Τραγωδία ουν εστίν...


Η πιο μαύρη σελίδα στην ιστορία της ΑΕΚ

15 Απριλίου 2013 | 19:29262 α- α+
Η πιο μαύρη σελίδα στην ιστορία της ΑΕΚ
Ο Αριστοτέλης, στην Ποιητική του, καθορίζοντας τα ιδεώδη χαρακτηριστικά της τραγωδίας, δίνει τον εξής ορισμό: "Τραγωδία ουν εστίν μίμησις πράξεως σπουδαίας και τελείας, μέγεθος εχούσης, ηδυσμένω λόγω χωρίς εκάστω των ειδών εν τοις μορίοις, δρώντων και ου δι' απαγγελίας, δι' ελέου και φόβου περαίνουσα, την των τοιούτων παθημάτων κάθαρσιν".

Η τραγωδία είναι μίμηση, ελεύθερη αναπαράσταση μίας αξιόλογης πράξης, η οποία έχει αρχή, μέση και τέλος και χαρακτηρίζεται από την ύπαρξη μελωδίας. Όλα όμως αυτά τα στοιχεία δεν είναι τυχαία και ανομοιόμορφα διασκορπισμένα, αλλά ακολουθούν μία συγκεκριμένη αλληλουχία. Κυρίαρχο γνώρισμα είναι η δράση, δηλαδή δεν περιορίζεται στην απλή απαγγελία αλλά προχωρά στην μίμηση των ηρώων. Μέσα από τις καταστάσεις του ελέους και του φόβου, επέρχεται η κάθαρση, μία έννοια πολυσύνθετη και πολυδιάστατη. Σύμφωνα με την ευρύτερα παραδεκτή άποψη, η κάθαρση είναι η λύτρωση, η ψυχική ανακούφιση στην οποία φτάνουν οι θεατές με το να συμπάσχουν, να ταυτίζονται και να αγωνιούν για την τύχη των ηρώων.

Η κάθαρση αποτελεί τη γέφυρα για την μετάβαση από την άγνοια στην γνώση. Μέσα από την σύγκρουση με ανώτερες δυνάμεις και την ολοκληρωτική συντριβή δεν ακολουθεί ο εκφυλισμός της ψυχής αλλά αντίθετα η ηθική ελευθερία και η γενικότερη αποκατάσταση της ηθικής τάξης"

Είναι άγνωστο αν χθες, δεκάτη τετάρτη ημέρα του μηνός Απριλίου του ... "τροϊκανικού",  σωτηρίου έτους 2013  στο Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας, παίχτηκε η τελευταία πράξη της κιτρινόμαυρης τραγωδίας.

Αν επήλθε η κάθαρση και μέσω αυτής η λύτρωση  μιας ομάδας που εδώ και χρόνια υφίσταται αλλεπάλληλους βιασμούς, από διοικούντες, μετόχους, ενεργούς και ανενεργούς, υποψήφιους επενδυτές και αυτόκλητους σωτήρες,  αλλά και οργανωμένους οπαδούς, θα φανεί στο χειροκρότημα και κυρίως στις αντοχές χιλιάδων φίλων της ομάδας που από χθες βιώνουν το "ολοκαύτωμα" της κιτρινόμαυρης ιδέας.

Σε κλάσματα δευτερολέπτου και πριν καν η μπάλα καταλήξει στα δίχτυα του εμβρόντητου Αραμπατζή δεκάδες οργανωμένοι οπαδοί ή και ανοργάνωτοι ( ελάχιστη σημασία έχει τώρα πια),  αλλαλάζοντας εισήλθαν στον αγωνιστικό χώρο, καταδίωξαν, μέχρι και την είσοδο των αποδυτηρίων, τους παίχτες και των δυο ομάδων, αναρριχήθηκαν στις κερκίδες των επισήμων, καταστρέφοντας τα πάντα στο πέρασμα τους και υποθέτω οτι θα πρέπει να ηρέμησαν,  μετά τη μάχη που έδωσαν με τις ειδικές  δυνάμεις της αστυνομίας, όταν θα ενημερώθηκαν οτι πέτυχαν το σκοπό τους.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ο δημιουργός του «Πίτερ Παν» Τζέιμς Μπάρι

Ο αδάμαστος αρχηγός των Απάτσι, Τζερόνιμο

Ο θρυλικός βρετανός κομμωτής Βιντάλ Σασούν