Alpha Bank: Ιστορικής σημασίας η τρέχουσα συγκυρία για την Ελλάδα


Ολα όσα ανέτρεψαν τα περί κατάρρευσης και εξόδου της χώρας από το ευρώ
                       Alpha Bank: Ιστορικής σημασίας η τρέχουσα συγκυρία για την Ελλάδα
ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΑ (ΕΥΡ.)


Ιστορικής σημασίας χαρακτηρίζει η Alpha Bank την τρέχουσα συγκυρία για την Ελλάδα, σημειώνοντας ότι η επικύρωση από τη Eurostat του σημαντικού πρωτογενούς πλεονάσματος του 2013, η έγκριση της δόσης της χρηματοδοτικής ενίσχυσης ύψους 6,3 δισ. ευρώ, η επικείμενη ανάκαμψη της οικονομίας το 2014 και η ήδη επιτευχθείσα προνομιακή έξοδο των τραπεζών και του ελληνικού δημοσίου στις αγορές, συμβάλλουν αναμφισβήτητα στην έξοδο από τη μεγαλύτερη οικονομική και πολιτική κρίση της ιστορίας της. 

Όπως επισημαίνουν οι αναλυτές της τράπεζας στο εβδομαδιαίο δελτίο οικονομικών εξελίξεων, «είναι πολύ χρήσιμο και, ενδεχομένως, απολύτως αναγκαίο, να υπενθυμίσουμε το τι ακριβώς συνέβη στην ελληνική οικονομία το 2013 και στο 1ο 4μηνο του 2014 που ανέτρεψε εκ βάθρων τις προσδοκίες περί (επικείμενης) κατάρρευσης και εξόδου της Ελλάδος από το Ευρώ».

Στο πλαίσιο αυτό, επισημαίνουν τα εξής:

«Αντίθετα με τις εξαιρετικά αρνητικές προβλέψεις, επιτεύχθηκε η συγκράτηση της πτώσης του ΑΕΠ της χώρας στο -3,9% το 2013 ως σύνολο και, το πιο σημαντικό, στο -2,3% στο 4ο 3μηνο του 2013 – με την πτώση τα ιδιωτικής κατανάλωσης να περιορίζεται στο -0,2% σε αυτό το 3μηνο. 

Επιπλέον, η προσδοκία για θετική αύξηση του ΑΕΠ από το 1ο 3μηνο του 2014 ενισχύεται τώρα: 

α) από την αύξηση των εισπράξεων από τον εξωτερικό τουρισμό κατά 17,3% σε ετήσια βάση στο 1ο 2μηνο.2014 και, επίσης, των εισπράξεων από τη ναυτιλία κατά 5,6% και παρά τη μικρή πτώση των εξαγωγών αγαθών και λοιπών υπηρεσιών στο ανατιμημένο ευρώ κατά -1,3% σε ετήσια βάση, 

β) από την αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής κατά 1,5% σε ετήσια βάση στο 1ο 2μηνο.2014,

γ) από την αύξηση της δαπάνης για δημόσιες επενδύσεις κατά 91,6% στο 1ο 3μηνο.2014 και την ταυτόχρονη αύξηση των εισπράξεων από τα διαρθρωτικά ταμεία της ΕΕ-28 κατά 26,2% και, το σπουδαιότερο, 

δ) από την αύξηση της καθαρής μισθωτής απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας κατά 40,9 χιλ. άτομα στο 1ο 3μηνο.2014, έναντι της πτώσης της κατά -8,8 χιλ. άτομα στο 1ο 3μηνο.2013, που οδήγησε σε αξιοσημείωτη πτώση της ανεργίας στο 26,8% τον Ιαν.2014, από 27,3% τον Δεκ.2013 και από 27,6% τον Ιαν.2013. 

Η ανάκαμψη αυτή της ελληνικής οικονομίας προέρχεται από κλάδους στους οποίους η χώρα κατέχει σημαντικά συγκριτικά πλεονεκτήματα (τουρισμός, γεωργία, πολλοί σημαντικοί βιομηχανικοί κλάδοι) μετά την σταδιακή άρση των εμποδίων που καθήλωναν την ανάπτυξή τους το 2011 και το 2012 και σε κάποιο βαθμό έως και τα μέσα του 2013. 

Τα εμπόδια στην ανάκαμψη και ανάπτυξη αυτών των κλάδων και της χώρας γενικότερα έως τις αρχές του 2013 είναι τώρα ευρύτερα γνωστά:

Η συστηματική καλλιέργεια κλίματος οικονομικής κατάρρευσης της χώρας και εξόδου της από το ευρώ, οι ανεξέλεγκτες κινητοποιήσεις και ταραχές που έδιωξαν τους ξένους τουρίστες από την Αθήνα, την κρουαζιέρα, και από άλλες περιοχές, η έλλειψη ρευστότητας λόγω της φυγής των καταθέσεων και της μη καταβολής των δόσεων της χρηματοδοτικής ενίσχυσης από τη ΖτΕ και από το ΔΝΤ, ο καταποντισμός των επενδύσεων που εξαρτώνται από το κράτος με ουσιαστική διακοπή της χρηματοδότησης από τα διαρθρωτικά ταμεία και από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων το 2012, η υπερφορολόγηση σημαντικών παραγωγικών κλάδων της χώρας (όπως, π.χ., του κλάδου των ακινήτων το 2013), η πλήρης διακοπή της παραγωγικής διαδικασίας σε κλάδους των οποίων η παραγωγή ήταν εξαρτημένη από κρατικές προμήθειες (π.χ., στα ναυπηγεία και τις αμυντικές βιομηχανίες), κ.ά.

Επομένως, αντίθετα με τις προβλέψεις περί κατάρρευσης και εξόδου από το ευρώ, η ελληνική οικονομία ανακάμπτει και μάλιστα με σημαντική αύξηση της απασχόλησης και με έγκαιρη έναρξη της διαδικασίας μείωσης της εξαιρετικά υψηλής ανεργίας.

Στην ανατροπή αυτή συνέβαλε αναμφισβήτητα και η πολύ καλύτερη του αναμενομένου εκτέλεση του προϋπολογισμού της χώρας το 2012 και το 2013 (κάτω από εξαιρετικά αντίξοες οικονομικές και πολιτικές συνθήκες), η μεγάλη πρόοδος που σημειώθηκε στην υλοποίηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και η δραστική  βελτίωση της διεθνούς ανταγωνιστικότητας της χώρας. 

Η αντίστροφη μέτρηση ξεκίνησε με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών που πραγματοποιήθηκε με υποδειγματικό τρόπο τον Μάιο-Ιούν.2013, με προσέλκυση και σημαντικών κεφαλαίων, ύψους άνω των 3,0 δισ. ευρώ, από τον ιδιωτικό τομέα. 

Και από τότε, τα πράγματα περί την Ελλάδα άλλαξαν ριζικά. Οι οικονομικές και πολιτικές εξελίξεις στη χώρα άρχισαν να προσδιορίζονται πλέον από τις αυτοδύναμες θετικές εξελίξεις στην ελληνική οικονομία. 

Οι προφήτες της κατάρρευσης  δεν έχουν πια δυνατότητα να επηρεάσουν αρνητικά την πορεία της χώρας προς την ανασυγκρότηση και την ανάκαμψη. 

Αντίθετα, είναι τώρα υποχρεωμένοι να επιδίδονται σε παντός καιρού αναλύσεις με τις οποίες προσπαθούν να εξηγήσουν γιατί δεν ήρθε η κατάρρευση και η έξοδος από το ευρώ που με τόση σιγουριά και ανυπομονησία προέβλεπαν».

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Χρειάζονται τουλάχιστον 20 χρόνια για να αναπληρωθούν οι 1 εκατ. χαμένες θέσεις εργασίας

Ο δημιουργός του «Πίτερ Παν» Τζέιμς Μπάρι

Ο αδάμαστος αρχηγός των Απάτσι, Τζερόνιμο