Τα αρχαία βουνά που τροφοδότησαν την πρώιμη ζωή


Σάββατο, 18 Οκτωβρίου 2014 09:10
                    
SHUTTERSTOCK
Αυστραλοί επιστήμονες βρήκαν αποδείξεις για την ύπαρξη μίας τεράστιας οροσειράς που τροφοδότησε την έκρηξη ζωής στη Γη πριν από 600 εκατομμύρια χρόνια.
Η οροσειρά ήταν παρόμοια σε μέγεθος με τα Ιμαλάια και εκτείνοταν σε απόσταση τουλάχιστον 2.500 χιλιομέτρων, στην τοποθεσία της σημερινής δυτικής Αφρικής και βορειοανατολικής Βραζιλίας, οι οποίες την εποχή εκείνη αποτελούσαν μέρος της υπερηπείρου Γκοντβάνα.
«Ακριβώς όπως τα Ιμαλάια, αυτή η οροσειρά διαβρώθηκε έντονα λόγω του μεγάλου μεγέθους της. Καθώς τα ιζήματα κατέληγαν στους ωκεανούς, παρείχαν τα τέλεια θρεπτικά συστατικά για την ανάπτυξη της ζωής», δήλωσε η καθηγήτρια Ντανιέλα Ρουμπάτο της Ερευνητικής Σχολής Γεωλογικών Επιστημών του Εθνικού Πανεπιστημίου της Αυστραλίας (ANU).
Η θεωρία ύπαρξης μιας τέτοιας μεγάλης οροσειράς που τροφοδοτούσε τους ωκεανούς ήταν δημοφιλής εδώ και χρόνια, λόγω του τρόπου με τον οποίο άνθισε η ζωή και άλλαξε δραστικά η χημεία των ωκεανών. Η ανακάλυψη των Αυστραλών επιστημόνων αποτελεί την πρώτη απόδειξη ύπαρξης βουνών κλίμακας Ιμαλαΐων στη Γη.
«Παρά το γεγονός ότι τα βουνά έχουν διαβρωθεί εδώ και πολύ καιρό, βράχοι από τις ρίζες τους μας υπέδειξαν την ιστορία του μεγαλείου της αρχαίας οροσειράς», δηλωσε ο καθηγητής Γιοργκ Χέρμαν, μέλος της ερευνητικής ομάδας.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Χρειάζονται τουλάχιστον 20 χρόνια για να αναπληρωθούν οι 1 εκατ. χαμένες θέσεις εργασίας

Ο δημιουργός του «Πίτερ Παν» Τζέιμς Μπάρι

Ο αδάμαστος αρχηγός των Απάτσι, Τζερόνιμο