Σε εξέλιξη τα έργα στο κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος

Έτοιμο στα τέλη Νοεμβρίου 2015
Τετάρτη, 16 Οκτωβρίου 2013 18:13
Τα βασικά κτήρια του ΚΠΙΣΝ, δεξιά το κτήριο στάθμευσης, αριστερά σε πρώτο πλάνο το κτήριο της ΕΒΕ, ενδιάμεσα η “Αγορά” και στο βάθος το κτήριο της ΕΛΣ.
Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται τα έργα δημιουργίας του Κέντρου Πολιτισμού του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ), που κατασκευάζεται στο χώρο του πρώην Ιπποδρόμου στο Φαληρικό Δέλτα από την κοινοπραξία των εταιρειών Impregilo - ΤΕΡΝΑ, κι αυτή τη στιγμή απασχολούνται στο εργοτάξιο περίπου 650 εργαζόμενοι.
Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου είναι 566 εκατομμύρια ευρώ και χρηματοδοτείται εξολοκλήρου από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, ενώ εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί τον Νοέμβριο του 2015. Το ΚΠΙΣΝ θα αποτελείται από πάρκο έκτασης 170.000 τ.μ., την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος (EBE), την Εθνική Λυρική Σκηνή (ΕΛΣ), ένα κτήριο στάθμευσης αυτοκινήτων χωρητικότητας 1.000 θέσεων, καθώς και τρία βοηθητικά κτήρια: του Υδάτινου Καναλιού, του Πάρκου και το κτήριο συντήρησης του πάρκου.

Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος


Το υπερσύγχρονο κτήριο της Εθνικής Βιβλιοθήκης θα συνδυάζει την παράδοση με την τεχνολογική καινοτομία, και τη συντήρηση χειρογράφων με την πληροφορία και την επικοινωνία. Μέσω της εγκατάστασης προηγμένων συστημάτων κλιματικού ελέγχου και μέσων συντήρησης και ψηφιοποίησης, το κτήριο θα διασφαλίσει τη διαθεσιμότητα της συλλογής σπάνιων χειρογράφων της βιβλιοθήκης σε μελλοντικές γενεές μελετητών.

Εθνική Λυρική Σκηνή

Το νέο κτήριο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής θα μπορεί να φιλοξενήσει παραγωγές όπερας, μπαλέτου, παιδικές παραστάσεις, συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις και multimedia προγράμματα τέχνης. Η νέα Εθνική Λυρική Σκηνή θα διαθέτει την κατάλληλη τεχνολογία, ώστε να παρουσιάζει παραγωγές σε άλλες πόλεις της Ελλάδας μέσω του διαδικτύου, χρησιμοποιώντας, παράλληλα, το πάρκο Σταύρος Νιάρχος ως υπαίθριο χώρο διεξαγωγής επιλεγμένων τηλεπαραστάσεων, καθώς και ζωντανών παραστάσεων.

Πάρκο

Στον περιβάλλοντα χώρο του πάρκου θα κατασκευασθεί τεχνητός λόφος, υδάτινο κανάλι και παραλιακή οδός (Εσπλανάδα). Επιπλέον θα φυτευτούν περίπου 1.500 δέντρα και περισσότεροι από 350.000 θάμνοι. Διάφορα είδη δέντρων έχουν επιλεγεί προσεκτικά από φυτώρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Τα δέντρα έχουν ήδη μεταφερθεί σε ειδικά διαμορφωμένη μονάδα διαχείρισης δέντρων στην Τραγάνα Βοιωτίας, όπου θα παραμείνουν και θα εγκλιματισθούν πριν τη μεταφορά και τη φύτευσή τους στην τελική τους θέση στο χώρο του έργου. Τα δέντρα που θα φυτευτούν είναι ηλικίας από 10 έως και 80 ετών.

Αγορά

Τα κτήρια της Εθνικής Βιβλιοθήκης και της Εθνικής Λυρικής Σκηνής θα ενώνονται μεταξύ τους δημιουργώντας ανάμεσά τους μεγάλο υπαίθριο χώρο, την Αγορά. Στην οροφή του κτηρίου της Εθνικής Λυρικής Σκηνής θα τοποθετηθεί ενεργειακό στέγαστρο επιφάνειας 10.000 τ.μ.. Το στέγαστρο, ένα κατασκευαστικό και μηχανικό επίτευγμα, θα δεσπόζει 14 μέτρα πάνω από την κορυφή του λόφου.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΙΔΡΥΜΑ ΣΤΑΥΡΟΣ ΝΙΑΡΧΟΣ
Έτοιμο στα τέλη Νοεμβρίου 2015


Το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης του έργου είναι 38 μήνες και η πρώτη τμηματική αποκλειστική προθεσμία που αφορούσε στην ολοκλήρωση των χωματουργικών του λόφου και των θεμελιώσεων όλων των κτηρίων εντός 12 μηνών ήδη επετεύχθη. Το έργο θα έχει πλήρως ολοκληρωθεί στα τέλη Νοεμβρίου 2015.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ο αδάμαστος αρχηγός των Απάτσι, Τζερόνιμο

Ο δημιουργός του «Πίτερ Παν» Τζέιμς Μπάρι

Ο θρυλικός βρετανός κομμωτής Βιντάλ Σασούν