Το εντυπωσιακό άνοιγμα ενός σπουδαίου οινοποιού
ΑΘΗΝΑ 23/02/2014
Η Σαντορίνη είναι δυνατόν να ανατρέψει,σιγά-σιγά,τον αμπελοοινικό
χάρτη της Ελλάδας και πολύ σύντομα να δούμε μικρούς και μεγάλους
οινοποιούς να διεκδικούν μία θέση στον πιο προβεβλημένο πλέον-παγκόσμια
αμπελώνα της Ελλάδας.
Γιατί τώρα που όχι μόνο το Ασύρτικο της Σαντορίνης έχει
αναγνωριστεί ως ο σημαντικότερος Έλληνας παίκτης--ο Βασιλιάς και όχι ένα
απλό ευκίνητο πιόνι--στη σκληρή σκακιέρα του παγκοσμίου οινεμπορίου
αλλά και που το Ασύρτικο της Σαντορίνης άρχισε να πουλάει στις διεθνείς
αγορές και επιτέλους αναγνωρίζεται και αγκαλιάζεται και στην Ελλάδα,τώρα
λοιπόν όλο και περισσότεροι οινοποιοί προσπαθούν να ξεπλυθούν από τα
αμαρτήματα της πεισματικής εμμονής στις διεθνείς ποικιλίες σταφυλιού
αναβαθμιζόμενοι και υφιστάμενοι λουτρό οινικής κάθαρσης με τη βοήθεια
του προσκυνηματικού μένους στα θέλγητρα της ηφαιστειογενούς Σαντορίνης
Μου φαίνεται ότι το πρελούδιο,η ουβερτούρα αν θέλετε,το σύνθημα
δόθηκε από την αξιοπρόσεκτη και πολύ νέα Αθηνά Τσώλη με τα εντυπωσιακά
Σαντορίνη "Αθηνά" 2011 και 2012 και από τον Απόστολο Μούντριχα και το
Σαντορίνη "Αβαντίς" 2012
Τώρα όμως που οι συνθήκες προφανώς ωρίμασαν για αφίξεις και
κινήσεις μεγάλου ειδικού βάρους και μεγέθους,ήρθε και η ώρα για το
μεγάλο χτύπημα:είναι πλέον γεγονός ότι ο Γιάννης Τσέλεπος--με ένα
εντυπωσιακό portfolio Πελοποννησιακών κρασιών στο ενεργητικό του και με
περγαμηνές διακρίσεων και σκληρής δουλειάς--έχει ήδη μπει στη Σαντορίνη
Πράγματι,από τη μια έχει ήδη πάρει συγκεκριμένη μορφή η συνεργασία
με την οικογένεια της κυρίας Ειρήνης Χρυσού (ιδιοκτήτες αμπελώνα 100
στρεμάτων στο καταληκτικό terroir του ημιορεινού Πύργου και επίκειται
αναδιάρθρωση και επαναφύτευση του ενώ από την άλλη όταν ο νέος
αναβαθμισμένος αμπελώνας είναι έτοιμος,θα χτιστεί και το νέο οινοποιείο.
Με τον προσανατολισμό που έχει ο Τσέλεπος στην υψηλή ποιότητα και
με το βάρος που έχει δώσει τα τελευταία χρόνια,δεν αποκλείονται αφενός
ακόμα μεγαλύτερη αναβάθμιση του ρόλου της Σαντορίνης στην παγκόσμια
αγορά και εμφάνιση super premium κρασιών που πλέον θα μοσχοπουλιούνται
και μάλιστα σε υψηλές τιμές
Αλέξανδρος Σακκάς (alexsakkas.wine@gmail.com)
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου