Academy Gardens: Νέο έργο ανάπτυξης για την Αθήνα

 Academy Gardens: Νέα έργο ανάπτυξης για την Αθήνα


Στην τελική ευθεία βρίσκεται η κατασκευή ενός σημαντικού αναπτυξιακού έργου για την πόλη της Αθήνας , που αναμένεται να δημιουργήσει μεγάλο αριθμό θέσεων εργασίας και να ζωντανέψει μία από τις υποβαθμισμένες περιοχές του Δήμου της Αθήνας, την Ακαδημία Πλάτωνος. Πρόκειται για τον πολυχώρο εμπορίου και ψυχαγωγίας Academy Gardens, που θα κατασκευαστεί σε ένα οικόπεδο περίπου 55.000 τμ, και συγκεκριμένα στο οικόπεδο της πρώην Κλωστοϋφαντουργίας Μουζάκη.
Επένδυση 300 εκ. ευρώ για τη δημιουργία πολυχώρου με ποικίλες χρήσεις
Το Academy Gardens είναι μια επένδυση αστικής ανάπλασης, που θα αποτελεί στην ουσία μία από τις μεγαλύτερες άμεσες ξένες επενδύσεις, που έχουν γίνει στη χώρα τα τελευταία χρόνια. Συνολικά, για την ανάπτυξη του ακινήτου υπολογίζονται να επενδυθούν περισσότερα από €300 εκατ., ενώ το έργο θα συμβάλλει καθοριστικά στην περιβαλλοντική και αισθητική αναβάθμιση της περιοχής της Ακαδημίας Πλάτωνος, ενισχύοντας παράλληλα την εμπορική της δραστηριότητα. Καταστήματα, εστιατόρια, κινηματογραφικές αίθουσες και ένα αμφιθέατρο για πολιτιστικές εκδηλώσεις, αναμένεται να προσφέρουν στον επισκέπτη μια ολοκληρωμένη εμπειρία για τις αγορές και την ψυχαγωγία του.
Οι αγορές και η ψυχαγωγία συναντούν τον πολιτισμό
Παράλληλα, μέσα από εκπαιδευτικά προγράμματα και μουσειακούς χώρους, το έργο θα ενσωματώνει και μια νέα πολιτιστική διάσταση για πολυχώρους αυτού του τύπου, αναδεικνύοντας επιπλέον την αρχαιολογική σημασία της περιοχής Ακαδημίας Πλάτωνος και του αρχαιολογικού πάρκου που βρίσκεται εκεί. Εκτιμάται ότι η λειτουργία του Academy Gardens θα συμβάλλει ουσιαστικά στην ενίσχυση της αναγνωρισιμότητας του αρχαιολογικού χώρου της Ακαδημίας και στην τοποθέτησή της στον τουριστικό χάρτη της πόλης. Εξάλλου, το έργο περιλαμβάνεται στο "Re-Launching Athens", το φιλόδοξο σχέδιο του Δήμου Αθηναίων για την ολική ανάπλαση της Αθήνας με ορίζοντα το 2020.
5.000 νέες θέσεις εργασίας
Με τους δείκτες της ανεργίας να καλπάζουν στην Αθήνα, είναι σημαντικό ότι θα δημιουργηθεί σημαντικός αριθμός θέσεων εργασίας, τόσο στη φάση της εκτέλεσης, όσο και στο στάδιο της λειτουργίας και ανάπτυξης του ακινήτου. Μάλιστα, μελέτη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών έδειξε ότι θα προκύψουν περίπου 5.000 νέες θέσεις από όλες τις φάσεις του έργου συνολικά, ενώ η συνολική συμβολή του έργου στο ΑΕΠ υπολογίζεται στα €77 εκατ.
Η περιοχή σήμερα – 81% των κατοίκων υπέρ της αξιοποίησης
Η περιοχή της Ακαδημίας Πλάτωνος αποτελεί μία από τις υποβαθμισμένες γειτονιές της Αθήνας, έχοντας σοβαρά ελλείμματα ασφάλειας, περιβάλλοντος και δημόσιας υγείας. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα κτίρια που βρίσκονται γύρω από το οικόπεδο του Academy Gardens είναι εγκαταλελειμμένα και ουσιαστικά ετοιμόρροπα, ενώ κατά καιρούς μένουν παράνομα εκεί καταληψίες, οι οποίοι είναι διαρκώς εκτεθειμένοι σε κινδύνους ατυχημάτων.
Η επένδυση, εκτός από το γεγονός ότι θα τονώσει την οικονομική δραστηριότητα της περιοχής, θα την καταστήσει επιπλέον πιο βιώσιμη και ανθρώπινη για τους ίδιους της τους κατοίκους, επανεντάσσοντάς την στον πολιτιστικό και τουριστικό χάρτη της πόλης. Τα σημαντικά οφέλη για την τοπική κοινωνία φαίνεται να τα αντιλαμβάνονται και οι κάτοικοι, οι οποίοι βάσει έρευνας τάσσονται υπέρ του έργου σε ποσοστό 81%.
Eric Kuhne, ο διεθνούς φήμης αρχιτέκτονας του έργου
Αρχιτέκτονας του έργου είναι ο διάσημος Eric Kuhne, o ο οποίος είναι δημιουργός σημαντικών έργων, όπως το Bluewater Shopping Centre στο Κεντ της Αγγλίας, ένα από τα μεγαλύτερα εμπορικά κέντρα της Ευρώπης, ενώ έχει σχεδιάσει το master plan της «Πόλης του Μεταξιού», μιας νέας συνοικίας του Κουβέιτ, έκτασης 15,3 χιλιάδων στρεμμάτων. Σχεδιαστική φιλοσοφία του Kuhne είναι το «πάντρεμα» της αρχιτεκτονικής με τον πολιτισμό, το πράσινο, το αστικό και το βιομηχανικό σχέδιο. Μάλιστα για τον ίδιο, το Academy Gardens αποτελεί πρόκληση και ευκαιρία να προσφέρει στην Αθήνα έναν προορισμό πρωτοποριακό, που θα συμβαδίζει όμως με την πολιτιστική και αρχιτεκτονική κληρονομιά.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ο αδάμαστος αρχηγός των Απάτσι, Τζερόνιμο

Ο δημιουργός του «Πίτερ Παν» Τζέιμς Μπάρι

Ο θρυλικός βρετανός κομμωτής Βιντάλ Σασούν