Τα χαράγματα στα Προπύλαια της Ακροπόλεως

ΑΘΗΝΑ 24/02/2014

Με μια επιστημονική διάλεξη, που αυτήν τη χρονιά είναι αφιερωμένη στα χαράγματα των Προπυλαίων της Ακρόπολης, τα οποία χρονολογούνται από την αρχαιότητα ως τα νεότερα χρόνια, το Κέντρο Έρευνας της Βυζαντινής και Μεταβυζαντινής Τέχνης της Ακαδημίας Αθηνών τιμά και φέτος, όπως κάθε χρόνο, τον ιδρυτή του, διαπρεπή βυζαντινολόγο, Μανόλη Χατζηδάκη (1909-1998).

Η ετήσια επιστημονική διάλεξη, που είναι αφιερωμένη στη μνήμη του, θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 4 Μαρτίου 2014, ώρα 19:00, στο Μέγαρο της Ακαδημίας Αθηνών, από τον αρχιτέκτονα, τ. προϊστάμενο του Έργου Αποκατάστασης των Προπυλαίων της Ακροπόλεως, ΥΠΠΟ (Βραβείο Europa Nostra για την πολιτισμική κληρονομιά 2013) Τάσο Τανούλα, διδάκτορα ΕΜΠ, που θα μιλήσει για «Τα χαράγματα στα Προπύλαια της Ακροπόλεως».

Όπως πληροφορεί το Κέντρο Έρευνας της Βυζαντινής και Μεταβυζαντινής Τέχνης της Ακαδημίας Αθηνών, ένας μεγάλος αριθμός χαραγμάτων, που χρονολογούνται από την αρχαιότητα, τον μεσαίωνα και τα νεότερα χρόνια, διατηρείται στις επιφάνειες των τοίχων και των κιόνων των Προπυλαίων της Ακροπόλεως. Από αυτά, 36 συνολικά έχουν δημοσιευτεί κατά καιρούς από διάφορους μελετητές, ενώ σύμφωνα με τη μελέτη της οικοδομικής ιστορίας των Προπυλαίων από την ύστερη αρχαιότητα έως τις μέρες μας, η οποία έχει ολοκληρωθεί και δημοσιευθεί από ετών, έχουν αναγνωριστεί ακόμη περισσότερα χαράγματα, με αποτέλεσμα να είναι σήμερα γνωστά περισσότερα από 80 αδημοσίευτα χαράγματα.

Κατόπιν αυτού, το σύνολο του υλικού εντάσσεται σε συγκεκριμένες χωρικές και χρονικές συντεταγμένες, με βάση τις οποίες μπορούν να οργανωθούν και οι πληροφορίες ιστορικού, φιλολογικού, παλαιογραφικού και ανθρωπολογικού περιεχομένου που παρέχουν τα ταπεινά αυτά ίχνη των ανθρώπων επάνω σε ένα σπουδαίο μνημείο του δυτικού πολιτισμού.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ο αδάμαστος αρχηγός των Απάτσι, Τζερόνιμο

Ο δημιουργός του «Πίτερ Παν» Τζέιμς Μπάρι

Ο θρυλικός βρετανός κομμωτής Βιντάλ Σασούν