Βαρότραυμα έξω ωτός

ΑΘΗΝΑ 16/03/2014

Προσοχή τώρα που ξεκινάτε τα μπάνια. Το βαρότραυμα έξω ωτός μπορεί να συμβεί εύκολα και προκύπτει όταν ο έξω ακουστικός πόρος είναι αποφραγμένος από κυψέλη, ωτοασπίδα ή στενό σκουφί που δεν επιτρέπει το νερό να περάσει.

Κατά την κάθοδο κάτω από το νερό, ο όγκος του αέρα που έχει εγκλωβιστεί στον έξω ακουστικό πόρο δεν μπορεί να ακολουθήσει την αύξηση της πίεσης, που έχει ήδη μεταδοθεί στο μέσο ους και στα τριχοειδή αγγεία του δέρματος του πόρου. Έτσι προκύπτει μια κατάσταση αρνητικής πίεσης μέσα στον έξω ακουστικό πόρο, με αποτέλεσμα την εξοίδηση και αιμορραγία του δέρματος και τη προς τα έξω εισρόφηση του τυμπανικού υμένα. 

Αν η διαφορά πίεσης υπερβεί τις ανοχές  της μέσης στιβάδας της τυμπανικής μεμβράνης, θα προκληθεί η ρήξη της. Σπανιότερα συμβαίνει το αντίθετο να γίνει ρήξη κατά την ανάδυση, λόγω απότομης διόγκωσης του αέρα που βρίσκεται εγκλωβισμένος στον έξω ακουστικό πόρο.

Η θεραπεία του βαροτραύματος του έξω ωτός περιλαμβάνει:
  • Απαγόρευση της κατάδυσης στο νερό μέχρι τη πλήρη αποκατάσταση της βλάβης.
  • Τοπικό καθαρισμό και περιποίηση του έξω ακουστικού πόρου.
  • Αναλγητικά χάπια.
  • Αντιβιοτικά και αποσυμφορητικά δίδονται αν υπάρχει ρήξη της τυμπανικής μεμβράνης, για να καλυφθεί η πιθανότητα εισόδου μολυσμένου νερού στην κοιλότητα του μέσου ωτός.

Ρηγόπουλος Δημήτριος
Παθολόγος-Διαβητολόγος

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ο αδάμαστος αρχηγός των Απάτσι, Τζερόνιμο

Ο δημιουργός του «Πίτερ Παν» Τζέιμς Μπάρι

Ο θρυλικός βρετανός κομμωτής Βιντάλ Σασούν