Λίγη ειλικρίνεια κ. Δούρου...


                            
Ο Αντώνης Καρπετόπουλος σχολιάζει τις δηλώσεις της Υποψηφίου Περιφερειάρχη Αττικής, Ρένας Δούρου, για το γήπεδο της ΑΕΚ. Ποιοι έχουν τελικά τη νοοτροπία κοτσαμπάσηδων και προεστών;



Ομολογώ ότι δεν είχα ακούσει τη συνέντευξη της Υποψηφίου Περιφερειάρχη Αττικής κ. Ρένας Δούρου στο Real Fm. Κυριακάτικα σπανίως έχω χρόνο να ακούω ραδιόφωνο. Περίμενα όμως ότι η όποια αναφορά της στην κατασκευή του γηπέδου της ΑΕΚ θα γίνονταν λόγος φασαρίας γιατί πολλές μικρές προηγούμενες τοποθετήσεις της δεν επέτρεπαν σε κανένα να καταλάβει ποια είναι η θέση της και ποια η θέση του ΣΥΡΙΖΑ για την υπόθεση του γηπέδου στη Νέα Φιλαδέλφεια.
Παρακολουθώντας όσο μπορώ τον προεκλογικό της αγώνα διάβασα πριν λίγες μέρες, στις 19 Μαρτίου συγκεκριμένα, την πρόκλησή της προς τον αντίπαλο της και τωρινό Περιφερειάρχη κ. Γιάννη Σγουρό να απαντήσει «αν υπάρχουν ή όχι χρήματα, και που θα βρει τα ποσά που διαφημίζει και για ποια ακριβώς έργα θα τα διαθέσει». Μια μέρα αργότερα διάβασα ότι δήλωσε πως μια από τις ευρύτερες στρατηγικές (sic) του ΣΥΡΙΖΑ είναι «να επανακαθορίσει την υγιή επιχειρηματικότητα, για τις ανάγκες της κοινωνίας».
Αν κάποιος καλεί το Σγουρό να εξηγήσει που θα διαθέσει τα χρήματα της Περιφέρειας δεν πρέπει να είναι πολύ ευχαριστημένος από το ενδεχόμενο να χρηματοδοτήσει αυτά που έχει εξαγγείλει. Κι αν ο ίδιος που εγκαλεί το Σγουρό, δηλώνει πως θέλει να επανακαθορίσει την υγιή επιχειρηματικότητα, δε νομίζω ότι θα συνδράμει σχέδια τωρινών επιχειρηματιών – τουλάχιστον αυτό αφήνει να εννοηθεί. Με αυτά τα προηγούμενα, τα οποία πέρασαν στα ψιλά, ήταν δεδομένο ότι όταν η Δούρου θα μιλούσε για το γήπεδο της ΑΕΚ η θέση της δεν θα ήταν ίδια με του Σγουρού που επιμένει ότι η περιφέρεια πρέπει να χρηματοδοτήσει την Αγιά Σοφιά και το σχέδιο της ΠΑΕ ΑΕΚ και του Δημήτρη Μελισσανίδη.
Η βασική θέση της υποψήφιας περιφερειάρχη, όπως διατυπώθηκε στην αρχική της συνέντευξη, μπορεί να βρει κάμποσους ψηφοφόρους σύμφωνους κι όχι απαραίτητα ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ η αριστερούς. Η Δούρου είπε, μέσες άκρες και όσο άντεξε, ότι δε γίνεται χρήματα της Περιφέρειας να πηγαίνουν σε μια ιδιωτική εταιρία, έστω για την κατασκευή γηπέδου. Επεσήμανε ότι, με βάση όσα γνωρίζει, το γήπεδο δεν θα ανήκει στην Ερασιτεχνική και τόνισε πως δε γίνεται ένα τέτοιο έργο να γίνεται αντικείμενο πολιτικής εκμετάλλευσης. Δεν είπε ποτέ ότι δεν θέλει να γίνει το γήπεδο, εξέφρασε, όμως, αρκετά χαμηλόφωνα για τα δεδομένα του ΣΥΡΙΖΑ και τα αντίστοιχα προηγούμενα, μια αντίρρηση για τη μεθοδολογία που ακολουθείται, αλλά και για την παραχολογία του Σγουρού: κάπως πρέπει να διαφοροποιηθεί από τον τωρινό Περιφερειάρχη και θα ήταν μάλλον απίθανο να πει «μπράβο στο Σγουρό που μοιράζει λεφτά δεξιά κι αριστερά». Μόνο που, πριν εκφράσει την πολιτική και σε επίπεδο αρχών διαφοροποίησή της, δεν είχε καταλάβει που θα έμπλεκε!
Μια μεγάλη μερίδα του κόσμου της ΑΕΚ φοβάται την στάση του ΣΥΡΙΖΑ για το γήπεδο – ακριβώς γιατί θυμάται τις προηγούμενες εναντιώσεις του, όχι μόνο για το γήπεδο του ΠΑΟ στο Βοτανικό, αλλά και για την κατασκευή γηπέδου στη Νέα Φιλαδέλφεια, για το Καραϊσκάκη, τα ολυμπιακά έργα κτλ. Πολλές φορές οι αντιρρήσεις του ΣΥΡΙΖΑ καθυστέρησαν διάφορα project – σχεδόν ποτέ δεν ματαίωσαν τίποτα. Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε την εμμονή της απαίτησης να γίνονται πολλά με το δικό του τρόπο: η φασαρία που έκανε και στην περίπτωση της κατασκευής του γηπέδου του ΠΑΟ στο Βοτανικό και στην περίπτωση της κατασκευής γηπέδου στη Νέα Φιλάδελφεια τον καιρό του Γρανίτσα (με προσφυγές που έκαναν κινήσεων πολιτών στο Συμβούλιο Επικρατείας που αποτελούνταν από τα ίδια περίπου άτομα…) είχαν ως αποτέλεσμα αλλαγές συντελεστών δόμησης, μετατροπές σχεδίων, περιορισμούς στις εμπορικές χρήσεις κτλ. Η Δούρου πιθανότατα νόμιζε ότι μια δυο επεξηγήσεις της αρχικής της θέσης και μια δυο προτάσεις του τύπου «κερκίδες για ανέργους στο νέο γήπεδο» κτλ, θα την έβγαζαν από τη δύσκολη θέση: αν αυτό δεν συνέβη, είναι γιατί μια μεγάλη μερίδα φίλων της ΑΕΚ πιστεύει ότι το γήπεδο ή θα γίνει τώρα και όπως έχει εξαγγελθεί ή δεν θα γίνει ποτέ. Ως εκ τούτου ο καθένας που προβάλει αντιρρήσεις δεν μπορεί παρά να είναι εχθρός: διάθεση για συζήτηση δεν υπάρχει, γιατί η συζήτηση οδηγεί στην αναβολή της πραγματοποίησης του σχεδίου και, για τον κόσμο, κάθε αναβολή φέρνει πιο κοντά τη ματαίωση.
Η υποψήφια περιφερειάρχης προσπάθησε από την επόμενη κιόλας να διασκεδάσει τις εντυπώσεις. Η ιστοσελίδα της στο FB γέμισε από αναρτήσεις των ανθρώπων της που υπογραμμίζουν ότι η Δούρου δεν είναι κατά της δημιουργίας του γηπέδου κτλ. Αλλά οι εξηγήσεις αυτές δημιουργούν ακόμα μεγαλύτερο πρόβλημα στην ίδια και στον συνδυασμό της γιατί δεν συνοδεύονται από μια καθαρή θέση. Είναι υπέρ του σχεδίου κατασκευής και χρηματοδότησης του γηπέδου όπως έχει παρουσιαστεί ή όχι; Θα δώσει για την πραγματοποίηση του σχεδίου τα χρήματα που έχει υποσχεθεί ο Σγουρός ή όχι; Θα ψηφίσει σε λίγες μέρες ο ΣΥΡΙΖΑ το νομοσχέδιο που αφορά την κατασκευή του γηπέδου και που έρχεται στη Βουλή μετά τη δημόσια διαβούλευση ή όχι; Στις απλές αυτές απαντήσεις δεν υπάρχει καμία ξεκάθαρη τοποθέτηση: μόνο διάφορα ανάθεμα σε όσους συντάσσονται με επιχειρηματικά συμφέροντα διαβάζει κανείς.
Η γνώμη μου είναι ότι η θέση της Δούρου δεν έχει και πολύ μεγάλη σχέση με την τελική επιτυχία του εγχειρήματος της κατασκευής του γηπέδου της ΑΕΚ: ο ΣΥΡΙΖΑ αποκλείεται να μπλοκάρει οτιδήποτε. Το πρόβλημα που μπορεί να προκύψει στην υπόθεση της κατασκευής της Αγίας Σοφιάς αφορά κυρίως τη συνολική χρηματοδότηση του έργου: το αρχικό κόστος του γηπέδου είναι 80 εκατ ευρώ, ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος κ. Μανιάτης υπολογίζει ότι το κόστος του θα περάσει τα 100 και για την ώρα αυτά τα χρήματα δεν υπάρχουν με ή χωρίς τα χρήματα της περιφέρειας. Και ο Σγουρός μιλά αινιγματικά: πρόσφατα είπε ότι η περιφέρεια θα δώσει τα χρήματα μετά την ανέγερση των αθλητικών εγκαταστάσεων, ενώ η ΑΕΚ τα περιμένει τον Ιανουάριο του 2015. Ωστόσο η διαφορά του Σγουρού με τη Δούρο είναι ότι αυτός τα χρήματα τα υπόσχεται, ενώ η αντίπαλός του βαρυγκωμά όταν καλείται να εξηγήσει τι θα κάνει και στέλνει τη μπάλα στην εξέδρα, ενώ το μόνο που ο κόσμος της ζητά είναι λίγη ειλικρίνεια.
Το πρόβλημα δεν είναι φυσικά η απαίτηση του κόσμου - είναι η δυσκολία προσαρμογής του ΣΥΡΙΖΑ στο νέο του κουστούμι. Ένα κόμμα του 4% μπορεί να μιλά για κορμοράνους στο Βοτανικό ελπίζοντας ότι η ευαισθησία του θα εκτιμηθεί και το ποσοστό του θα μεγαλώσει, αφού οι ευαίσθητοι άνθρωποι δεν λείπουν. Ένα κόμμα του 30%, αν αρχίσει να μιλά για «έλεγχο της επιχειρηματικότητας», «ανάγκη επαναξιολόγησης του project», «κατασκευή γηπέδου από την Ερασιτεχνική ΑΕΚ στην οποία ανήκει το οικόπεδο» κτλ είναι πολύ πιθανότερο να εισπράξει δυσφορία και επικρίσεις. Για αυτό και το μπλέξιμο της Δούρου: η υποψηφιότητα της είναι πολύ σοβαρή ώστε να μπορεί να μιλάει γενικά κι αόριστα κατηγορώντας τη στάση των οπαδών που της ζητάνε εξηγήσεις. Αλλωστε για αυτό γίνεται μια προεκλογική εκστρατεία: όχι μόνο για να καταγγέλλουμε, πράγμα που είναι εύκολο, αλλά και για λύνουμε απορίες.
«Η ΑΕΚ και οι οπαδοί της, θα πρέπει να μείνουν μακριά από τα παιχνίδια των σύγχρονων κοτσμπάσηδων και προεστών» λέει η ανακοίνωση της παράταξής της. Σωστά. Μόνο που πολλοί πιστεύουν ότι νοοτροπία κοτσαμπάσηδων και προεστών έχουν και τα πολιτικά κόμματα, που αρνούνται να κάνουν σαφέστατη τη θέση τους… 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ο αδάμαστος αρχηγός των Απάτσι, Τζερόνιμο

Ο δημιουργός του «Πίτερ Παν» Τζέιμς Μπάρι

Ο θρυλικός βρετανός κομμωτής Βιντάλ Σασούν