NYT: Αχαλίνωτη διαφθορά στο ελληνικό δημόσιο

ΑΘΗΝΑ 17/10/2014

Αρνητικά δημοσιεύματα για τη διαφθορά στο δημόσιο τομέα στην Ελλάδα, εμφανίζονται εκ νέου στα διεθνή media. Ειδικότερα, σε δημοσίευμα των New York Times, επισημαίνεται ότι χρόνια αχαλίνωτης διαφθοράς συνετέλεσαν στο να βρεθεί η Ελλάδα στο χείλος της χρεοκοπίας.

Το δημοσίευμα τονίζει ότι η αντιμετώπιση του προβλήματος συνιστά μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της κυβέρνησης στην προσπάθειά της να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη στο ότι αλλάζουν οι συνήθειες και ότι οι θυσίες που απαιτήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος διάσωσης, δεν αφορούν μόνο τους απλούς Έλληνες.

Το άρθρο κάνει αναφορά και σε περιστατικό που αφορά στο πολυνομοσχέδιο που πέρασε τον περασμένο Μάρτιο από τη Βουλή και στο οποίο υπήρχε μια διάταξη "θαμμένη στη σελίδα 78 με μια πρόβλεψη που ουσιαστικά έδινε αναδρομική ασυλία σε χιλιάδες εργαζόμενους σε χρηματοδοτούμενους από το δημόσιο οργανισμούς, κάτι που θα μπορούσε να τους προστατεύσει από μελλοντικές διώξεις διαφθοράς".

"Αυτή η αλλαγή, μεταξύ πολλών νέων προβλέψεων, συχνά περιλαμβάνεται σε πολύπλοκα ή άσχετα νομοσχέδια φέτος, κάτι που έχει προκαλέσει την οργή μεταξύ των επικριτών της κυβέρνησης, οι οποίοι ανησυχούν ότι οι πολυαναμενόμενες προσπάθειες για την πάταξη της διαφθοράς συναντούν εμπόδια".

Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Κ. Τζαβάρας ανακάλυψε την αλλαγή στον ποινικό κώδικα. Σημειώνει ότι "δεν μπορούμε να εκτιμήσουμε πόσα άτομα έχουν σωθεί από τις ποινικές έρευνες και τα λεφτά που περιλαμβάνονται. Είναι δισεκατομμύρια".

Ο Λέανδρος Ρακιτζής "επέπληξε θυμωμένα το κοινοβούλιο τον Σεπτέμβριο για το ότι εγκρίνει νόμους που νομιμοποιούν τη διασπάθιση δημόσιου χρήματος".

Ο ίδιος δήλωσε ότι "δεν νομίζω πως είναι σωστό να δαπανούμε χρήματα για έρευνες και από την άλλη να έχουμε νόμους που να δίνουν αναδρομική ασυλία. Ίσως θα πρέπει να υπάρχει προστασία για πολιτικές αποφάσεις. Αλλά εάν έκλεψες ένα εκ. δολάρια, τότε θα πρέπει να αντιμετωπίζεσαι σαν κοινός εγκληματίας".

Σε μια σπάνια καταγγελία, η Ένωση Ελλήνων Δικαστών και Εισαγγελέων έχει καταδικάσει όχι μόνο την αλλαγή στον ποινικό κώδικα στο πολυνομοσχέδιο, αλλά επίσης και τρεις άλλες διατάξεις αναφορικά με την ασυλία.

Η μία προσφέρει προστασία για στελέχη που είχαν διαχειριστεί εκταμιεύσεις από ένα ασφαλιστικό ταμείο, άλλη μία προστάτευε στελέχη που επέβλεπαν τις δαπάνες σχολικών κτηρίων και η τρίτη απαγόρευε τη δίωξη υψηλόβαθμων στελεχών που είχαν εργαστεί στο υπουργείο Υγείας αλλά είχαν λάβει επίδομα μεταπτυχιακού.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η κυβέρνηση έχει δηλώσει πως η αλλαγή στο πολυνομοσχέδιο –η αντικατάσταση της ρήτρας- ήταν λάθος και δεν θα έχει καμία συνέπεια σε μελλοντικές διώξεις.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ο δημιουργός του «Πίτερ Παν» Τζέιμς Μπάρι

Ο αδάμαστος αρχηγός των Απάτσι, Τζερόνιμο

Ο θρυλικός βρετανός κομμωτής Βιντάλ Σασούν