Αποτυπώματα χεριού ηλικίας 40.000 ετών σε σπήλαιο στην Ινδονησία



                     Αποτυπώματα χεριού ηλικίας 40.000 ετών σε σπήλαιο στην Ινδονησία   
Αποτυπώματα παλάμης χεριού και βραχογραφίες ζώων ηλικίας 40.000 ετών ανακαλύφθηκαν σε σπήλαια στην Ινδονησία, εγείροντας ερωτήματα σχετικά με τους πρώτους ανθρώπους και την προέλευση της τέχνης.
Τα σχέδια ζώων και ενός χεριού ανακαλύφθηκαν από μια ομάδα Αυστραλών και Ινδονήσιων αρχαιολόγων στο νησί Σουλαβέζι.

Μέχρι πρότινος, οι επιστήμονες πίστευαν πως τα παλαιότερα έργα τέχνης σε βράχους είχαν βρεθεί στην Ευρώπη, με έργα που χρονολογούνταν εδώ και 30.000 χρόνια σε διάφορα μέρη.

Η παλαιότερη καταγεγραμμένη βραχογραφία σπηλαίου είανι μια κόκκινη κουκίδα στο σπήλαιο El Castillo στην Καντάμπρια της βόρειας Ισπανίας, που ζωγραφίστηκε πριν από 40.800 χρόνια, λίγο αφότου ο πρώτος σύγχρονος άνθρωπος έφτασε στην Ευρώπη.

Η ινδονησιακή τέχνη των σπηλαίων καταγράφηκε για πρώτη φορά το 1950, αλλά η ηλικία του έγινε γνωστή μόλις πρόσφατα.

Οι δύο περιοχές που ανακαλύφθηκαν οι βραχογραφίες βρίσκονται σε απόσταση 8.000 μιλίων μεταξύ τους και τα ευρήματα, όπως γράφει το περιοδικό Nature, θα μπορούσαν να προκαλέσουν μια δεύτερη σκέψη σχετικά με την προέλευση της τέχνης.

Η ομάδα επιστημόνων ανακάλυψε 12 χέρια στένσιλ και δύο «ζωγραφικές απεικονίσεις ζώων» σε επτά σπήλαια ασβεστόλιθου στα νοτιοδυτικά του Σουλαβέζι.

Χρησιμοποιώντας μια μέθοδο υψηλής ακρίβειας, γνωστή ως χρονολόγηση U-Series, τα δείγματα από τα 14 έργα ζωγραφικής σε επτά σπήλαια φαίνεται ότι κυμαίνονται ηλικιακά από 39,9 έως 17.400 χρόνια πριν. Ωστόσο η μέθοδος αυτή παρέχει μόνο τα κατώτατα όρια, με αποτέλεσμα τα έργα τέχνης να είναι ίσως ακόμη παλαιότερα.

Οι αρχαιολόγοι βρήκαν επίσης ένα χέρι – στένσιλ σε μια σπηλιά στο Μάρος του Σουλαβέζι ηλικίας 39.900 χρόνων καθιστώντας το, το παλαιότερο του είδους του στον κόσμο. Βρέθηκαν επίσης η ζωγραφιά ενός χοίρου – ελάφι, που χρονολογείται πριν από 35.400 χρόνια και πρόκειται για την πρωιμότερη ίσως χρονολογημένη εικαστική απεικόνιση στον κόσμο.
Πηγή: SkyNews

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ο δημιουργός του «Πίτερ Παν» Τζέιμς Μπάρι

Ο αδάμαστος αρχηγός των Απάτσι, Τζερόνιμο

Ο θρυλικός βρετανός κομμωτής Βιντάλ Σασούν