Ανέπτυξαν τεχνητό πνεύμονα σε συνθήκες εργαστηρίου


Τετάρτη, 19 Φεβρουαρίου 2014 11:46
UPD:11:46


Νέο πνεύμονα από ανθρώπινο μόσχευμα κατάφεραν να δημιουργήσουν επιστήμονες στις ΗΠΑ σε συνθήκες εργαστηρίου, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσουν τις σοβαρές χρόνιες παθήσεις των πνευμόνων, αλλά και να βάλουν τέλος στις ατέλειωτες λίστες αναμονής των ασθενών που περιμένουν να βρεθεί το κατάλληλο μόσχευμα.
Η σημαντική αυτή εξέλιξη πραγματοποιήθηκε από ερευνητές του Πανεπιστημίου Τέξας, οι οποίοι χρησιμοποίησαν τους πνεύμονες δύο εφήβων που είχαν χάσει τη ζωή τους. Όπως αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους, αρχικά χρησιμοποίησαν ένα πνεύμονα κάθε δότη, αφαιρώντας όλα τα κύτταρα από τον έναν, ώστε να μείνει μόνο μια «βάση» ελαστίνης και κολλαγόνου. Στη συνέχεια, αφαίρεσαν τα υγιή κύτταρα από τον πνεύμονα του άλλου δότη και τα τοποθέτησαν στον πρώτο, τον οποίο βύθισαν σε γυάλινο δοχείο με ειδικό διάλυμα, που περιείχε συγκεκριμένα θρεπτικά συστατικά.
Μετά από τέσσερις εβδομάδες οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι στον πνεύμονα είχαν αναπτυχθεί νέα κύτταρα.
Οι επιστήμονες σημείωσαν αυτήν την επιτυχία υπό την καθοδήγηση του δρ Joaquin Cortiella και της δρ Joan Nichols, ενώ επανέλαβαν τη διαδικασία και στους άλλους πνεύμονες, προκειμένου να βεβαιωθούν ότι η μέθοδός τους είναι αποτελεσματική.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ο δημιουργός του «Πίτερ Παν» Τζέιμς Μπάρι

Ο αδάμαστος αρχηγός των Απάτσι, Τζερόνιμο

Ο θρυλικός βρετανός κομμωτής Βιντάλ Σασούν