Οκτώ δισ. ευρώ οι εξαγωγές αγροτικών προϊόντων


Στον αγροτικό τομέα αντιστοιχεί το 29% της αξίας των ελληνικών εξαγωγών
                       Οκτώ δισ. ευρώ οι εξαγωγές αγροτικών προϊόντων




 
Ο αγροδιατροφικός τομέας της χώρας μας αποτελεί τη «ναυαρχίδα» των ελληνικών εξαγωγών με μια αξία που άγγιξε το 2013 περίπου τα 8 δις ευρώ. Επτά αγροδιατροφικά προϊόντα κατατάσσονται  στην πρώτη εικοσάδα των κορυφαίων εξαγώγιμων προϊόντων. «Οι εξαγωγές των ελαιολάδων αυξήθηκαν 42% το 2013, των γαλακτοκομικών κατά 13%, των νωπών καρπών και φρούτων 9% και κατά 3% των φρούτων και λαχανικών, όταν την ίδια στιγμή άλλοι τομείς κατέγραψαν, είτε σταθεροποίηση, είτε κάμψη εξαγωγών» επεσήμανε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αθ. Τσαυτάρης μιλώντας την  Πέμπτη στην εκδήλωση «Η εξωστρέφεια των αγροτικών προϊόντων ως στρατηγική επιλογή».

Σχεδόν το ένα τρίτο από τα κορυφαία 100 εξαγώγιμα ελληνικά προϊόντα, όπως ανέφερε η  πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων κυρία Χριστίνα Σακελλαρίδη, συνδέονται άμεσα με την πρωτογενή παραγωγή της χώρας. Μεταξύ των 15 κυριότερων εξαγωγικών προϊόντων συγκαταλέγονται τα ιχθυηρά, τα λαχανικά, τα φρούτα, τα τυριά, το βαμβάκι, το παρθένο λάδι και τα γουνοδέρματα. «Η Ελλάδα αποδεικνύεται βασικός προμηθευτής αγροτικών προϊόντων στις χώρες του ΟΟΣΑ και παγκόσμια δύναμη στην ιχθυοκαλλιέργεια, τα οπωροκηπευτικά, την ελιά και το ελαιόλαδο», σημείωσε η κυρία Σακελλαρίδη.
Ο αγροτοδιατροφικός τομέας της χώρας κερδίζει διαρκώς μερίδια στις διεθνείς αγοράς και σύμφωνα με έρευνα του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων, σχεδόν το 30% των νέων επιχειρήσεων που αποκτούν σήμερα εξαγωγικό προσανατολισμό, αφορά τα προϊόντα διατροφής της ελληνικής γης.

Ο κ. Τσαυτάρης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην αξιοποίηση του γεωθερμικού πεδίου στην παραγωγική διαδικασία. Συγκεκριμένα ο υπουργός αναφέρθηκε στις επενδύσεις που έχουν γίνει κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα σε ό,τι αφορά στις θεμοκηπιακές καλλιέργειες με τη χρήση γεωθερμίας, σε εκτάσεις που παραχωρήθηκαν από το υπουργείο. Ειδικότερα επεσήμανε ότι οι επενδύσεις στη γεωργία έχουν μια ακόμη ιδιαιτερότητα. «Όλοι μιλούν για εναλλακτικές μορφές ενέργειας και ο τόπος μας έχει 11 γεωθερμικά πεδία, δωρεάν ενέργεια δηλαδή, από τα οποία τα 4-5 μεγαλύτερα είναι στη Νιγρίτα, στη Θράκη, στο Εράσμιο,  στην Κομοτηνή. Ένα τέτοιο μεγάλο γεωθερμικό πεδίο βρισκόταν κάτω από μια έκταση 2.400 στρεμμάτων με αλατούχα εδάφη του υπουργείου, στην Ξάνθη. Κι όμως, λίγες εκατοντάδες μέτρα από κάτω, έχει ένα εξαιρετικό γεωθερμικό πεδίο που σου δίνει θερμοκρασίες γύρω στους 89 με 95 βαθμούς Κελσίου. Το ανοίξαμε αυτό σε επενδύσεις θερμοκηπίων για πρώιμες καλλιέργειες ή για συνεχείς ετήσιες καλλιέργειες κηπευτικών. Λίγους μήνες πριν, στο τέλος του Οκτώβρη, τελειώσαμε τις διαδικασίες και άρχισαν να κτίζουν εκεί τα θερμοκήπια. Σήμερα, δηλαδή μετά από   4-5 μήνες έχουν γίνει ήδη θερμοκηπιακές καλλιέργειες στην περιοχή και εξάγονται χιλιάδες τόνοι  ντομάτας, πιπεριάς, αγγουριού κλπ.».

Όπως διευκρίνισε ο υπουργός, πρόκειται για μια επένδυση 21 εκατομμυρίων ευρώ, αφορά συνολικά 790 στρέμματα θερμοκηπίων, και πραγματοποιείται από δυο ελληνικές επιχειρήσεις, που αποφάσισαν να επενδύσουν στη γεωργία. «Αυτό εννοώ “άμεση απόδοση”, να μπορείς να επενδύσεις και σε πέντε μήνες να εξάγεις, αξιοποιώντας την Εγνατία Οδό  με τους κάθετους άξονες. Όλα τα προϊόντα που παράγουν είναι συμβολαιοποιημένα να πάνε στις αγορές της Ανατολικής Ευρώπης και ιδιαίτερα στη Μόσχα, αξιοποιώντας το αεροδρόμιο της Καβάλας. Αυτές είναι πραγματικές δυνατότητες άμεσης ανάπτυξης κι αυτό εννοώ λέγοντας άμεση ταχύρυθμη ανάπτυξη» κατέληξε ο κ. Τσαυτάρης.

 Ο υπουργός έκανε ιδιαίτερη μνεία στο θεσμό του εγκεκριμένου εμπόρου των νωπών οπωροκηπευτικών, ο αριθμός των οποίων ανέρχεται σήμερα σε 36, ενώ το επόμενο διάστημα αναμένεται να φθάσει τους 50 με 60. «Χαίρομαι που εκτός από ιδιώτες εμπόρους, δείχνουν ενδιαφέρον για το νέο θεσμό και ομάδες παραγωγών, όπως επίσης και πολλοί υγιείς συνεταιρισμοί που πιστοποιήθηκαν για τις εξαγωγές τέτοιων προϊόντων και πιστεύω ότι το ίδιο θα γίνει και τώρα που περνάμε στα μεταποιημένα προϊόντα, τις κονσέρβες ροδάκινου και άλλα» δήλωσε ο κ. Τσαυτάρης.

Σύμφωνα με στοιχεία του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων η Ελλάδα είναι :
- Νο1 παγκοσμίως στις εξαγωγές ψαριών ιχθυοκαλλιέργειας, όπως οι τσιπούρες και τα λαβράκια.
- Νο3 παγκοσμίως στην παραγωγή ελιάς, ελαιολάδου, ακτινιδίων και κρόκου (σαφράν).
- Νο 5 στις εξαγωγές σπαραγγιών και 15η στις εξαγωγές τυροκομικών προϊόντων.
- Στο TOP 10 των χωρών με παραγωγή και εξαγωγές βαμβακιού, παρά τη σημαντική μείωση της παραγωγής τα τελευταία χρόνια.
- Η χώρα παραγωγής για πάνω από 100 προϊόντα που έχουν ελληνική ΠΟΠ-Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης ή Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη  καθιστώντας τα μοναδικά σε όλο τον κόσμο, όπως η μαστίχα και η φέτα.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Χρειάζονται τουλάχιστον 20 χρόνια για να αναπληρωθούν οι 1 εκατ. χαμένες θέσεις εργασίας

Ο δημιουργός του «Πίτερ Παν» Τζέιμς Μπάρι

Ο αδάμαστος αρχηγός των Απάτσι, Τζερόνιμο