Η Φιλαρμονική Αθηνών γιορτάζει τα 125 χρόνια της
ΑΘΗΝΑ 07/04/2014
Με την ευκαιρία των 125 χρόνων ζωής της θα πραγματοποιήσει μεγάλη επετειακή συναυλία την Παρασκευή 11 Απριλίου στις 8.30μ.μ. στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών – Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης, τιμώντας παράλληλα τον μεγαλύτερο εν ζωή συνθέτη της χώρας μας Μίκη Θεοδωράκη, ερμηνεύοντας μελωδίες που σημάδεψαν τη ζωή μας και τον τόπο μας, αλλά και με μεγάλη απήχηση σε όλο τον κόσμο.
Η Φιλαρμονική του Δήμου Αθηναίων, άρχισε να λειτουργεί άτυπα το 1885 και καθιερώθηκε με Βασιλικό Διάταγμα τον Δεκέμβριο του 1888 με πρώτο της μαέστρο το Σπυρίδωνα Σπάθη, ο οποίος προώθησε το έργο της σε δύσκολες εποχές κάνοντάς τη αναπόσπαστο κομμάτι της πολιτιστικής ζωής της Αθήνας. Έκτοτε, στο ενεργητικό της καταγράφηκαν πολλοί άλλοι σημαντικοί αρχιμουσικοί.
Το 1995 έγινε ριζική ανανέωση του ιστορικού Μουσικού Συνόλου τόσο σε υλικοτεχνική υποδομή όσο και σε ανθρώπινο δυναμικό και σήμερα στελεχώνεται από 86 καταξιωμένους μουσικούς.
Έχει πραγματοποιήσει συναυλίες σε διάφορες πόλεις της Ελλάδος, αλλά και στο εξωτερικό (Κύπρος, Καναδάς), ενώ έχει εμφανιστεί στους σημαντικότερους συναυλιακούς χώρους της Αθήνας (Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Εθνική Λυρική Σκηνή, Ηρώδειο, κ.α.).
Στις σημαντικές ηχογραφήσεις της συγκαταλέγεται η μουσική η οποία πλαισίωσε την τελετή λήξης των Παραολυμπιακών Αγώνων του 2004 στην Αθήνα.
Μαζί της έχουν συμπράξει σολίστ διεθνούς φήμης όπως οι: Σωκράτης Άνθης, Σπύρος Μουρίκης, Νικόλαος Ξανθούλης, Gregory Jones και Chen Rui.
Σήμερα, είναι μία σύγχρονη Φιλαρμονική Ορχήστρα Πνευστών, η οποία παράγει σημαντικό πολιτιστικό και εκπαιδευτικό έργο, με συνεχή παρουσία στα πολιτιστικά δρώμενα της Αθήνας, χαράζοντας νέους δρόμους μουσικής παιδείας και καλλιτεχνικής προσφοράς.
Τα έργα της συναυλίας
Γειτονιά των Αγγέλων. Σύνθεση του 1963 για το ομότιτλο θεατρικό έργο του Ιάκωβου Καμπανέλλη που ανέβηκε στο Θέατρο Κοτοπούλη. Στην πρώτη ηχογράφηση τραγουδούν οι συντελεστές της παράστασης Τζένη Καρέζη, Νίκος Κούρκουλος κ.ά.
Adagio για ευφώνιο και μπάντα. Γράφτηκε το 1992 κατόπιν παραγγελίας του Ιταλού τρομπετίστα Mauro Maur.
Ηλέκτρα (σουίτα από την ομότιτλη όπερα, βασισμένη στην τραγωδία του Σοφοκλή). Η πρώτη παρουσίαση του έργου έγινε τον Μάιο του 1995 στο Λουξεμβούργο. Το λιμπρέτο είναι του Σπύρου Ευαγγελάτου και η μετάφραση του Κώστα Γεωργουσόπουλου.
Ένας όμηρος (σουίτα από την μουσική για το ομότιτλο θεατρικό έργο του Brendan Behan σε μετάφραση Βασίλη Ρώτα.). Γράφτηκε τον Οκτώβριο του 1961 στο Παρίσι και παρουσιάστηκε για πρώτη φορά τον Απρίλιο του 1962 στο Κυκλικό θέατρο του Λ. Τριβιζά. Αν και η υπόθεση του έργου αναφέρεται στον απελευθερωτικό αγώνα του Ιρλανδικού λαού και η μουσική δεν είναι τυπικά λαϊκή, κάποια από τα τραγούδια του έργου (π.χ. «Το γελαστό παιδί», «Η Λαμπρή») αγαπήθηκαν από τον ελληνικό λαό και θεωρήθηκαν τραγούδια-σύμβολα στο δικό του αγώνα.
Λιποτάκτες (σουίτα από τον ομότιτλο κύκλο τραγουδιών). Γράφτηκε το διάστημα 1952-54 και ηχογραφήθηκε τον Οκτώβριο του 1960. Οι στίχοι είναι του αδελφού του Γιάννη Θεοδωράκη. Από ενορχηστρωτική άποψη, τα κρουστά έχουν τον κυρίαρχο ρόλο, καθότι ο συνθέτης θέλησε με αυτόν τον τρόπο να δώσει ένα χορευτικό ρυθμό στη μουσική, ώστε να χορεύεται από τα νεαρά ζευγάρια στα ρομαντικά κέντρα της εποχής.
State of Siege (σουίτα από την μουσική για την ομότιτλη κινηματογραφική ταινία του Κώστα Γαβρά). Το 1972, ο σκηνοθέτης ζήτησε από τον Μίκη να γράψει την μουσική για την ταινία του με πρωταγωνιστή τον Yves Montand. H ταινία βασίζεται στο πραγματικό περιστατικό της απαγωγής και εκτέλεσης ενός Αμερικανού αξιωματούχου από αριστερούς αντάρτες Τουπαμάρος στην Ουρουγουάη του 1970. Ο συνθέτης χρησιμοποιεί κυρίως μελωδίες από το Canto General που τότε έγραφε.
Ρωμιοσύνη (σουίτα από τον ομότιτλο κύκλο τραγουδιών). Γράφτηκε το 1966 σε ποίηση Γιάννη Ρίτσου και η πρώτη ηχογράφηση πραγματοποιήθηκε με τον Γρηγόρη Μπιθικώτση. Πρόκειται για τραγούδια που έχουν χαραχτεί βαθιά στην ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας.
Σολίστ: Διονύσιος Χριστόπουλος (Ευφώνιο) & Στέφανος Κρεμμύδας (Τουμπερλέκι)
Διευθύνει ο Αρχιμουσικός Δημήτρης Μίχας, υπεύθυνος για τις διασκευές και τις ενορχηστρώσεις.
Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη με δελτία εισόδου.
Διάθεση δελτίων εισόδου:
Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων (Ακαδημίας 50), από τη Δευτέρα 7 Απριλίου έως και την ημέρα της συναυλίας, από τις 10.00 έως τις 16.00.
Πληροφορίες στο τηλέφωνο 210 9224756.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου