Λεφτά υπήρχαν, αλλά χάθηκαν...

ΑΘΗΝΑ 26/02/2014

Αναξιοποίητο λόγω ολιγωρίας και δικαστικών εμπλοκών άφησε κονδύλι πάνω από 27 εκ. ευρώ για αγροτικά έργα η Ελλάδα, όπως δείχνει έγγραφο της Κομισιόν με ημερομηνία 20/2/2013 προς την αρμόδια διαχειριστική επιτροπή για την αγροτική ανάπτυξη, σύμφωνα με δημοσίευμα της Ελευθεροτυπίας.

Πρόκειται για χρήματα που ήταν προϋπολογισμένα για τη χώρα μας μέσω κοινοτικού προγράμματος, όμως η Ελλάδα δεν ολοκλήρωσε τις διαδικασίες, με αποτέλεσμα να χαθούν οριστικά στις 31 Δεκεμβρίου του 2013.

Σύμφωνα με το άρθρο, είναι η δεύτερη φορά που λεφτά δεν έρχονται. Κάτι ανάλογο συνέβη και με πόρους απ' το Ταμείο Αλιείας, αλλά γι' άλλους λόγους, εξαιτίας των απανωτών μετακομίσεων από υπουργείο σε υπουργείο της αρμόδιας υπηρεσίας.

Οι αριθμοί για την απορρόφηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων είναι αποκαλυπτικοί: Οι δεσμεύσεις της χώρας μας για προγράμματα ανήλθαν για την περίοδο 2007-2013 σε 3.906.228.424,00, όμως οι συνολικές πληρωμές άγγιξαν τα 2.240.835.700,12. Οι συνολικές δηλαδή πληρωμές ανήλθαν σε 57,37%.

Η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναγνωρίζει ότι έγιναν προσπάθειες ως το τέλος του 2013 απ' όλα τα κράτη-μέλη, ωστόσο για τέσσερα προγράμματα που αφορούσαν Αμβούργο, Μαδρίτη, Βασιλικάτα Ιταλίας και Ελλάδα (σε άλλες περιοχές τα προγράμματα είναι περιφερειακά κι όχι εθνικά) τα κονδύλια που αφορούσαν δεσμεύσεις ως το 2011 δεν απορροφήθηκαν και χάνονται.

Συνολικά, για τις τέσσερις αυτές περιοχές το ύψος των κονδυλίων ανέρχεται σε 38,98 εκατομμύρια ευρώ κι αφορούν προγράμματα τα οποία υποτίθεται ότι οι περιοχές αυτές ήταν έτοιμες να υλοποιήσουν, δηλαδή είχαν ενταχθεί κανονικά, υπήρξε ο σχετικός προϋπολογισμός αλλά δεν τα υλοποίησαν.

Και όλα αυτά σε μια χρονική περίοδο που η Ελλάδα είχε απόλυτη ανάγκη τα χρήματα, σημειώνει το δημοσίευμα.




Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ο αδάμαστος αρχηγός των Απάτσι, Τζερόνιμο

Ο δημιουργός του «Πίτερ Παν» Τζέιμς Μπάρι

Ο θρυλικός βρετανός κομμωτής Βιντάλ Σασούν