Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Πυροβολώντας τις τράπεζες πυροβολούμε τα πόδια μας

ΤΑ ΚΟΚΚΙΝΑ ΔΑΝΕΙΑ ΔΕΝ ΠΡΟΕΚΥΨΑΝ ΣΤΟΝ ΜΕΓΑΛΟ ΤΟΥΣ ΟΓΚΟ ΑΠΟ ΑΣΤΟΧΙΕΣ ΑΛΛΑ ΑΠΟ ΤΗ ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΠΟΥ ΟΔΗΓΗΣΕ ΣΕ ΥΦΕΣΗ, ΣΕ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΜΙΣΘΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ.



 
Aπό τον Τάκη Χατζή
 
Δεν ξέρω αν οι τραπεζίτες είναι καλοί ή κακοί… Δεν ξέρω εάν θα υπάρχει ισχυρός κρατικός τραπεζικός πυλώνας όπως θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ
Αυτήν τη ώρα αυτό που προέχει είναι να σωθούν οι τράπεζες ώστε μέσω αυτών να ξεκινήσει η ανάκαμψη της Οικονομίας. Οι περισσότεροι που ασχολούνται με την οικονομία αλλά και αυτοί που δεν έχουν την παραμικρή σχέση ασχολούνται με τις τράπεζες.
Οι πάντες προσεύχονται ή πιστεύουν στην τραπεζική… πίστη ώστε να πάρει μπροστά η οικονομία. Μαζί τους και αυτοί που συστηματικά και με εμπάθεια δήθεν «ταξική» τις  πετροβολούν! Λαϊκιστές από κάθε πολιτικό ή επαγγελματικό χώρο, με περίσσευμα ανοησίας μιλάνε για πράγματα που δεν καταλαβαίνουν ή από  περισσή κομματική… ανευθυνότητα. Από τη μία καλούν τις τράπεζες να διοχετεύσουν χρήμα στην αγορά και ρευστότητα στις επιχειρήσεις και από την άλλη πυροβολούν τα… πόδια τους.
Για να μην ξεχνιόμαστε οι Ελληνικές τράπεζες άντεξαν στο πρώτο κύμα της κρίσης όταν κατέρρεαν τραπεζικοί όμιλοι στην Αμερική και στην Ευρώπη και πλήρωσαν το τίμημα της χρεοκοπίας της χώρας.
Για να μην ξεχνιόμαστε χρεοκόπησε η χώρα και όχι οι τράπεζες!
Για να μην ξεχνιόμαστε οι Τράπεζες μέσω ομολόγων δάνειζαν το κράτος και στο τέλος έχασαν με το κούρεμα!
Ναι έγιναν λάθη, αλλά η εικόνα τους δεν ήταν όπως το τραπεζικό σύστημα στην Αμερική που δάνειζε σε όποιον περνούσε απ’ έξω…
Τα κόκκινα δάνεια δεν πρόεκυψαν στον  μεγάλο τους όγκο από αστοχίες αλλά από τη χρεοκοπία του κράτους που οδήγησε σε ύφεση, σε απολύσεις και μείωση των μισθών και των συντάξεων.
Όλοι ζητάνε από τις Τράπεζες να ανοίξουν τις «κάνουλες» και να ρίξουν χρήμα στην αγορά. Με ποιους όμως όρους, με ποιες προϋποθέσεις και προπαντός, με τι διασφαλίσεις θα το κάνουν;
Οι ελληνικές τράπεζες δεν φέρουν ευθύνη ούτε για την επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης, που συνδέεται με τα δημοσιονομικά μέτρα που έπρεπε να πάρει η χώρα εξαιτίας της επαπειλούμενης χρεοκοπίας. Μην ξεχνάμε ότι η κρίση ξεκίνησε με  παγκόσμια ύφεση, που οδήγησε στη στενότητα στην αγορά χρήματος, και συνδέθηκε με τη δυσλειτουργία των κεφαλαιαγορών και την αποφυγή ανάληψης ρίσκου σε παγκόσμια κλίμακα. Για όλα αυτά δεν φταίνε οι ελληνικές τράπεζες .
Ας σταματήσει, λοιπόν, η ενοχοποίηση των τραπεζών που πηγάζει από κομματικά συμφέροντα και αποπροσανατολίζει την κοινή γνώμη. Αυτό δεν βοηθάει στην επίλυση των προβλημάτων. Είναι προς το συμφέρον της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας, οι τράπεζες να αντέξουν και να ολοκληρώσουν με επιτυχία την ανακεφαλαιοποίηση τους.  
Μόνο με  το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, ισχυρό και επαρκώς θωρακισμένο, μπορεί η ελληνική οικονομία να ανακάμψει.
Βέβαια υπάρχει και ο άλλος δρόμος αυτός του κομουνισμού και του Σοβιετικού τύπου οικονομικού μοντέλου!  

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ο δημιουργός του «Πίτερ Παν» Τζέιμς Μπάρι

Ο αδάμαστος αρχηγός των Απάτσι, Τζερόνιμο

Ο θρυλικός βρετανός κομμωτής Βιντάλ Σασούν