Μια Ελλάδα παραπεμπτικά κάθε μήνα. Η χρυσή πεντάδα της συνταγογράφησης


Συνεχίζεται η ανεξέλεγκτη χορήγηση παραπεμπτικών για εξετάσεις. Ποιοι οι πρωταθλητές - γιατροί
 
Όσοι οι κάτοικοι της χώρας, αντίστοιχος και ο αριθμός των παραπεμπτικών που γράφονται για διαγνωστικές εξετάσεις και φυσικοθεραπείας κάθε μήνα.
Αυτή είναι η εικόνα που εξακολουθεί να υφίσταται στην Ελλάδα σήμερα καταδεικνύοντας ότι παρόλες τις προσπάθειες που καταβάλλονται τα τελευταία χρόνια για συγκράτηση των δαπανών στο χώρο της Υγείας, το σκέλος που αφορά στον όγκο της συνταγογράφησης παραμένει «ανέγγιχτο» με τους γιατρούς να συνεχίζουν να γράφουν σωρεία εξετάσεων χρεώνοντας με τεράστια ποσά τον ΕΟΠΥΥ.
Είναι ενδεικτικό ότι τον Ιανουάριο του 2014 ο αριθμός των παραπεμπτικών για διαγνωστικές εξετάσεις και φυσικοθεραπείες έφτασε στα 10.450.700, - που σχεδόν ισοδυναμεί με τον πληθυσμό της χώρας - συνολικής δαπάνης 77.355.022 ευρώ.
Ανάλογος ήταν και ο αριθμός των παραπεμπτικών διαγνωστικών εξετάσεων και φυσικοθεραπειών που συνταγογραφήθηκαν τον περασμένο Οκτώβριο: 10.682.892 συνολικής δαπάνης 77.247.260 ευρώ.
Η δημοσιοποίηση της απόφασης του ΕΟΠΥΥ και της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας για επιβολή ποινών σε όσους γιατρούς έγραφαν αδικαιολόγητα υψηλό αριθμό παραπεμπτικών -μάλιστα αρχικά επιβλήθηκαν ποινές σε 57 συμβεβλημένους γιατρούς- «έκοψε» μόνο για δύο μήνες τον όγκο συνταγογράφησης, αφού τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο, τα παραπεμπτικά μειώθηκαν κατά 20%, δηλαδή 12% τον Νοέμβριο ήτοι 9.335.388 παραπεμπτικά, και επιπλέον 8% τον Δεκέμβριο, για να παρουσιάσουν όμως ξανά έξαρση τον Ιανουάριο.
Οι έλεγχοι που πραγματοποιεί ο ΕΟΠΥΥ όχι μόνο στους συμβεβλημένους αλλά και στους πιστοποιημένους στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης γιατρούς συνεχίζουν να καταδεικνύουν «υπερβολές», αλλά και σημάδια «υπόγειων σχέσεων και διαδρομών» γιατρών με διαγνωστικά κέντρα και με θύμα τα οικονομικά των ταμείων.
Πέντε,απλώς ενδεικτικές, περιπτώσεις που εντόπισαν οι έλεγχοι του ΕΟΠΥΥ στους πιστοποιημένους γιατρούς με βάση τα στοιχεία του πρώτου τριμήνου του 2013 είναι οι κάτωθι, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ»:
1. Ιατρός φυσικής αποκατάστασης στη Βόρεια Ελλάδα όχι μόνο ήταν ο  πρώτος μεταξύ των γιατρών της ειδικότητάς του αναφορικά με το κόστος των παραπεμπτικών για φυσικοθεραπεία που συνταγογράφησε, αλλά η σχετική δαπάνη ήταν 20,55 φορές υψηλότερη σε σχέση με τον μέσο όρο της ειδικότητάς του. Είναι ενδεικτικό ότι κατά το πρώτο τρίμηνο του 2013 εκτελέστηκαν παραπεμπτικά που έγραψε ο συγκεκριμένος γιατρός για 1.360 συνεδρίες φυσικής αποκατάστασης σε 84 ασφαλισμένους, συνολικού κόστους 95.200 ευρώ.
2. Στη δεύτερη θέση της ίδιας ειδικότητας «ακολουθεί» ιατρός πάλι από τη Βόρεια Ελλάδα που έγραψε παραπεμπτικά για φυσικοθεραπείες κόστους 13,47 φορές υψηλότερου σε σχέση με τους άλλους γιατρούς της ειδικότητάς του.
3. Ιατρός ορθοπεδικός στην Κρήτη, έγραψε το πρώτο τρίμηνο του 2013 σε ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ παραπεμπτικά για εξετάσεις το συνολικό κόστος των οποίων ήταν 14,55 φορές υψηλότερο σε σχέση με τον μέσο όρο της ειδικότητας. Ενδειτικό είναι ότι ο συγκεκριμένος γιατρός συνταγογράφησε για 713 ασφαλισμένους παραπεμπτικά συνολικής δαπάνης 117.445 ευρώ.
4. Καρδιολόγος στην Αττική ήταν πρώτος σε κόστος παραπεμπτικών για εξετάσεις και ιατρικές πράξεις μεταξύ των συναδέλφων του με δαπάνη 13,49 φορές υψηλότερη του μέσου όρους της ειδικότητας. Εκτελέστηκαν το πρώτο τρίμηνο εντολές για εξετάσεις/ ιατρικές πράξεις που είχε γράψει συνολικής δαπάνης 57.911 ευρώ σε 468 ασφαλισμένους.
5. Συνάδελφός του καρδιολόγος στην Αττική «ήρθε» δεύτερος στη σχετική λίστα αφού κατά το πρώτο τρίμηνο 2013 έγραψε παραπεμπτικά με συνολική δαπάνη 12,77 φορές υψηλότερη του μέσου όρους της ειδικότητας . Εκτελέστηκαν εντολές για εξετάσεις/ιατρικές πράξεις δαπάνης 79.878 ευρώ σε 619 ασφαλισμένους.
Μετά την πλήρη επεξεργασία των συγκεκριμένων στοιχείων, οι «100 πρώτοι γιατροί» σε κόστος παραπεμπτικών θα κληθούν να δώσουν εξηγήσεις για τον λόγο για τον οποίο ξεπερνούν κατά πολύ τη μέση δαπάνη της ειδικότητάς τους. Π.χ. ενδέχεται να καλύπτουν πολύ μεγαλύτερο αριθμό ασφαλισμένων λόγω έλλειψης άλλων ειδικών.
Εάν οι λόγοι που θα εκθέσουν δεν είναι πειστικοί, τότε κινδυνέυουν να τεθούν εκτός συνταγογράφησης. Τον περασμένο Νοέμβριο, 59 συμβεβλημένοι γιατροί «αποκλείστηκαν» για τέσσερις μήνες από τη συνταγογράφηση (συνολικά είχαν κληθεί να δώσουν εξηγήσεις 87 γιατροί). Οι περισσότεροι εξ΄αυτών προσέφυγαν στη δικαιοσύνη και με προσωρινή διαταγή «επέστρεψαν αμέσως στη συνταγογράφηση».
Καλός γιατρός δεν είναι όποιος γράφει εξετάσεις
«Πρέπει όλοι να βοηθήσουν για να περιοριστεί το φαινόμενο του υπερβολικού αριθμού εξετάσεων στη χώρα μας. Και οι γιατροί που γράφουν τις εξετάσεις και οι πάροχοι που τις «ενθαρρύνουν», αλλά και οι ασθενείς που θα πρέπει να γνωρίζουν ότι ο καλός γιατρός δεν είναι πάντα αυτός που γράφει τις περισσότερες εξετάσεις», τονίζει στην «Κ» ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ κ. Δημήτρης Κοντός.
Όπως επισημαίνει, παρά τις συστάσεις, παρά την προσπάθεια που γίνεται και παρά την οικονομική κατάσταση της χώρας, η υπερσυνταγογράφηση συνεχίζεται. Είναι ενδεικτικό ότι υπάρχει καρδιολόγος που στο 95% των ατόμων που παραπέμπει για τρίπλεξ καρδιάς «γράφει» επιπλέον και τρίπλεξ αορτής. Διεθνώς, το ποσοστό του «διπλού τρίπλεξ» που γράφουν οι γιατροί σε ασθενείς δεν ξεπερνάει το 3%-5%! Η βασική λεπτομέρεια είναι ότι ο ίδιος καρδιολόγος που έγραφε τα διπλά τρίπλεξ τόσο συχνά εκτελούσε και τις πράξεις...
Η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ έχει επανειλημμένως επιρρίψει ευθύνες για την περιττή, υπερβάλλουσα κατανάλωση υπηρεσιών Υγείας κυρίως στους γιατρούς, καλώντας παράλληλα τα συλλογικά τους όργανα, αντί να επιτίθενται στον ΕΟΠΥΥ για την καθυστέρηση πληρωμών, να αναλάβουν τις ευθύνες που τους αναλογούν. Ακόμη και συναντήσεις μεταξύ των δύο πλευρών έχουν πραγματοποιηθεί, με τη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ να παρουσιάζει τα στοιχεία στους εκπροσώπους των γιατρών που συχνά –αλλά κυρίως κατ’ ιδίαν– παραδέχονται ότι υπάρχουν υπερβολές.
Ο ΕΟΠΥΥ προετοιμάζει κείμενο με «οδηγίες» για το πώς οι γιατροί θα παραπέμπουν σε εξετάσεις (π.χ. ποιες εξετάσεις ανά ειδικότητες κ.ά.), ενώ ανοιχτό παραμένει και το θέμα της θέσπισης «πλαφόν» κόστους παραπεμπτικών για εξετάσεις, το οποίο, ωστόσο, έχει σοβαρές δυσκολίες για να καθοριστεί. Και όλα αυτά μέχρι να εφαρμοστούν τα διαγνωστικά πρωτόκολλα, για τα οποία επίσης εκτιμάται ότι θα απαιτηθεί πολύς χρόνος έως ότου «εισέλθουν» στην καθημερινή πρακτική των γιατρών.
Πηγή: Καθημερινή

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Χρειάζονται τουλάχιστον 20 χρόνια για να αναπληρωθούν οι 1 εκατ. χαμένες θέσεις εργασίας

Ο δημιουργός του «Πίτερ Παν» Τζέιμς Μπάρι

Ο αδάμαστος αρχηγός των Απάτσι, Τζερόνιμο