Σε 26 αρχαία θέατρα το «Ελληνικό Φεστιβάλ»

ΑΘΗΝΑ 18/03/2014

Ιδιαίτερα ανοιχτό σε νέους Έλληνες δημιουργούς είναι το φετινό «Ελληνικό Φεστιβάλ», που φέτος συμπληρώνει 60 χρόνια από την ανεπίσημη έναρξή του.

Χωρίς χρέη από πέρσι αλλά με μικρότερο προϋπολογισμό - δύο εκατ. ευρώ από το υπουργείο Πολιτισμού έναντι 2,7 εκατ. ευρώ πέρυσι  - με χορηγίες Ελλήνων του εξωτερικού, με ανεξάρτητες ελληνικές παραγωγές που ήθελαν όχι χρήματα από το Φεστιβάλ αλλά να τεθούν υπό την αιγίδα του, με δωρεάν μεταφράσεις θεατρικών έργων στα ελληνικά από το Γαλλικό Ινστιτούτο, και με πολλά «μαγικά» του προέδρου Γιώργου Λούκου, το Φεστιβάλ σηκώνει την αυλαία του την 1η Ιουνίου.

Εκτός από την Πειραιώς 260, το Ηρώδειο και την αρχαία Επίδαυρο, για πρώτη φορά οι παραστάσεις του απλώνονται και σε 26 αρχαία θέατρα, σε όλη την επικράτεια
.

Σε συνεργασία με το σωματείο διάσωσης αρχαίων θεάτρων «Διάζωμα», η περσινή παράσταση του Φεστιβάλ Αθηνών «Γυναίκα της Ζάκυθος» του Διονύσιου Σολωμού, με την Όλια Λαζαρίδου σε σκηνοθεσία Δήμου Αβδελιώδη, διαχέεται στα «άδεια κοχύλια» αρχαίων θεάτρων ή στον περιβάλλοντα χώρο τους, ελπίζοντας ότι το εγχείρημα θα συνεχιστεί και στο μέλλον.

«Σας ανακοινώνω κατ’ αρχάς όσους ήταν εκτός προγράμματος και μπήκαν τελευταία στιγμή. Είχαν αρχικά ενταχθεί στο πρόγραμμα γιατί περιμέναμε περισσότερα χρήματα που τελικά δεν ήρθαν, ακυρώσαμε παραστάσεις που τελικά ξαναμπαίνουν», είπε ο κ. Λούκος, δίνοντας ποικιλοτρόπως το στίγμα του προγράμματος του 2014. Τελευταία στιγμή λοιπόν ξαναμπήκε στο πρόγραμμα η ανάγνωση των «Αδερφών Καραμάζοφ» από έξι ηθοποιούς σε επιμέλεια του Ηλία Κουνέλα που θα παρουσιαστεί στον Άγιο Νικόλαο Ραγκαβά στην Πλάκα, ο «Ματωμένος Γάμος» του Λόρκα σε σκηνοθεσία Λένας Κιτσοπούλου, το «Θείο Τραγί» του Σκαρίμπα, μία παράσταση του Γ. Απέργη και της Βαλερί Ντρεβίλ στο θέατρο «Λευτέρης Βογιατζής», και ένα αφιέρωμα -σε συνεργασία με τον ΟΛΠ- στην ξακουστή ρεμπέτικη τετράδα του Πειραιά, που ανέβηκε για πρώτη φορά το 1934 στο πάλκο στον Πειραιά (Μάρκος Βαμβακάρης, Γιώργος Μπάτης, Στράτος Παγιουμτζής και Ανέστης Δελιάς).

Συνολικά ανεβαίνουν εφέτος 27 εγχώριες παραστάσεις, ελληνικού και ξένου ρεπερτορίου, καθώς και πέντε ξένες, χαρακτηριστικές των σημερινών αισθητικών τάσεων.

Ανάμεσά τους από το Παρίσι έρχεται η Ιζαμπέλ Ιπέρ ερμηνεύοντας τις «Ψευδοεξομολογήσεις» του Μαριβό αλλά και η Ιζαμπέλα Ροσελίνι στον μονόλογο «Green Porno», θεατρική μεταφορά ενός «οικολογικού» πορνό, για τη σεξουαλική ζωή των εντόμων.

Στην κλασική μουσική, πρωτοκαθεδρία έχει η Λυρική Σκηνή, με δύο έργα, τον «Ντον Τζοβάνι», σε σκηνοθεσία Γιάννη Χουβαρδά και τον «Οθέλλο» σε σκηνοθεσία Γιάννη Κόκκου. Η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών θα μετατρέψει το ρωμαϊκό θέατρο σε «σινέ Ηρώδειο», συνοδεύοντας μουσικά την προβολή του «Χρυσοθήρα» (βωβή ταινία, 1925) του Τσάρλι Τσάπλιν. Επίσης η ΚΟΑ, υπό τη διεύθυνση του Βασίλη Χριστόπουλου, θα συμπράξει με τη Φιλαρμονική της νοτιοδυτικής Γερμανίας και από κοινού, πάνω από 125 μουσικοί επί σκηνής θα εκτελέσουν τη «Συμφωνία των Άλπεων», από τα λιγότερα παρουσιασμένα έργα του Ρίχαρντ Στράους.

O χορός στο Ηρώδειο, δίνει βήμα σε νέους δημιουργούς, από την Ελλάδα, το Ισραήλ, τη Νότια Αφρική, σε ονόματα ορόσημα -Τρίσα Μπράουν και Γίρζι Κίλιαν. Και στα εικαστικά του Φεστιβάλ συμμετέχουν ο Πάτροκλος Σκαφίδας με έκθεση φωτογραφίας, η Στεφανία Στρούζα με μια εικαστική εγκατάσταση, ο Στέφανος Τσιβόπουλος και ο οργανισμός ΝΕΟΝ.

Γιατί δεν έρχονται περισσότερα ξένα σχήματα; «Είναι απλό. Όταν γνωρίζεις τον προϋπολογισμό σου μόλις πέντε μήνες πριν από την έναρξη του Φεστιβάλ, είναι αδύνατον να κλείσεις ξένο θίασο, ξένη ορχήστρα. Κι αντί να πληρώνουμε χιλιάδες ευρώ στο κάθε ξένο σχήμα, προτιμήσαμε νέους Έλληνες δημιουργούς», απάντησε ο Γ. Λούκος σε σχετική ερώτηση. «Στο Ηρώδειο η Λυρική πέρσι τα πήγε πολύ καλά, τα εισιτήρια των παραστάσεών της είχαν εξαντληθεί. Μαζί και με αρκετά άλλα μουσικά που εντάξαμε φέτος, ελπίζω να πάμε καλά», συμπλήρωσε ο ίδιος, επισημαίνοντας όμως ότι στην Επίδαυρο, η πτώση των εισιτηρίων πέρσι, έφτασε έως και 30%, επειδή οι θεατές συνυπολογίζουν και το κόστος του ταξιδιού έως εκεί.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Χρειάζονται τουλάχιστον 20 χρόνια για να αναπληρωθούν οι 1 εκατ. χαμένες θέσεις εργασίας

Ο δημιουργός του «Πίτερ Παν» Τζέιμς Μπάρι

Ο αδάμαστος αρχηγός των Απάτσι, Τζερόνιμο