Η ανακατάληψη της κοινής λογικής


Μερικά Ελληνικά νησιά αναδείχθηκαν προ ημερών ανάμεσα στα πιο όμορφα του κόσμου από μεγάλης εμβέλειας διαχειριστές των τουριστικών ρευμάτων . Οι Κυκλάδες προβλήθηκαν ως ιδανικός προορισμός διακοπών κάτι σαν επίγειος παράδεισος ενώ η Κρήτη σχεδόν κάθε χρόνο βουλιάζει από τα τουριστικά φορτία .Κι όμως ήρθαν οι μέρες του Πάσχα και οι κοινωνικές πληγές της άναρχης οπλοφορίας και οπλοχρησίας από τη μια και το εκφυλισμένο έθιμο της παραγωγής κρότων με κάθε μέσο από την άλλη , για τουλάχιστον ένα 20ήμερο πέριξ της Λαμπρής ,έδωσαν και πάλι αιματηρά αποτελέσματα και θανατικά .
Στη Σαντορίνη της θεϊκής Οίας , κατά τραγική ειρωνεία την πλήρωσε μια Αμερικάνα τουρίστρια με βαρύ τραυματισμό λες και επρόκειτο για επίσκεψη στην ενδοχώρα του Αφγανιστάν και στην Κρήτη ένα ακόμη επεισόδιο προστέθηκε στην μακρά αλυσίδα των πιο φτηνών και παράλογων θανάτων παγκοσμίως .
Τα βαρελότα αφενός, που ακρωτηριάζουν με συχνότητα μεγαλύτερη τω μεταπολεμικών ατυχημάτων από τις εγκαταλειμμένες νάρκες δεν μπορεί να είναι κάτι άλλο από τον διατυμπάνιση της ασημαντότητας ανώριμων και προβληματικής ψυχολογίας ανθρώπων σε ποσοστά που θα θορυβούσαν φορείς οργανωμένων κοινωνιών .
Αφετέρου, το επίσης εκφυλισμένο καθεστώς της άναρχης ,παράνομης οπλοκατοχής και οπλοχρησίας από κάθε άσχετο, όχι μόνο στην Κρήτη αλλά ειδικά εκεί ,καθώς και τα θύματα που παράγει είναι εδώ και χρόνια ανέγγιχτο . Γεγονός απαράδεκτο για μια χώρα που δεν έχει την κοινωνική παθογένεια και τα πληθυσμιακά μεγέθη μιας Αμερικής ή μιας Ιαπωνίας ώστε η στατιστική να δικαιολογεί τέτοιου βαθμού διαστροφές και ηλιθιότητες .Επίσης γεγονός επικίνδυνο για μια χώρα της οποίας η κοινωνική συνοχή δοκιμάζεται στο πιο ψηλό επίπεδο των τελευταίων δεκαετιών και η οικονομική κρίση διαρκείας μεταλλάσσει δραματικά τον κοινωνικό χάρτη .
Τα 30 τελευταία χρόνια, τα αρμόδια υπουργεία Τάξης και Ασφάλειας εκδίδουν σχεδόν πανομοιότυπες εποχιακές ανακοινώσεις για τις απαγορεύσεις , τους τυπικούς ελέγχους και τις δραματικές συνέπειες της χρήσης εκρηκτικών που ονομάζουν κομψά ,ύλες πυροτεχνίας που , παρεμπιπτόντως, εισάγονται σχεδόν ανεξέλεγκτα. Την ίδια μακρά περίοδο με αποκορύφωμα τα τελευταία χρόνια ,βαριά και επικίνδυνα βαρελότα , μικροί δυναμίτες για την ακρίβεια ,διατίθενται ευρέως ακόμη και για «γηπεδικές» χρήσεις .
Την ίδια μακρά περίοδο , δύο φορές , και συγκεκριμένα τις διετίες ΄95-΄97 με κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ και ΄05-΄07 με κυβέρνηση ΝΔ επιχειρήθηκε με τον ίδιο σχεδόν λάθος τρόπο η αντιμετώπιση του θέματος της ασύδοτης οπλοχρησίας και οπλοκατοχής στην Κρήτη . Δηλαδή με εντυπωσιακές επικοινωνιακές μεθόδους και αστυνομικές επιχειρήσεις παρωδίες ,χωρίς να ασχοληθούν με την ουσία που είναι το λαθρεμπόριο και η πελατειακή κομματική κάλυψη των κύκλων που συνθέτουν το φαινόμενο.
Κάπως έτσι όμως χάθηκε η κοινή λογική και έγινε διάχυτη η αδυναμία ενός εξαρτημένου από την πελατεία κομματικού συστήματος να κάνει πραγματική πολιτική ώστε να προστατεύσει μακροπρόθεσμα την κοινωνία με απαρέγκλιτες παρεμβάσεις για την επιβολή του αυτονόητου . Έτσι λοιπόν η μόνη επιβεβλημένη ανακατάληψη γύρω από το θέμα είναι αυτή της κοινής λογικής και της πολιτικής υπευθυνότητας . Αξίες που συνεχίζουν να διασύρουν για την πλάκα τους ,φανταχτερά φαντάσματα του παρελθόντος . Κάθε άλλο παρά τυχαία .

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ο δημιουργός του «Πίτερ Παν» Τζέιμς Μπάρι

Ο αδάμαστος αρχηγός των Απάτσι, Τζερόνιμο

Ο θρυλικός βρετανός κομμωτής Βιντάλ Σασούν