Η Σ. Μαντούβαλου υποψήφια για το βραβείο «Άντερσεν»

ΑΘΗΝΑ 22/03/2014

Το διεθνές βραβείο «Χανς Κρίστιαν Άντερσεν» λέγεται και «μικρό Νόμπελ». Είναι η ύψιστη τιμή για τους συγγραφείς παιδικής λογοτεχνίας. Και φέτος ανάμεσα στους υποψήφιους είναι μια Ελληνίδα συγγραφέας, που έχει διαγράψει τη δική της, διακριτή πορεία στην παιδική λογοτεχνία: Η Σοφία Μαντουβάλου.

Το ΑΠΕ-ΜΠΕ βρέθηκε με τη Σοφία στο κέντρο της Αθήνας, για μια χαλαρή συζήτηση, που άρχισε με την τυπική ερώτηση: «Τι σημαίνει για σένα αυτή η τιμή».

«Δεν μπορώ να κρύψω ότι η υποψηφιότητα για ένα διεθνές βραβείο, όπως είναι το Χανς Κρίστιαν Άντερσεν, μου έδωσε πάρα πολύ χαρά. Δεν το περίμενα» μας λέει η Σοφία Μαντουβάλου και προσθέτει με το χαρακτηριστικό χιούμορ της, ότι δεν περίμενε μια τέτοια υποψηφιότητα τώρα. «Περίμενα να μεγαλώσω λίγο ακόμα…».

Η Σοφία ύστερα από 70 βιβλία στα 30 και πλέον χρόνια της συγγραφικής πορείας της, πιστεύει ότι η τιμή για έναν άνθρωπο που γράφει για τα παιδιά έρχεται από τα ίδια τα παιδιά. «Όταν πηγαίνεις στα σχολεία και αστράφτουν τα μάτια τους, γιατί επικοινωνούν μαζί σου… νιώθεις ότι έχεις βρει το alter ego σου. Που καταλαβαίνουν αυτό που θες να πεις, που λυτρώνονται, που αλλάζουν οπτική για ένα θέμα, που μοιράζονται μαζί σου την αισθητική σου για τον κόσμο. Μοιράζονται το όνειρο που κρύβεις μέσα στο βιβλίο. Αυτό είναι η μεγαλύτερη χαρά».

Η παραμυθία είναι παρηγοριά, λέει η Σοφία και εξηγεί ότι τα παιδιά «μέσα από τα παραμύθια πηγαίνουν μια εκδρομή στη ζωή, χέρι- χέρι με τη φαντασία. Κάθε ένα βιβλίο είναι ένα μικρό κομματάκι της πραγματικότητα. Ντυμένο με όνειρο και φαντασία, για να φτιάξεις μιαν άλλη πραγματικότητα. Την επιθυμητή πραγματικότητα. Την ουτοπία του συγγραφέα. Την ουτοπία της καθημερινότητας».

Η Σοφία Μαντουβάλου έχει μακρά πορεία στην εκπαιδευτική τηλεόραση και έχει βραβευτεί για το πρώτο ψηφιακό αλφαβητάρι, το «ένα γράμμα μια ιστορία». Ένα μέρος από τη δημιουργικότητά της, την έχει διοχετεύσει στο … παραμυθοποιείο της.

«Τι είναι αυτό;» ερωτάται.

«Είναι ένας πολυχώρος. Ένας χώρος στο μυαλό, όπου οι ιδέες μπαινοβγαίνουν, πετάω τις άχρηστες, παραμένουν αυτές που αξιολογώ ως σπουδαίες και εκεί δουλεύονται οι ιστορίες και τα παραμύθια και τα βιβλία που γράφω». Είναι όμως και ένας συγκεκριμένος χώρος στο σπίτι της Σοφίας, όπου χωρούν βιβλία, ζωγραφιές παιδιών, κάθε είδους αναμνηστικό αντικείμενο. «Κάθε φορά που πιάνω πάτο μπαίνω στο παραμυθοποιείο και τα αγγίζω, τα ξεφυλλίζω, ανοίγω τα κουτιά μου και ανεβαίνω. Λέω, εδώ είμαστε για καινούρια όνειρα. Για να αναζητήσουμε την ουτοπία της καθημερινότητας».

Η Σοφία βρήκε λοιπόν καινούρια όνειρα στο παραμυθοποιείο της, τα έκανε φτερά και πέταξε μέχρι την κορυφή της παιδικής λογοτεχνίας, με την υποψηφιότητα για το διεθνές βραβείο Χανς Κρίστιαν Άντερσεν. Την ευχαριστούν μικρά και μεγάλα παιδιά, για την αναζήτηση της «ουτοπίας της καθημερινότητας». Κι εύχονται όλοι μαζί της για την υποψηφιότητα, ελπίζοντας και στη βράβευσή της.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ο αδάμαστος αρχηγός των Απάτσι, Τζερόνιμο

Ο δημιουργός του «Πίτερ Παν» Τζέιμς Μπάρι

Ο θρυλικός βρετανός κομμωτής Βιντάλ Σασούν