O θάνατος του παθιασμένου κορυφαίου συλλέκτη Γιάννη Περδίου που έφτασε και στη φυλακή και το θρίλερ με το μέλλον της συλλογής του

                    O θάνατος του παθιασμένου κορυφαίου συλλέκτη Γιάννη Περδίου που έφτασε και στη φυλακή και το θρίλερ με το μέλλον της συλλογής του



Εμμονικός, δοσμένος στην τέχνη, για πολλούς ήταν ο μεγαλύτερος Ελληνας συλλέκτης. Ο Γιάννης Περδίος πέθανε προ ημερών και άφησε πίσω του ορφανή, μια συγκλονιστική συλλογή, που το υπουργείο Πολιτισμού σπεύδει να προστατέψει, σφραγίζοντας προς το παρόν την οικία του συλλέκτη. Μια σπάνια ιστορία πάθους για την τέχνη, με πολλά εκατομμύρια, ιντριγκες ακόμη και ποινές φυλάκισης.
Συγκλονιστικοί πίνακες του Παρθένη, του Βρυζάκη, του Τσαρούχη, χαρακτικά του Γαλάνη, ανήκουν στη συλλογή για την οποία έδωσε και το αίμα του ο Περδίος και πάλεψε με κάθε μέσο για την απόκτηση των έργων. Η συλλογή του εκτιμάται ότι έχει αξία 10 εκατομμυρίων, όμως, μένει ορφανή μετά το θάνατο του συλλέκτη. Σύμφωνα με πληροφορίες, το σπίτι του στο Παλαιό Ψυχικό σφραγίστηκε με παρέμβαση του υπουργείο Πολιτισμού, για να μην υπάρξουν φαινόμενα απομάκρυνσης έργων τέχνης.

Είναι άγνωστο τι αναφέρει στη διαθήκη του, το βέβαιο είναι πως αν και δεν έχει παιδιά, έχει δύο αδέλφια που ζουν σε Αθήνα και Νέα Υόρκη. Σε κάθε περίπτωση, οι κληρονόμοι θα κληθούν να πληρώσουν φόρους ύψους ως και 45%. Δεν αποκλείεται, λένε οι πρώτες πληροφορίες, να δώσουν το ποσό αυτό, όχι σε χρήματα, αλλά σε πίνακες που θα καταλήξουν -μάλλον- στην Εθνική Πινακοθήκη.
Γεννημένος στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, αριστοκράτης και κοσμοπολίτης δεν υπήρχε περίπτωση να χάσει έργο που είχα βάλει στο μάτι του, ενώ στις δημοπρασίες ήταν διαβόητος για την τρομακτική επιμονή του. Κάποια στιγμή βρέθηκε στη δίνη σκανδάλου, αναφορικά με τη κλοπή έργων τέχνης του Νίκου Χατζηκυριάκου Γκίκα και βρέθηκε στη φυλακή για λίγους μήνες.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ο δημιουργός του «Πίτερ Παν» Τζέιμς Μπάρι

Ο αδάμαστος αρχηγός των Απάτσι, Τζερόνιμο

Ο θρυλικός βρετανός κομμωτής Βιντάλ Σασούν