμα»;
Η ΔΕΠΑ που πρόκειται επίσης να πουληθεί, είναι μία κρατική εμπορική επιχείρηση που διακινεί ρωσικό, αλγερινό και τούρκικο αέριο και την οποία διεκδικεί ο μεγαλύτερος προμηθευτής της, η ρωσική ΓΚΑΖΠΡΟΜ. Εξαιτίας των στρεβλώσεων του συστήματος της ελληνικής αγοράς ενέργειας, οι πελάτες της έχουν συσσωρευμένα χρέη που ξεπερνούν τα 500 εκατομμύρια ευρώ. Ποιό είναι το fair price για την εταιρεία αυτή που διαθέτει μία σύμβαση με μερικές δεκάδες πελάτες και τρεις προμηθευτές της;
Δεν νομίζω ότι τα μαθηματικά της φτηνής ηθικολογίας του κ. Τσίπρα θα αρκούσαν για να διακριθεί το κακό από το καλό για το δημόσιο συμφέρον, που απλά είναι θέμα τιμής. Διότι σε αυτό το θέμα, ο κ. Τσίπρας δεν βάζει άλλα ζητήματα, όπως π.χ. το ανοιγμα της αγοράς γκαζιού (Θου Κύριε, φυλακήν τω στοματί του) ή την ακόμα μεγαλύτερη διαφοροποίηση των προμηθευτών.
Δεν αρκεί να απειλείς με φυλακή τους κρατικούς λειτουργούς, που χειρίζονται την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, για να διαχειρισθείς το δημόσιο συμφέρον. Χρειάζεσαι κάτι παραπάνω. Αν θέλεις κάποτε να κυβερνήσεις.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου